23948sdkhjf

Fler vilotidsärenden överklagas

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fler ärenden om företagsbot för avvikelser från kör- och vilotidsreglerna överklagas - Det är Sveriges Bussföretag som driver på.

– Just nu ligger flera ärenden om kör- och vilotidsreglerna hos Förvaltningsrätten. Det är mycket bra, eftersom de som bara betalar trots att de tycker att de inte gjort fel får utvecklingen åt hel fel håll, då blir den rådande tillämpningen hos Transportstyrelsen bli praxis vilket vore förödande, säger Anna Grönlund , vice vd i Sveriges Bussföretag.

Sveriges Bussföretag tar ut tjänstemännen som utfärdar företagsbot till den riktiga verklighetens bussföretag. Det visade sig att flertalet av dem aldrig sett en färdskrivare på riktigt. Nästan ingen hade heller besökt ett bussföretag, trots att de fällt många av dem för överträdelser mot regelverket och skickat ut företagsbot.

– Syftet med studiebesöken är att få de här myndighetspersonerna att förstå hur det ser ut hos de företag de är satta att granska från skrivbordet. Vi hoppas att vi når fram med till dem på det här sättet, säger Anna Grönlund.

Visserligen har regelverkets tillämpning satts under lupp hos den svenska regeringen bland annat till följd av Sveriges Bussföretags påverkan. Men ännu är det långt kvar till en förändring av tillämpningen och ännu längre till dess att EU gör ändringar i själva regelverket.

–Vi ska inte vänta oss ändringar i regelverket i sig, det är den svenska tillämpningen som vi kan hoppas på en förbättring, säger Anna Grönlund.

Sedan en tid finns också en möjlighet att få hjälp i den rättsliga processen för drabbade bussföretag, alltså biträde för medlemmar. Speciellt viktiga fall kan då få stöd från förbundet att driva ärendet i Förvaltningsrätten.

– Hittills har ingen sökt den här möjligheten till hjälp som varit öppen ett par månader nu, det förvånar mig en aning. Jag manar verkligen till er att ni tar möjligheten att få den här hjälpen att får en rättslig överprövning till stånd, säger Anna Grönlund.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tamsons tar över Svensk Kollektivtrafik

En enig valberedning föreslår Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL, till ny ordförande för branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.

Turistbussföretagen fick ny styrelse

Resemakar´n vann Guldbussen 2019

Det blev Erik Dahlbom, Resemakar´n i Väst, som vann RK Travel Groups pris Guldbussen 2019 – hederspris gick till Lennart Carlsson, priserna delades ut 21 mars i Göteborg.

Underhållning gratis på Flixbus

Keolis möblerar om

Keolis Sverige genomför en strategisk organisationsförändring – Stefan Gustavsson och Alexis Kahlmann får nya toppositioner.

Ottosson lämnar SL

Nyhetsbrev

Salomon till Busstorget

Johan Salomon, Traveller Buss, kommer till Busstorget i Tylösand - han vill se vilka nyheter fordonsleverantörerna kommer presentera på Busstorget och vill självklart mingla med kollegor i branschen.

Arkiv

Ljungberg till Kollektivtrafikdagen

Hur kollektivtrafiken ska hantera de nya mobilitetslösningarna som dyker upp i en allt snabbare takt – det reder Trivectors Christer Ljungberg ut på Kollektivtrafikdagen 15 maj i Solna.

Planka prisar Dunkerque

Keolis trafikskola två år

De vann Mellanskärgården

Det blev Blidösundsbolaget som vann kontraktet för sjötrafiken i Stockholms mellanskärgård – det har trafikförvaltningen beslutat 19 mars.

Birmingham valde Volvos elbussar

Volvo Bussar har fått en order på sex fullelbussar till Birminghams flygplats i England – ett speceillt affärsupplägg gjorde beställaren valde just Volvo Bussar.

Goda exempel från IRU

Runt om i Europa lanseras olika initiativ som syftar till att göra bussar och andra vägtransportfordon säkrare och mer klimatvänliga - IRU har samlat dem åt branschen.

Rekordvinst för WSP

14 dog på februarivägarna

"Ge CSN-lån till alla körkort!"

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Transdev firar sina bussförare

Kocklandslaget mönstrar på

Svenska Kocklandslaget vann VM i Luxemburg i november – nu kommer vinnarrätterna att serveras på Viking Cinderella tillagade ombord av världsmästarna.

Rekordorder för Volvo i Australien

Bussbranschen tror på geofencing

Transportföretagen bussbranschen mötte infrastrukturminister Tomas Enertoth 15 mars med anledning av gasbussolyckan i Stockholm – bussbranschen tror att geofencing är ett ätt att ytterligare öka säkerheten.

”Geofencing säkrar gasbussar”

10 mars körde en biogasbuss in i en höjdbegränsingsbalk i centrala Stockholm och exploderade – olyckor av den typen kan stoppas med geofencing, enligt Svensk Kollektivtrafik.

Säkrare trafik med ny teknik

Nu kommer tekniken som styr hur fort yrkestrafiken får köra – och var. Eller om bara elbussar och elfordon får köra i vissa zoner i en stadskärna, då kommer fordon som drivs på annat sätt att stanna om de försöker köra in där, motorn stannar helt enkelt.

Wik till Busstorget

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Nytt direktflyg Malmö-Mallorca

Flybmi i konkurs

Stopp för kontanter på grund av rån

Galaxy åter i trafik

Swish i Örebro

Plus

5 snabba frågor…

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.118