23948sdkhjf

Hämmat tågresande i Skåne

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tågresandet ökar i Skåne men gränskontrollerna begränsar takten på ett oroande sätt - Det visar Skånetrafikens siffror.

Skånetrafiken presenterade nyligen sin årliga resanderäkning. I denna redovisas resandet under föregående år, med antalet på- och avstigande tågresenärer på samtliga 71 skånska tågstationer.

Totalt i Skåne har tågresandet ökat marginellt under 2016 jämfört med 2015. 2016 genomfördes 46,3 miljoner resor med tåg i Skåne mot 44,8 miljoner 2015. Generellt är det Pågatågen som ökar, medan Öresundstågen minskar, i antal passagerare. Detta förklaras delvis av gränskontrollerna på Öresundsbron, som minskat Öresundstågens marknadsandel av det totala resandet.

Resandeutvecklingen i Hässleholm har ökat mycket kraftigt under 2000-talet: från under 4 000 dagliga resenärer i 2000-talets början till närmare 14 000 idag. För ett par år sedan planade dock resandeökningen ut vilket ligger i linje med utvecklingen i övriga Skåne.

Hässleholms central är idag Skånes sjätte största station mätt i antalet resenärer. De fem största återfinns i de tre största städerna. De stora reseflödena från Hässleholm går söderut mot Lund/Malmö. Vardagar reser 23 700 människor längs den sträckan. Det är en liten minskning gentemot förra året. På sträckan Hässleholm-Kristianstad minskade resandet med 8 procent.

Den stora resandeutvecklingen över tid på Hässleholms centralstation ställer helt andra krav på stationen än vad den är dimensionerad för. En åtgärdsvalstudie för ombyggnad av Hässleholm central är inledd och Trafikverket, Hässleholms kommun, Region Skåne och Jernhusen arbetar gemensamt med att hitta lösningar på detta.

– För att kunna återgå till den uppåtgående trenden behövs på kort sikt en lösning på gränspendlingen mot Danmark. På längre sikt försvåras tågutvecklingen av att det i princip är fullt på många av Skånes mer trafikerade tåglinjer, inte minst Skånebanan mellan Hässleholm och Kristianstad samt Södra stambanan mellan Hässleholm och Lund. För att kunna trygga ett attraktivt tågpendlande i framtiden behövs en ny stambana, snabb utbyggnad av dubbelspår till Kristianstad och åtgärder på Markarydsbanan som möjliggör pendling mellan Hässleholm och Halmstad, säger Mikael Kipowski , tillväxtchef i Hässleholms kommun.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Apple Pay för Flixbus

Apple Play kan användas för biljettköp på Flixbus.

USA finns i MaaS-fronten

Kollektivtrafikaktören Transdev har gjort en internationell rapport om trender inom kollektivtrafikbranschen – det visar sig att USA leder MaaS-utvecklingen.

Malmö bästa cykelstaden

Enligt intresseorganisationen Cykelfrämjandet är det Malmö som är Sveriges bästa cykelstad 2018.

Fler ska använda bussbälte

När det finns bälte i bussen så måste passagerarna använda det – ändå låter de flesta bli. Ett seminarium i Stockholm tog upp bussbältet och lyfte förslag som på förbättringar.

Nettbuss julsatsar

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Fler Flixbussar till jul

Arkiv

Väderkoll ska minska flygutsläpp

Norwegian ingår nytt avtal med Avtech – syftet är att minska utsläppen med hjälp av väderdata och därmed bidra till ett hållbart flyg enligt flygbolaget.

WiFi i Bergsslagen

Elskatt på elbussar blir kvar

Moderaterna och Kristdemokraterna har ingenting om slopad elskatt för elbussar i sitt budgetförslag – endast Centern vill att skatten ska bort.

Nextbike cyklar i väst

Stromma räddar konkursbåt

Stromma har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården – den tillhörde det konkursdrabbade rederiet Kulturbåtarna i Göteborg.

Arriva kör Pågatågen

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har provat årets julöl och andra juldrycker i samarbete med Foodnet - resultatet är att två öl är i topp bland många fina brygder.

Självkörande bussar - i Borås!

Julita Gård vann turistpris

Tågkompaniet kör Krösatågen

Från 8-9 december är det Tågkompaniet som ansvarar för driften av Krösatågstrafiken – det handlar om ett miljardkontrakt för att köra Smålands omfattande pendeltågstrafik.

Elbussbatterier ska lagra solenergi

Nu invigs vad som troligen är Europas första energilager baserat på elbussbatterier – detta genom ett forskningsprojekt i Göteborg.

Mindre utsläpp från transporterna

Extra platser på jultågen

Bokningstrycket på julens tågresor är ovanligt högt, SJ har därför ordnat massor av extra sittplatser på sina tåg – så nu gäller det bara att tågen också går som de ska under helgerna.

Transdev vann mellanskärgården

Det blir Transdevs dotterbolag Blidösundsbolaget som för köra kollektivtrafiken i Stockholms mellanskärgård med trafikstart om ett år – det blev klart 4 december.

Back i maskin för Tallink

Veggeland till Nettbuss

Elbusspremiär i Malmö

9 december rullar Malmös första elbussar ut i trafik, det är linje 7 som blir första linje med helt eldrivna bussar - Malmös elbussatsning blir en av de hittills största i Sverige.

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Plus

5 snabba frågor…

Nytt bussdäck

Nobina i digital final

Blågrön bussatsning i Stockholms län

1

Jensen till MTR

Filmpris delas ut

Heister till Taxiförbundet

Sänd till en kollega

0.158