Fler vilotidsärenden överklagas

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fler ärenden om företagsbot för avvikelser från kör- och vilotidsreglerna överklagas - Det är Sveriges Bussföretag som driver på.

– Just nu ligger flera ärenden om kör- och vilotidsreglerna hos Förvaltningsrätten. Det är mycket bra, eftersom de som bara betalar trots att de tycker att de inte gjort fel får utvecklingen åt hel fel håll, då blir den rådande tillämpningen hos Transportstyrelsen bli praxis vilket vore förödande, säger Anna Grönlund , vice vd i Sveriges Bussföretag.

Sveriges Bussföretag tar ut tjänstemännen som utfärdar företagsbot till den riktiga verklighetens bussföretag. Det visade sig att flertalet av dem aldrig sett en färdskrivare på riktigt. Nästan ingen hade heller besökt ett bussföretag, trots att de fällt många av dem för överträdelser mot regelverket och skickat ut företagsbot.

– Syftet med studiebesöken är att få de här myndighetspersonerna att förstå hur det ser ut hos de företag de är satta att granska från skrivbordet. Vi hoppas att vi når fram med till dem på det här sättet, säger Anna Grönlund.

Visserligen har regelverkets tillämpning satts under lupp hos den svenska regeringen bland annat till följd av Sveriges Bussföretags påverkan. Men ännu är det långt kvar till en förändring av tillämpningen och ännu längre till dess att EU gör ändringar i själva regelverket.

–Vi ska inte vänta oss ändringar i regelverket i sig, det är den svenska tillämpningen som vi kan hoppas på en förbättring, säger Anna Grönlund.

Sedan en tid finns också en möjlighet att få hjälp i den rättsliga processen för drabbade bussföretag, alltså biträde för medlemmar. Speciellt viktiga fall kan då få stöd från förbundet att driva ärendet i Förvaltningsrätten.

– Hittills har ingen sökt den här möjligheten till hjälp som varit öppen ett par månader nu, det förvånar mig en aning. Jag manar verkligen till er att ni tar möjligheten att få den här hjälpen att får en rättslig överprövning till stånd, säger Anna Grönlund.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

81 dog på spåren

Gratis för gamla i Malmö

Gratis buss för åldringar och mer cykelväg lades till i Malmö när budgeten för 2019 beslutades – Om besluten överlever valet återstår att se, läs om besluten här!

Bussbrand i Solna

Midsommar på danska

Brasor, sång och stora festmåltider - Danskarnas svar på midsommar, Sankt Hans aften, innebär stor fest i hela Danmark, även gruppresearrangörer kan sikta på den helgen, läs här!

Danskt VM - även för svenskar

Nobina axar i Bussförar-SM!

Men bara någon vecka kvar har 349 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2018 - Keolis leder fortsatt, men nu har Nobinas bussförare kört om Transdev till andraplatsen i anmälningsligen, läs mer här!

Nyhetsbrev

Capçanes grottmålningar

Arkiv

Kulturnatt i Tel Aviv

Kroppskamera fortsätter i väst

Bussigare kring Vänersborg

Gratisbuss till badsjö

Keolis och Pilotfish ingår avtal

Svenskar är väderberoende

Få saker engagerar svenskarna så mycket som sommarvädret – Oro för dåligt väder får många att boka in semester på vädersäkra destinationer, läs om det här!

Digitalisering ger kombinerad mobilitet

På Kollektivtrafikdagen samlade branschen olika aktörer för att diskutera framtidens kollektivtrafik. Ulf Bjersing från Hogia pratade om några av de möjligheter digitalisering innebär för utvecklingen av ett sömlöst resande, läs mer här!

Arriva kör vidare på Ekerö

Nya tunneltåget visat

Fler elbussar i SL

Titta – bussen kör själv!

I samband med att Volvo Ocean Race var i Göteborg visade Volvo Bussar upp sin fullstora elbuss som kör helt utan förare – Testen skedde i Frihamnen och många var där och tittade, läs om hur Volvo Bussar tänker här!

31 dog på vägarna i maj

Porträtt av Estland i Stockholm

Svensk modell lockar i EU

En helt ny kartläggning av den upphandlade busstrafiken väcker intresse i Europa - Den svenska modellen ligger i framkant nu när kollektivtrafiken inom EU ska öppnas för konkurrens 2020, läs mer här!

Kilström tar över i Keolis

Keolis Sveriges styrelse utsåg Jan Kilström till ny vd för det svenska bolaget 15 juni efter Magnus Åkerhielm som slutar - Jan Kilström tillträder sin position på Keolis 1 september, läs mer här!

Nobina förvärvar Samtrans

Nobina har ingått avtal om att köpa Samtrans av TransportIT Group 14 juni – Affären uppges vara värd upp till 500 miljoner kronor, läs mer om mångmiljonaffären här!

Sista smakresan med Bengtsson

Mariestads Islagrad Rothpils är inspirerad av Berlin där bryggmästaren Richard Bentsson startade sin karriär inom öl - Det handlar om en ädel brygd i samma klass som föregångarna, läs mer här!

Plus

5 snabba fågor…

Sjöstedt till Peru

Nora-pärla öppnar

Leap flyger in

Hallén lämnar bussbranschen

Plus

Åtal för Svegolyckan

Det går bra för BRA

Plus

Regeringen satsar

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Sänd till en kollega

0.118