Hämmat tågresande i Skåne

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tågresandet ökar i Skåne men gränskontrollerna begränsar takten på ett oroande sätt - Det visar Skånetrafikens siffror.

Skånetrafiken presenterade nyligen sin årliga resanderäkning. I denna redovisas resandet under föregående år, med antalet på- och avstigande tågresenärer på samtliga 71 skånska tågstationer.

Totalt i Skåne har tågresandet ökat marginellt under 2016 jämfört med 2015. 2016 genomfördes 46,3 miljoner resor med tåg i Skåne mot 44,8 miljoner 2015. Generellt är det Pågatågen som ökar, medan Öresundstågen minskar, i antal passagerare. Detta förklaras delvis av gränskontrollerna på Öresundsbron, som minskat Öresundstågens marknadsandel av det totala resandet.

Resandeutvecklingen i Hässleholm har ökat mycket kraftigt under 2000-talet: från under 4 000 dagliga resenärer i 2000-talets början till närmare 14 000 idag. För ett par år sedan planade dock resandeökningen ut vilket ligger i linje med utvecklingen i övriga Skåne.

Hässleholms central är idag Skånes sjätte största station mätt i antalet resenärer. De fem största återfinns i de tre största städerna. De stora reseflödena från Hässleholm går söderut mot Lund/Malmö. Vardagar reser 23 700 människor längs den sträckan. Det är en liten minskning gentemot förra året. På sträckan Hässleholm-Kristianstad minskade resandet med 8 procent.

Den stora resandeutvecklingen över tid på Hässleholms centralstation ställer helt andra krav på stationen än vad den är dimensionerad för. En åtgärdsvalstudie för ombyggnad av Hässleholm central är inledd och Trafikverket, Hässleholms kommun, Region Skåne och Jernhusen arbetar gemensamt med att hitta lösningar på detta.

– För att kunna återgå till den uppåtgående trenden behövs på kort sikt en lösning på gränspendlingen mot Danmark. På längre sikt försvåras tågutvecklingen av att det i princip är fullt på många av Skånes mer trafikerade tåglinjer, inte minst Skånebanan mellan Hässleholm och Kristianstad samt Södra stambanan mellan Hässleholm och Lund. För att kunna trygga ett attraktivt tågpendlande i framtiden behövs en ny stambana, snabb utbyggnad av dubbelspår till Kristianstad och åtgärder på Markarydsbanan som möjliggör pendling mellan Hässleholm och Halmstad, säger Mikael Kipowski , tillväxtchef i Hässleholms kommun.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

App fixar språkförbistring

Transdev och Lingio har i innovativt språksamarbete skapat en polyglottisk språkapp – En slags ”Babel Fish” för bussförare, läs här!

Plus

Full fart i Kina

Medan Sverige funderar bygger Kina ut sitt nät av höghastighetsbanor för tåg i en rasande fart – Den nyaste modellen är för närvarande det snabbaste tåget i trafik över längre sträckor, läs mer om det här!

Framtidsfokus på Kollektivtrafik SYD

Plus

Optimisten mot pessimisten i klimatfrågan

När Transportföretagen bjöd in till frukostseminarium lät man optimisten Svante Axelsson gå en match mot Ulf Perbo i rollen som pessimistkonsult.

Plus

Färre hållplatser – fler resande

Det är inte fler busshållplatser som ger fler resande – tvärt om, enligt artikelförfattarna från Urbanet Analys. Färre hållplatser ökar bussens hastighet vilket kan locka dem som normalt väljer bort kollektivtrafiken.

Plus

EU-parlamentet godkände tallolja

Nyhetsbrev

Plus

Provkörd: Scania Citywide Elbuss

Som första journalist i världen fick Trafikforums redaktörskollega Tom Terjesen, norska Bussmagasinet, provköra Scanias hel nya elektriska buss. den typ som nu rullar i stadstrafiken i Östersund. Och den överraskade positivt, läs mer här!

Arkiv
Plus

Åkerhielm lämnar kollektivtrafiken

Keolis är en av Europas allra största aktörer inom kollekivtrafiken och den näst största i Sverige. Magnus Åkerhielm är vd sedan 2011 men nu har han valt att kliva av – i maj lämnar han jättebolaget som utvecklats bra under hans år i ledningen.

Plus

Äventyrligt dotterbolag

Go 4 Adventure är ett dotterbolag till Jönssons Buss i Sunne som drivs av den ena bussföretagarens dotter – En renodlad gruppresearrangör med fokus på aktiva resor.

Plus

Kryssningar för Gruppresor

Plus

Skräddarsydda resor

Plus

Kallt resmål i sikte

Plus

Jagar exotiska resmål

Plus

Nordnorge året runt

”Ny paketreselag positiv”

Bussbranschen är positiv till förslaget på ny paketreselag och resegarantilag – Förslaget kan fungera bra för såväl konsumenter som för branschen, enligt Sveriges Bussföretag.

Plus

Norrsken, kyla och äventyr

Nordnorge mitt i vintern – ett äventyr som har mycket mer att bjuda på än mörker is och snö. Kalla destinationer lockar och norr om Sverige väntar spektakulära norrsken, äventyr i naturen men också mycket smak och kulturupplevelser.

Plus

Beijing och kinesiska muren

Det är inte längre än 60 km mellan Beijing och den närmaste delen av kinesiska muren vid Mutianyu – Det gör det möjligt att hinna med både Förbjudna staden och världens längsta byggnadsverk på ett par dagar av hela Kinaresan.

Plus

Mer flyg till Kina

Statliga finska flygbolaget Finnair har sedan länge varit mycket starka på att knyta ihop Europa med Asien åt båda hållen. Helsingfors är den huvudstad inom EU som ligger närmast Fjärran Östern.

Plus

Matka håller ställningarna

Nordens största resemässa, Matka i Helsingfors noterar nära 71600 besökare i år - Ungefär lika många 2018 som under 2017 års mässa, här några godbitar från RT-Froums besök där!

Plus

Krymt busstorg på Matka

Den stora resemässan Matka i Helsingfors har under många år haft en egen avdelning för bussresearrangörerna, Bussitori eller Busstorget – Dock rejält nedkrymt visade det sig när mässan genomfördes i januari i år.

Hallsund till Best Western

Tre bolag – ett biljettsystem

Gratis Krösatåg i sydväst

Barfota? Nej tack!

RK öppnar i Kina

Albinsson blir hotellchef

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Sänd till en kollega

1.012