23948sdkhjf

Tågresandet slog rekord

Tågresandet ökade till nya rekordnivåer under 2016 och på flera järnvägssträckor är det fullbelagt på spåren - Det rapporterar SJ.
Värt att notera är att den statsägda tågoperatören SJ också gjorde bra ifrån sig ekonomiskt. Här några fakta:
• SJ har under det senaste decenniet för egna pengar köpt 40 nya regionala tåg och 20 nya snabbtåg, alla för hastigheten 200 kilometer i timmen. Inom de närmsta fem åren kommer vi att köpa 30 nya snabbtåg till.
• SJ har upphandlat arbetet med att skapa det vi kallar Nya X2000 som rullar ut 2018.
• SJ förespråkar höghastighetsjärnväg som vi gärna ser byggs så snabbt som möjligt med prioritet Stockholm – Jönköping – Malmö (-Köpenhamn).
• SJ rankas som topp tio på listan över Sveriges mest digitaliserade företag och vår app blev prisbelönt för bästa design
• SJ har en punktlighet som kan jämföras med världens punktligaste flygbolag. På totalen är nio av tio tåg i tid, även om det skiljer mellan olika sträckor och tågslag.
• SJ gjorde ett historiskt starkt ekonomiskt resultat med ett rörelseresultat på 837 miljoner kronor.

I december firade SJ 160 år. Den första resan gick den 1 december 1856 från Malmö till Lund i en hastighet av 30 kilometer i timmen, något resenärerna ombord beskrev som en ”slungande” känsla. Läkare varnade för att resa med tåg i så svindlande hastigheter så ”icke hjärnan må tränga ut genom öronen”. Nu pratar järnvägsbranschen om 320 kilometer i timmen och hoppas att det blir verklighet inom 15-20 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078