23948sdkhjf

Tre döda i bussolycka

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En svår bussolycka har ägt rum utan för Sveg 2 april - 59 personer fanns ombord, tre personer har avlidit och ytterligare sex är svårt skadade.

Bussolyckan ägde rum på E45 mellan Fågelsjö och Sveg i Härjedalen på morgonen 2 april där en dubbeldäckare gick av vägen. Tre personer har avlidit, sex är allvarligt skadade, 19 måttligt skadade och 31 lindrigt skadade. Flertalet ombord var skolungdomar från en åttondeklass i Marks kommun på väg till Klövsjö i Jämtland för att åka skidor. Alla omkomna var barn.

Bussen var en Setra från Bergkvarabuss, en turistbuss av typ dubbeldäckare som av någon anledning körde av vägen, välte och lade sig på höger sida. Enligt polisen var vägen inte isbelagd och olyckan skedde på i en svag kurva på en annars rak och bred vägsträcka. Enligt Bergkvarabuss är bussföraren är 62 år gammal och har lång yrkeserfarenhet. Bussbolaget uppger även att bussen, en Setra dubbeldäckare, är av årsmodell 2010. Fordonet besiktigades senast i december 2016. Föraren som är chockad har uppgivit att vägen var svårt drabbad av tjälskott men i övrigt är ingenting känt om orsaken till olyckan.

De skadade fördes med två ambulanshelikoptrar och vanliga ambulanser till olika sjukhus.

– Det är en oerhört tragiskt olycka och hela bussbranschens tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Vi har haft kontakt med bussföretaget som körde bussen och de har nu inlett sitt krisarbete, säger Anna Grönlund , branschchef och vice vd i Sveriges Bussföretag.

– Det är med mycket tungt hjärta och förkrossande sorg som jag har tagit emot det tragiska beskedet. Mina och allas våra tankar går idag till de familjer som drabbats, säger Göran Mellström , vd i Bergkvarabuss.

Statsminister Stefan Löfven har också gjort ett uttalande i samband med bussolyckan nära Sveg:

”Jag har nåtts av den fruktansvärda nyheten om bussolyckan utanför Sveg. Det lämnar mig och hela landet i sorg. Det var ungdomar på väg på skidresa som slutade i katastrof. Mina tankar är hos de skadade, hos föräldrar, vänner och anhöriga - de som fått besked och hos dem som ännu inte vet hur det gått.

Sorgen är outsäglig för er som nåtts av ett dödsbud. Vi finns med er. Smärtan är outhärdlig för er som ännu inte fått besked. Vi tänker på er. Räddningsarbete pågår och vi följer utvecklingen noggrant. Sjukvården i region Jämtland och Härjedalen har gått in i förstärkningsläge och landstinget i Dalarna har förstärkt med resurser.”
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Skellefteå väljer Hybricon

Voith tar greppet i Pilotfish

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Skånetrafiken sparkar Ringduvetaxi

Skånetrafiken säger upp trafikavtalet med Ringduvetaxi för färdtjänst och sjukresor med omedelbar verkan - taxibolaget har drabbats av stora problem.

Weber ordförande i EU-kommitté

Ulrich Weber valdes till ordförande för UITP:s EU-kommitté 16 januari – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, gratulerade till utmärkelsen.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Så reser folket om vintern

Nära hälften av svenskarna planerar för en vintersemester, varav en fjärdedel väljer att semestra inom Sverige – här visas toppdestinationerna.

Arkiv

Olaglig upphandling i Göteborg

Johansson till Kollektivtrafikdagen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Studentrabatter på Flixbus

Fler ”gratisresor” i Örebro

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken – den här marknadsföringen ska få fler att släppa bilratten och kliva på bussen.

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Malmö-Ohrid direkt

En ny direktlinje med flyg till staden Ohrid i Makedonien från Malmö kan vara av intresse för gruppresearrangörer att känna till – trafiken startade 14 januari.

Sjöberg ny vd för Stromma

Fler tågade över Öresundsbron 2018

100 redan anmälda!

100 personer inom och omkring bussresebranschen har redan anmält sig till Busstorget – betydligt fler än vid samma tid förra året, så se till att säkra plats för Busstorget 2019.

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Sänd till en kollega

0.103