23948sdkhjf

Tre döda i bussolycka

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En svår bussolycka har ägt rum utan för Sveg 2 april - 59 personer fanns ombord, tre personer har avlidit och ytterligare sex är svårt skadade.

Bussolyckan ägde rum på E45 mellan Fågelsjö och Sveg i Härjedalen på morgonen 2 april där en dubbeldäckare gick av vägen. Tre personer har avlidit, sex är allvarligt skadade, 19 måttligt skadade och 31 lindrigt skadade. Flertalet ombord var skolungdomar från en åttondeklass i Marks kommun på väg till Klövsjö i Jämtland för att åka skidor. Alla omkomna var barn.

Bussen var en Setra från Bergkvarabuss, en turistbuss av typ dubbeldäckare som av någon anledning körde av vägen, välte och lade sig på höger sida. Enligt polisen var vägen inte isbelagd och olyckan skedde på i en svag kurva på en annars rak och bred vägsträcka. Enligt Bergkvarabuss är bussföraren är 62 år gammal och har lång yrkeserfarenhet. Bussbolaget uppger även att bussen, en Setra dubbeldäckare, är av årsmodell 2010. Fordonet besiktigades senast i december 2016. Föraren som är chockad har uppgivit att vägen var svårt drabbad av tjälskott men i övrigt är ingenting känt om orsaken till olyckan.

De skadade fördes med två ambulanshelikoptrar och vanliga ambulanser till olika sjukhus.

– Det är en oerhört tragiskt olycka och hela bussbranschens tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Vi har haft kontakt med bussföretaget som körde bussen och de har nu inlett sitt krisarbete, säger Anna Grönlund , branschchef och vice vd i Sveriges Bussföretag.

– Det är med mycket tungt hjärta och förkrossande sorg som jag har tagit emot det tragiska beskedet. Mina och allas våra tankar går idag till de familjer som drabbats, säger Göran Mellström , vd i Bergkvarabuss.

Statsminister Stefan Löfven har också gjort ett uttalande i samband med bussolyckan nära Sveg:

”Jag har nåtts av den fruktansvärda nyheten om bussolyckan utanför Sveg. Det lämnar mig och hela landet i sorg. Det var ungdomar på väg på skidresa som slutade i katastrof. Mina tankar är hos de skadade, hos föräldrar, vänner och anhöriga - de som fått besked och hos dem som ännu inte vet hur det gått.

Sorgen är outsäglig för er som nåtts av ett dödsbud. Vi finns med er. Smärtan är outhärdlig för er som ännu inte fått besked. Vi tänker på er. Räddningsarbete pågår och vi följer utvecklingen noggrant. Sjukvården i region Jämtland och Härjedalen har gått in i förstärkningsläge och landstinget i Dalarna har förstärkt med resurser.”


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Kuren rullar själv

Öppning för biodrivmedel i EU

Nu ljusnar det litet när det gäller biodrivmedel – det tycks som om EU lyssnat på kritiken mot att sätta stopp för biodrivmedel som många i branschen kör på i dag.

Tågaffär värd 6 miljader

Brittiska järnvägsaktören Go-Ahead Nordic har vunnit sitt första tågkontrakt i Norge – affärens värde uppskattas till 5,8 miljarder norska kronor eller 6,3 miljarder svenska kronor.

Ny Flixbus-linje till Landvetter

Satsning på bussförarutbildning

Norweigian in efter flygkonkursen

Nyhetsbrev

Plus

Första bränslecellståget i trafik

Världens första vätgasdrivna tåg går sedan en månad i trafik mellan Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde och Boxtehude i delstaterna Niedersachsen och Bremen, norra Tyskland.

Arkiv
Plus

”Fusionen med Siemens enda alternativet”

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt. Enligt honom finns helt enkelt inget annat alternativ.

Plus

Bättre trygghet i kollektivtrafiken

Ryslig Hallowen i Kolmården

Ny molnprodukt för kollektivtrafiken

Nu lanserar Hogia en ny molnprodukt som ska ge trafikföretagen en mer proaktiv störningshantering.

Rusning efter Interrail-kort

Effektivare halkbekämpning i sikte

Yigit till Taxi Stockholm

Ännu en rekordsäsong i Stockholm

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms Hamnar ökar stadigt och slår även i år nytt rekord – det innebar mer körningar för bussföretagen.

Nya elbussar till Ale

21 dog på septembervägarna

Skåne: 501 bussförare fattas

Norrbotten: 154 bussförare fattas

Kocken avslöjar sin skäms-mat

Årets kock 2018, David Lundqvist, delar med sig av sina tankar kring hållbarhet och avslöjar sin ”skäms-mat”.

Gotland: 25 bussförare fattas

Volvo vann affär i Mexiko

Gästrekord i Västsverige

Den rekordvarma sommaren har varit mycket positiv för Västsveriges hotell, stugbyar, vandrarhem och campinganläggningar – det blev gästnattsrekord.

Flygkonkurs – då torskar direktbokarna

Koldioxid - så tungt väger resmålet

Optidev för Västtrafik

Många nya i Trafikutskottet

Sundås till Transportföretagen

1

Tre zoner i Västtrafik

LEAN – för kollektivtrafiken

Självkörande i Sjöbo

De ska testa ERTMS

Manner till Finnair

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Sänd till en kollega

0.143