23948sdkhjf

Teknik för effektivare bussbyte

En ny tjänst för bussförare ska underlätta byten - Tricket är ett nytt att utnyttja bussarnas radiosystem på ett smartare sätt.
Hogia lanserar en ny tjänst för kollektivtrafiken som gör bussförarnas radiosystem smartare. När en buss närmar sig en bytespunkt behöver inte föraren själv identifiera vilka de övriga anslutande bussarna är. Radiosystemet bildar automatiskt en kommunikationsgrupp med de bussar som befinner sig vid eller i närheten av bytespunkten och som lätt kan nås via anropsknappen. Stressen för förarna minskar och servicen till resenärerna ökar.

– Vår tjänst kommer att underlätta för bussförarna att kommunicera med sina kollegor och dessutom ge en bättre service till resenärerna vid förseningar. Det minskar stress och distraktion vid körning, vilket bidrar till högre trafiksäkerhet, säger Mats Johansson , bolagschef för Hogia Communications.

Tjänsten bygger på en integration mellan Hogias trafikledningssystem och Rakel, det nationella radiokommunikationsnätverket som används inom kollektivtrafiken och av andra samhällsviktiga instanser. Inom Rakel finns en rad funktioner för att skapa olika typer av kommunikationsgrupper. I Hogias trafikledningssystem finns all trafikinformation i realtid. En kombination av de två systemen gör det möjligt att bilda kommunikationsgrupper som är helt oberoende av de enskilda bussarnas anropsnummer utan istället baseras på till exempel linjeturer, avgångstider eller geografiskt område.
– Eftersom tjänsten är byggd på en integration med Rakel fungerar den också utmärkt i länsöverskridande trafik, säger Mats Johansson.
Fotnot. Hogia blev under hösten 2016 utsedd till tjänsteleverantör inom Rakel av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109