Avtal 17 på gång
Den svenska modellen innebär att lönebildningen lämnats till arbetsmarknadens parter - Det gäller även bussbranschens parter.
Vem ska då bestämma? Det kallas i Annika Nordins vokabulär för Märket som bestämmer det möjliga löneutrymmet. Facket har en stor kniv i sin låda som heter Strejk medan arbetsgivaren har notmedlet lockout.
Industrin är de som tydligast blir konkurrensutsatta internationellt. Ur detta har det så kallade Märket bestämt som ett mått på det löneutrymme som finns.
– Ibland har exempelvis handeln lyckat göra upp separat och fått en lönenivå långt utöver vad Märket ger så är det illa - Handeln är som alla förstår inte utsatt för internationell konkurrens, då hamnar vi snett, säger Annika Nordin.
Det knepiga är att komma överens om vilken nivå lönepåslaget ska ha samt vilken längd avtalet ska löpa på. Samt att bussbranschen är så splittrad i vitt skilda verksamhetsområden.
Vad händer då inom bussbranschen? Ja, där finns två avtal med Kommunal och Transport samt tjänstemannaavtalet med Unionen. Förhoppningsvis är avtalet med Unionen är klart i slutet av april och ännu finns inga orosmoln för några av de totalt tre avtalen.
– Men problemet är att allt kan se bra ut ända tills det plötsligt brukar se riktigt dåligt ut. Då kan alla tidsplaner vara bortblåsta, säger Annika Nordin.