Fler vilotidsärenden överklagas

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fler ärenden om företagsbot för avvikelser från kör- och vilotidsreglerna överklagas - Det är Sveriges Bussföretag som driver på.

– Just nu ligger flera ärenden om kör- och vilotidsreglerna hos Förvaltningsrätten. Det är mycket bra, eftersom de som bara betalar trots att de tycker att de inte gjort fel får utvecklingen åt hel fel håll, då blir den rådande tillämpningen hos Transportstyrelsen bli praxis vilket vore förödande, säger Anna Grönlund , vice vd i Sveriges Bussföretag.

Sveriges Bussföretag tar ut tjänstemännen som utfärdar företagsbot till den riktiga verklighetens bussföretag. Det visade sig att flertalet av dem aldrig sett en färdskrivare på riktigt. Nästan ingen hade heller besökt ett bussföretag, trots att de fällt många av dem för överträdelser mot regelverket och skickat ut företagsbot.

– Syftet med studiebesöken är att få de här myndighetspersonerna att förstå hur det ser ut hos de företag de är satta att granska från skrivbordet. Vi hoppas att vi når fram med till dem på det här sättet, säger Anna Grönlund.

Visserligen har regelverkets tillämpning satts under lupp hos den svenska regeringen bland annat till följd av Sveriges Bussföretags påverkan. Men ännu är det långt kvar till en förändring av tillämpningen och ännu längre till dess att EU gör ändringar i själva regelverket.

–Vi ska inte vänta oss ändringar i regelverket i sig, det är den svenska tillämpningen som vi kan hoppas på en förbättring, säger Anna Grönlund.

Sedan en tid finns också en möjlighet att få hjälp i den rättsliga processen för drabbade bussföretag, alltså biträde för medlemmar. Speciellt viktiga fall kan då få stöd från förbundet att driva ärendet i Förvaltningsrätten.

– Hittills har ingen sökt den här möjligheten till hjälp som varit öppen ett par månader nu, det förvånar mig en aning. Jag manar verkligen till er att ni tar möjligheten att få den här hjälpen att får en rättslig överprövning till stånd, säger Anna Grönlund.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

App fixar språkförbistring

Transdev och Lingio har i innovativt språksamarbete skapat en polyglottisk språkapp – En slags ”Babel Fish” för bussförare, läs här!

Plus

Full fart i Kina

Medan Sverige funderar bygger Kina ut sitt nät av höghastighetsbanor för tåg i en rasande fart – Den nyaste modellen är för närvarande det snabbaste tåget i trafik över längre sträckor, läs mer om det här!

Framtidsfokus på Kollektivtrafik SYD

Plus

Optimisten mot pessimisten i klimatfrågan

När Transportföretagen bjöd in till frukostseminarium lät man optimisten Svante Axelsson gå en match mot Ulf Perbo i rollen som pessimistkonsult.

Plus

Färre hållplatser – fler resande

Det är inte fler busshållplatser som ger fler resande – tvärt om, enligt artikelförfattarna från Urbanet Analys. Färre hållplatser ökar bussens hastighet vilket kan locka dem som normalt väljer bort kollektivtrafiken.

Plus

EU-parlamentet godkände tallolja

Nyhetsbrev

Plus

Provkörd: Scania Citywide Elbuss

Som första journalist i världen fick Trafikforums redaktörskollega Tom Terjesen, norska Bussmagasinet, provköra Scanias hel nya elektriska buss. den typ som nu rullar i stadstrafiken i Östersund. Och den överraskade positivt, läs mer här!

Arkiv
Plus

Åkerhielm lämnar kollektivtrafiken

Keolis är en av Europas allra största aktörer inom kollekivtrafiken och den näst största i Sverige. Magnus Åkerhielm är vd sedan 2011 men nu har han valt att kliva av – i maj lämnar han jättebolaget som utvecklats bra under hans år i ledningen.

Plus

Äventyrligt dotterbolag

Go 4 Adventure är ett dotterbolag till Jönssons Buss i Sunne som drivs av den ena bussföretagarens dotter – En renodlad gruppresearrangör med fokus på aktiva resor.

Plus

Kryssningar för Gruppresor

Plus

Skräddarsydda resor

Plus

Kallt resmål i sikte

Plus

Jagar exotiska resmål

Plus

Nordnorge året runt

”Ny paketreselag positiv”

Bussbranschen är positiv till förslaget på ny paketreselag och resegarantilag – Förslaget kan fungera bra för såväl konsumenter som för branschen, enligt Sveriges Bussföretag.

Plus

Norrsken, kyla och äventyr

Nordnorge mitt i vintern – ett äventyr som har mycket mer att bjuda på än mörker is och snö. Kalla destinationer lockar och norr om Sverige väntar spektakulära norrsken, äventyr i naturen men också mycket smak och kulturupplevelser.

Plus

Beijing och kinesiska muren

Det är inte längre än 60 km mellan Beijing och den närmaste delen av kinesiska muren vid Mutianyu – Det gör det möjligt att hinna med både Förbjudna staden och världens längsta byggnadsverk på ett par dagar av hela Kinaresan.

Plus

Mer flyg till Kina

Statliga finska flygbolaget Finnair har sedan länge varit mycket starka på att knyta ihop Europa med Asien åt båda hållen. Helsingfors är den huvudstad inom EU som ligger närmast Fjärran Östern.

Plus

Matka håller ställningarna

Nordens största resemässa, Matka i Helsingfors noterar nära 71600 besökare i år - Ungefär lika många 2018 som under 2017 års mässa, här några godbitar från RT-Froums besök där!

Plus

Krymt busstorg på Matka

Den stora resemässan Matka i Helsingfors har under många år haft en egen avdelning för bussresearrangörerna, Bussitori eller Busstorget – Dock rejält nedkrymt visade det sig när mässan genomfördes i januari i år.

Hallsund till Best Western

Tre bolag – ett biljettsystem

Gratis Krösatåg i sydväst

Barfota? Nej tack!

RK öppnar i Kina

Albinsson blir hotellchef

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Sänd till en kollega

0.232