Fler backar i Kvitfjell

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Inför säsongen 2017-2018 utrustas Kvitfjell med en ny stollift och fem kilometer nya nedfarter - Därmed skapas en tredje fjällsida i området.

Men detta är bara början, enligt bolaget som driver anläggningen i den sydnorska och Sverigenära fjällvärlden – Kvitfjell kan så småningom komma att få hela 15 kilometer nedfarter i det nya området Kvitfjell Varden, allt från gröna nybörjarbackar till krävande svarta nedfarter. Kvitfjells tredje fjällsida – Kvitfjell Varden – har planerats under en längre tid.

– Att utvecklingen av denna nu är igång är en viktig milstolpe för Kvitfjell, säger Odd Stensrud , vd för Alpinco som driver anläggningarna.

Man ska också bygga en 250 meter lång förbindelselift mellan västsidan och Kvitfjell Varden. Liften sträcker sig över ett naturskönt område och möjliggör en utsiktssafari på vägen till den nya fjällsidan. Där finns den nya expressliften som tar dig in bland Kvitfjell Vardens höga fjäll. Den får sex säten och god kapacitet. Du kommer till fjälls på under sex minuter.

– Från den nya stolliftens topp har du hela fjället framför dig, med ett nätverk av spår som sträcker sig till Skeikampen i söder och Gålå–Fefor i nordväst. Kvitfjell får nu tre bergssidor med unik och varierad skidåkning, i kombination med moderna stolliftar med god kapacitet. Du kan åka skidor från Gudbrandsdalen in i Peer Gynts Rike, en skidsafari som ger dig alpkänslor, säger Odd Stensrud.

De nya backarna i Kvitfjell Varden ligger i varierande skogsterräng. Här byggs i första etappen familjevänliga gröna och blå nedfarter, som blir ett komplement till västsidan och de något tuffare sluttningarna ner mot Gudbrandsdalen. Backarna får bra bredd och passar perfekt för stora carvingskidor.

Den nya stolliften är en glad nyhet för tomtköparna, men också en uppseendeväckande sådan i alpin-Norge. Och mer är att vänta. Fem kilometers nedfarter är bara början i utbyggnaden av Kvitfjell. I etapp två ska ett tuffare skidområde med off pist-möjligheter anläggas. Totalt kan det byggas hela 15 kilometer nedfarter, från gröna nybörjarbackar till krävande svarta nedfarter.

– Området är snösäkert och känt för att det faller stora mängder natursnö, något som också gör fjällsidan intressant för friåkning, säger Odd Stensrud.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Västtrafik köper 40 nya tåg

Västtrafiks stora tågupphandling är klar, värd nära 4 miljarder kronor – 40 nya tåg är beställda med leveransstart 2021, läs mer här!

De ska köra HelsingborgsExpressen

Nu är det klart vem som får äran att köra HelsingborgsExpressen med trafikstart i juni 2019 - Det blev offentligt när kollektivtrafiknämnden i Region Skåne meddelade sitt tilldelningsbeslut 23 mars, läs mer här!

Ett år med Skåne-appen

Andersson lämnar Visit Stockholm

Regeringen ger besked om miljözoner

Scania halverar utsläpp

Nyhetsbrev

Dags för Busstorget!

De nya lagarna om paketresor och resegarantier påverkar alla bussbolag som arrangerar paketreseliknande resor – Det är en av de tunga punkterna på Busstorget 2018, läs mer här!

Arkiv

Blom först i Bussförar-SM 2018

Henrik Blom var först ut av alla att göra kvalificeringsprovet till tävlingen Bussförar-SM 2018 - Välkommen säger vi till honom och påminner om att det nu går att anmäla sig till tävlingen, läs här!

Missa inte Kollektivtrafikdagen!

Kollektivtrafikdagen närmar sig, 14 maj är det dags för heldagsseminariet i Stockholm - Missa inte branschens stora möte med bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth, mera information och anmälan här!

Fler Viking-bussar i Finland

Fem stjärnor till Åland

Vinterskador drabbar tågen

Den sena vinterns snö och is har gått hårt åt många tåg – Hos Tåg i Bergslagen står många tågsätt i verkstaden, läs mer här!

Plus

Ny myndighet lyft för transporthistorien

Vid årsskiftet tog kulturdepartementet och Statens maritima museer över ansvaret för statens transporthistoriska samlingar. Vad kommer det att betyda för den som vill se mer transport på museum?

Gratis för Falköpingsseniorer

Plus

Branschen frågar politikerna 2

Kollektivtrafiken tillhör de branschen som är mest politiska av alla, beslut som fattas i EU avgör mycket men också hur politikerna väljer att tillämpa EU:s regelverk avgör.

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

App fixar språkförbistring

Transdev och Lingio har i innovativt språksamarbete skapat en polyglottisk språkapp – En slags ”Babel Fish” för bussförare, läs här!

Plus

Skräddarsydda resor

Plus

Kallt resmål i sikte

Plus

Nordnorge året runt

Hallsund till Best Western

Barfota? Nej tack!

RK öppnar i Kina

Albinsson blir hotellchef

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Sänd till en kollega

0.354