Tre döda i bussolycka

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En svår bussolycka har ägt rum utan för Sveg 2 april - 59 personer fanns ombord, tre personer har avlidit och ytterligare sex är svårt skadade.

Bussolyckan ägde rum på E45 mellan Fågelsjö och Sveg i Härjedalen på morgonen 2 april där en dubbeldäckare gick av vägen. Tre personer har avlidit, sex är allvarligt skadade, 19 måttligt skadade och 31 lindrigt skadade. Flertalet ombord var skolungdomar från en åttondeklass i Marks kommun på väg till Klövsjö i Jämtland för att åka skidor. Alla omkomna var barn.

Bussen var en Setra från Bergkvarabuss, en turistbuss av typ dubbeldäckare som av någon anledning körde av vägen, välte och lade sig på höger sida. Enligt polisen var vägen inte isbelagd och olyckan skedde på i en svag kurva på en annars rak och bred vägsträcka. Enligt Bergkvarabuss är bussföraren är 62 år gammal och har lång yrkeserfarenhet. Bussbolaget uppger även att bussen, en Setra dubbeldäckare, är av årsmodell 2010. Fordonet besiktigades senast i december 2016. Föraren som är chockad har uppgivit att vägen var svårt drabbad av tjälskott men i övrigt är ingenting känt om orsaken till olyckan.

De skadade fördes med två ambulanshelikoptrar och vanliga ambulanser till olika sjukhus.

– Det är en oerhört tragiskt olycka och hela bussbranschens tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Vi har haft kontakt med bussföretaget som körde bussen och de har nu inlett sitt krisarbete, säger Anna Grönlund , branschchef och vice vd i Sveriges Bussföretag.

– Det är med mycket tungt hjärta och förkrossande sorg som jag har tagit emot det tragiska beskedet. Mina och allas våra tankar går idag till de familjer som drabbats, säger Göran Mellström , vd i Bergkvarabuss.

Statsminister Stefan Löfven har också gjort ett uttalande i samband med bussolyckan nära Sveg:

”Jag har nåtts av den fruktansvärda nyheten om bussolyckan utanför Sveg. Det lämnar mig och hela landet i sorg. Det var ungdomar på väg på skidresa som slutade i katastrof. Mina tankar är hos de skadade, hos föräldrar, vänner och anhöriga - de som fått besked och hos dem som ännu inte vet hur det gått.

Sorgen är outsäglig för er som nåtts av ett dödsbud. Vi finns med er. Smärtan är outhärdlig för er som ännu inte fått besked. Vi tänker på er. Räddningsarbete pågår och vi följer utvecklingen noggrant. Sjukvården i region Jämtland och Härjedalen har gått in i förstärkningsläge och landstinget i Dalarna har förstärkt med resurser.”


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Spårvagnskrock – flera skadade

Två spårvagnar har kolliderat på Göta älvbron i Göteborg – Flera personer skadades, minst två är förda till sjukhus, läs mer här!

Över 200 anmälda till Bussförar-SM

id senaste räkningen hade 205 bussförare gjort uttagningsprovet till Bussförar-SM 2018 – Keolis ligger i topp men en viss doldiskoncern behåller greppet, läs här!

Sveriges vackraste tågresa

Nu är Sveriges vackraste tågresa utsedd i tuff konkurrens – Här presenteras vinnaren och de övriga toppensträckorna!

Storbritannien lockar

Från den engelska sydkustens böljande landskap till Cornwalls lantliga charm och Lake Districts sägenaktiga natur – Det lockar resenärerna enligt Scandorama, läs mer här!

Volvobussar för Lillehammer

Det går bra för BRA

Nyhetsbrev

”Fel om Skellefteåbussarna”

Arkiv

Säkrare SL med nattstopp

Bussresenärer nöjdast

Bussresenärerna är nöjdare med sin resa än såväl tåg- som flygresenärerna - Det framgår av Svensk Kvalitetsindex som publicerades 21 maj.

Hållbar värme i Lund

Det står nu klart att Lunds kommun kommer att få uppvärmda torg och spårvagnshållplatser – Dessutom handlar det om återvunnen värme, läs om hur det går till här!

Nextjet i konkurs

Efter flera år av tuff ekonomisk situation har Nexjet i dag ansökt om konkurs. Alla flygningar ställs in.

17 dog på aprilvägarna

Under april 2018 omkom 17 personer och 1105 personer skadades i vägtrafiken – Det visar Transportstyrelsens statistik, läs mer här!

Guldmisteln drar igång

Fler cyklar – mer shopping

Nyttig buffé för juniorkryssare

Bergman hedersdoktor

Lecab tar över Irizar

Jönsson ny IVECO-chef

Håkan Jönsson har utsetts till ny Business Director för IVECO North Europe & Baltics - Han tillträder sin nya befattning 1 augusti och kommer att sitta i Albertslund i Köpenhamn.

Upphandling måste göras om

Plus

Alla gillar kollektivtrafiken

Plus

Regeringen satsar

Plus

Diskussion om koncessioner

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Plus

Sömlös resa

Plus

Datateknik i trafik

Plus

Individuell trafik

Plus

Skyltad kamera bra

Plus

Säkerheten främst

Plus

Framtiden redan här

Olderius avgår

Plus

Mobilitetsfixarna

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Sänd till en kollega

0.173