23948sdkhjf

Fulufjället lockar fler

Fulufjällets nationalpark fortsätter locka nya besökare enligt en undersökning på Mittuniversitetet - Destinationen kan nås med buss från flera håll.
Sommaren 2015 lockade naturum Fulufjället 25 000 besökare och i hela nationalparken uppskattades antalet besökare till det tredubbla. En klar ökning jämfört med de senaste åren. I en besökarundersökning som nyligen publicerades av Mittuniversitetet, framgår att många är förstagångsbesökare och att de allra flesta är mycket nöjda med besöket.

– Det är glädjande att så många hittar till Fulufjällets nationalpark och är nöjda med besöket. I vår undersökning uppgav hela 90 % att besöket var mycket bra eller helt perfekt. Vi ser också att många av dem, 54 % närmare bestämt, är nya besökare. De flesta som kommer vill vandra och uppleva storslagen natur, säger Per Johansson , Länsstyrelsen Dalarna.

I området finns Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, med en fallhöjd på totalt 123 meter varav 93 meter helt fritt fall. Ett mycket populärt besöksmål som kräver viss lättare vandring från bussparkeringen.

Ett kanske mindre uppskattat rekord som har med Fulufjället att göra är det svenska nederbördsrekordet som sattes just här 31 augusti 1997 benämnd Regnkatastrofen på Fulufjället. Ett extremt åskväder inträffade då med 700 registrerade nedslag samtidigt som ett syndaflodsliknande regnväder bokstavligen dränkte området med stora skador som kan anas ännu i dag, snart 20 år senare. Skogen vid bäckar och älvar föll när vattenmassorna eroderade deras rotsystem. Det finns inga exakta mätningar, men meteorologerna antar att det föll närmare 400 mm regn på bara några timmar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.391