Hämmat tågresande i Skåne

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tågresandet ökar i Skåne men gränskontrollerna begränsar takten på ett oroande sätt - Det visar Skånetrafikens siffror.

Skånetrafiken presenterade nyligen sin årliga resanderäkning. I denna redovisas resandet under föregående år, med antalet på- och avstigande tågresenärer på samtliga 71 skånska tågstationer.

Totalt i Skåne har tågresandet ökat marginellt under 2016 jämfört med 2015. 2016 genomfördes 46,3 miljoner resor med tåg i Skåne mot 44,8 miljoner 2015. Generellt är det Pågatågen som ökar, medan Öresundstågen minskar, i antal passagerare. Detta förklaras delvis av gränskontrollerna på Öresundsbron, som minskat Öresundstågens marknadsandel av det totala resandet.

Resandeutvecklingen i Hässleholm har ökat mycket kraftigt under 2000-talet: från under 4 000 dagliga resenärer i 2000-talets början till närmare 14 000 idag. För ett par år sedan planade dock resandeökningen ut vilket ligger i linje med utvecklingen i övriga Skåne.

Hässleholms central är idag Skånes sjätte största station mätt i antalet resenärer. De fem största återfinns i de tre största städerna. De stora reseflödena från Hässleholm går söderut mot Lund/Malmö. Vardagar reser 23 700 människor längs den sträckan. Det är en liten minskning gentemot förra året. På sträckan Hässleholm-Kristianstad minskade resandet med 8 procent.

Den stora resandeutvecklingen över tid på Hässleholms centralstation ställer helt andra krav på stationen än vad den är dimensionerad för. En åtgärdsvalstudie för ombyggnad av Hässleholm central är inledd och Trafikverket, Hässleholms kommun, Region Skåne och Jernhusen arbetar gemensamt med att hitta lösningar på detta.

– För att kunna återgå till den uppåtgående trenden behövs på kort sikt en lösning på gränspendlingen mot Danmark. På längre sikt försvåras tågutvecklingen av att det i princip är fullt på många av Skånes mer trafikerade tåglinjer, inte minst Skånebanan mellan Hässleholm och Kristianstad samt Södra stambanan mellan Hässleholm och Lund. För att kunna trygga ett attraktivt tågpendlande i framtiden behövs en ny stambana, snabb utbyggnad av dubbelspår till Kristianstad och åtgärder på Markarydsbanan som möjliggör pendling mellan Hässleholm och Halmstad, säger Mikael Kipowski , tillväxtchef i Hässleholms kommun.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Närtrafiks i landsbygden på försök

De ska testa ERTMS

370 fick bussbältesböter – i Norge

En omfattande razzia på 745 bussar med bussbälte har genomförts av norska polisen – 370 fick böter och nu är förhoppningen att fler ska bälta sig i de norska bussarna.

Nytt flygbolag till Gällivare

Volvo-buss prisad på IAA

Volvo Bussars nya långfärdsbuss vinner Sustainable Bus Award 2019 – en av flera priser som delades ut I samband med mässan IAA I Hannover.

Bergkvara vann miljardkontrakt i Uppland

Nyhetsbrev

Miljonregn till Stadsmiljöavtal

Trafikverket fördelar 825 miljoner kronor till cykel- och kollektivtrafik via 12 nya stadsmiljöavtal - avtalen ska borga för hållbart resande i framtiden men de har också kritiserats av bland andra bussbranschen.

Arkiv

Herhta Hillfons flyttar

Storsatsning ökade Danmarksintresset

Plus

Mercedes Citaro blev årets stadsbuss

Plus

EU-kritik mot Alstom-Siemens

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt.

Hård kritik mot Trafikverket i ny bok

Johan Söör, tidigare vd för uppstickaren MTR Express, sågar Trafikverket i boken ”Nya spår på gammal räls”.

Elektriska ledbussar lockar

En helt nykonstruerad buss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresse – visas på mässan InnoTrans i Berlin

Världens första vätgaståg rullar

Utredning kan öppna för trygghetskameror

Det är inte enkelt att införa kameraövervakning i dag – nu ska en ny utredning se om det behövs göras undantag i lagen för trygghetskameror inom kollektivtrafiken.

Skellefteå buss ökade igen

Skellefteå buss ökar resandet i stadstrafiken för fjärde året i rad – även under den varma sommaren ökade resandet.

Nytt akvarium byggs i Göteborg

Göteborgs fyller 400 år 2021 och då öppnar Sjöfartsmuseet Akvariet igen – då ska det helt nya huset med jätteakvariet på plats.

Ökat regionalt resande på järnvägen

Kempe ny vice vd i Nobina Sverige

Bergkvarabuss köper två skånska bussbolag

Buss-TV i Blekingetrafiken

Östgötatrafiken satsar på molntekniken

Med molnprodukten Hogia Traffic Light Priority ska Östgötatrafiken förbättra framkomligheten för busstrafiken - bland annat få prioritet vid trafikljus.

Nordkalotten besökssatsar gemensamt

Nya möjligheter för biobränsleproduktion

Forskare vid Chalmers har identifierat de två största utmaningarna för produktion av förnybart biobränsle från billiga källor.

Manner till Finnair

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

MP: ”Billigare för vissa vid lågtrafik”

Johansson till Transportstyrelsen

Första tyska bussen efterutrustad med SCR

Sänd till en kollega

0.138