Tre döda i bussolycka

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En svår bussolycka har ägt rum utan för Sveg 2 april - 59 personer fanns ombord, tre personer har avlidit och ytterligare sex är svårt skadade.

Bussolyckan ägde rum på E45 mellan Fågelsjö och Sveg i Härjedalen på morgonen 2 april där en dubbeldäckare gick av vägen. Tre personer har avlidit, sex är allvarligt skadade, 19 måttligt skadade och 31 lindrigt skadade. Flertalet ombord var skolungdomar från en åttondeklass i Marks kommun på väg till Klövsjö i Jämtland för att åka skidor. Alla omkomna var barn.

Bussen var en Setra från Bergkvarabuss, en turistbuss av typ dubbeldäckare som av någon anledning körde av vägen, välte och lade sig på höger sida. Enligt polisen var vägen inte isbelagd och olyckan skedde på i en svag kurva på en annars rak och bred vägsträcka. Enligt Bergkvarabuss är bussföraren är 62 år gammal och har lång yrkeserfarenhet. Bussbolaget uppger även att bussen, en Setra dubbeldäckare, är av årsmodell 2010. Fordonet besiktigades senast i december 2016. Föraren som är chockad har uppgivit att vägen var svårt drabbad av tjälskott men i övrigt är ingenting känt om orsaken till olyckan.

De skadade fördes med två ambulanshelikoptrar och vanliga ambulanser till olika sjukhus.

– Det är en oerhört tragiskt olycka och hela bussbranschens tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Vi har haft kontakt med bussföretaget som körde bussen och de har nu inlett sitt krisarbete, säger Anna Grönlund , branschchef och vice vd i Sveriges Bussföretag.

– Det är med mycket tungt hjärta och förkrossande sorg som jag har tagit emot det tragiska beskedet. Mina och allas våra tankar går idag till de familjer som drabbats, säger Göran Mellström , vd i Bergkvarabuss.

Statsminister Stefan Löfven har också gjort ett uttalande i samband med bussolyckan nära Sveg:

”Jag har nåtts av den fruktansvärda nyheten om bussolyckan utanför Sveg. Det lämnar mig och hela landet i sorg. Det var ungdomar på väg på skidresa som slutade i katastrof. Mina tankar är hos de skadade, hos föräldrar, vänner och anhöriga - de som fått besked och hos dem som ännu inte vet hur det gått.

Sorgen är outsäglig för er som nåtts av ett dödsbud. Vi finns med er. Smärtan är outhärdlig för er som ännu inte fått besked. Vi tänker på er. Räddningsarbete pågår och vi följer utvecklingen noggrant. Sjukvården i region Jämtland och Härjedalen har gått in i förstärkningsläge och landstinget i Dalarna har förstärkt med resurser.”


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Johansson till Transportstyrelsen

Alliansen vill gynna elbussar

Fyra elbussar till Uddevalla

Volvo Bussar har fått en order på fyra elbussar av modellen Volvo 7900 Electric från Bivab och Uddevalla Omnibus. Sedan 2014 rullar Volvos hybridbussar i Uddevalla.

Östlig förbindelse engagerar

Bättre busstrafik i Ronneby

Skånetrafiken valde MultiQ

Nyhetsbrev

”Stora partier struntar i järnväg”

Arkiv

Door to Gate läggs ner

Door to Gate avslutar sin verksamhet 30 september 2018 – Det gick inte att få lönsamhet med de små skyttelbussarna till Arlanda Flygplats.

Dags för fest i Flunsåsparken

Färjeföretaget kan vinna pris för sin detaljhandel

Tallink nominerade till Fronter Awards

Första tyska bussen efterutrustad med SCR

Transportföretagen ändrar gränserna

Actibump sänkte farten

Pasma till Scandic

Flyktingopera på Drottningholm

Unik modell av Kungsholm

1

SL i världsklass – igen

Det internationella kollektivtrafikorganet UITP rankade SL och Storstockholms kollektivtrafik som världens näst bästa i somras – För andra året i rad rankas SL så högt vilket nästan får den ansvariga politikern att jubla.

UITP-basen till Persontrafik

IRU siktar på EU-valet

Bra juli för Tallink

De tar hem ännu en svensk affär

Plus

MAN ökar på ledningen i Bussligan

Under avmattade juli är det ett fabrikat som går som tågen gjorde förr: MAN drar ifrån konkurrenterna som verkar ha fått värmeslag under juli - Det visar Bil Swedens färska statistik.

Sommarstiltje för bussarna

Nu gäller nya paketreselagen

Den nya paketreselagen bygger på det starka konsumentskyddet som länge funnits i Sverige och gäller från 1 augusti i hela EU - För svenska researrangörer blir det nästan inga förändringar alls enligt branschens bedömare.

Filma och vinn ett seminariepass till UITP 2019

Är du bäst på att skapa en film på max tre minuter och presentera goda exempel från den nordiska kollektivtrafiken? Tveka i så fall inte utan skicka in ditt bidrag senast den 24 september. Tio filmer kommer nomineras och klippas ihop till en längre film som premiärvisas på Persontrafik 2018. Filmen blir sedan den samlade nordiska kollektivtrafikbranschens utmaning inför UITP Global Summit 2019 i Stockholm. Filmerna kommer bland annat visas på Persontrafik 2018, persontrafik.se och rt-forum.com.

FARA vann i sydost

Owman tar över i Västerås

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Isberg ny chef

81 dog på spåren

Sänd till en kollega

0.139