23948sdkhjf

Fler vilotidsärenden överklagas

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fler ärenden om företagsbot för avvikelser från kör- och vilotidsreglerna överklagas - Det är Sveriges Bussföretag som driver på.

– Just nu ligger flera ärenden om kör- och vilotidsreglerna hos Förvaltningsrätten. Det är mycket bra, eftersom de som bara betalar trots att de tycker att de inte gjort fel får utvecklingen åt hel fel håll, då blir den rådande tillämpningen hos Transportstyrelsen bli praxis vilket vore förödande, säger Anna Grönlund , vice vd i Sveriges Bussföretag.

Sveriges Bussföretag tar ut tjänstemännen som utfärdar företagsbot till den riktiga verklighetens bussföretag. Det visade sig att flertalet av dem aldrig sett en färdskrivare på riktigt. Nästan ingen hade heller besökt ett bussföretag, trots att de fällt många av dem för överträdelser mot regelverket och skickat ut företagsbot.

– Syftet med studiebesöken är att få de här myndighetspersonerna att förstå hur det ser ut hos de företag de är satta att granska från skrivbordet. Vi hoppas att vi når fram med till dem på det här sättet, säger Anna Grönlund.

Visserligen har regelverkets tillämpning satts under lupp hos den svenska regeringen bland annat till följd av Sveriges Bussföretags påverkan. Men ännu är det långt kvar till en förändring av tillämpningen och ännu längre till dess att EU gör ändringar i själva regelverket.

–Vi ska inte vänta oss ändringar i regelverket i sig, det är den svenska tillämpningen som vi kan hoppas på en förbättring, säger Anna Grönlund.

Sedan en tid finns också en möjlighet att få hjälp i den rättsliga processen för drabbade bussföretag, alltså biträde för medlemmar. Speciellt viktiga fall kan då få stöd från förbundet att driva ärendet i Förvaltningsrätten.

– Hittills har ingen sökt den här möjligheten till hjälp som varit öppen ett par månader nu, det förvånar mig en aning. Jag manar verkligen till er att ni tar möjligheten att få den här hjälpen att får en rättslig överprövning till stånd, säger Anna Grönlund.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stromma räddar konkursbåt

Stromma har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården – den tillhörde det konkursdrabbade rederiet Kulturbåtarna i Göteborg.

Arriva kör Pågatågen

Plus

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har provat årets julöl och andra juldrycker i samarbete med Foodnet - resultatet är att två öl är i topp bland många fina brygder.

Självkörande bussar - i Borås!

Julita Gård vann turistpris

Tågkompaniet kör Krösatågen

Från 8-9 december är det Tågkompaniet som ansvarar för driften av Krösatågstrafiken – det handlar om ett miljardkontrakt för att köra Smålands omfattande pendeltågstrafik.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Elbussbatterier ska lagra solenergi

Nu invigs vad som troligen är Europas första energilager baserat på elbussbatterier – detta genom ett forskningsprojekt i Göteborg.

Arkiv

Mindre utsläpp från transporterna

Extra platser på jultågen

Bokningstrycket på julens tågresor är ovanligt högt, SJ har därför ordnat massor av extra sittplatser på sina tåg – så nu gäller det bara att tågen också går som de ska under helgerna.

Transdev vann mellanskärgården

Det blir Transdevs dotterbolag Blidösundsbolaget som för köra kollektivtrafiken i Stockholms mellanskärgård med trafikstart om ett år – det blev klart 4 december.

Back i maskin för Tallink

Veggeland till Nettbuss

Elbusspremiär i Malmö

9 december rullar Malmös första elbussar ut i trafik, det är linje 7 som blir första linje med helt eldrivna bussar - Malmös elbussatsning blir en av de hittills största i Sverige.

Plus

Mercedes tar över ledningen

November innebar ommöbleringar i toppen av Tunga Bussligan 2018 - Mercedes-Benz tar täten före Scania, och nu kommer också Volvo, det visar Bil Swedens statistik.

Bra november för bussarna

Mer Stena i Irländska sjön

Norwegian till Rio de Janeriro

Följ spriten som lagras till sjöss

I 200 år uppger Linie Aquavit att de låtit lagra sin Aquavit i fyra månader till sjöss för skapa den lena karaktäristiska smaken – är det en myt eller är det verkligen sant?

Spikat: Tre zoner i Västtrafik

27 november beslutade Regionfullmäktige i Västra Götaland att dagens drygt 70 zoner ska slås ihop till tre – men genomförandet av förändringen dröjer.

Nobina vann miljardkontrakt i Finland

Transportrevolution utmanar privatbilen

Den privatägda bilen har länge dominerat som transportmedel i storstäderna – men nu stundar en transportrevolution som utmanar den privata bilens framtid.

Färgbutik i taxisamarbete

Ett nytt samarbete mellan Taxi Göteborg och Flügger färg hjälper kunderna hem till dörren med allt de handlat - på så vis går det att handla utan att använda bilen.

Andersson in - Castwall ut

Lövhalka - nu bevisat snorhal

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Plus

5 snabba frågor…

Nytt bussdäck

Nobina i digital final

Blågrön bussatsning i Stockholms län

1

Jensen till MTR

Filmpris delas ut

Heister till Taxiförbundet

Sänd till en kollega

0.219