Första minibusstävlingen körd

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

19-21 april genomfördes den första minibusstävlingen i Spanien - Sju minibussar deltog men vinnaren blir offentlig först 23 maj.

Minibussarna som deltog i den omfattande provkörningen var följande modeller samt här angivet vilken tillverkare som ligger bakom: Spica från Car-Bus.net, Nora från Rerqui, Next L7 från Indcar, in-vip från Integralia, Daily Tourys från Iveco, MD-7 från Temsa och Voyager GT från Unvi. Vinnaren är redan utsedd men den informationen är ännu intern inom juryn. Först 23 maj på mässan FIAA 2017 i Madrid kommer vinnaren att koras med det allra första Minibus of the Year-priset.

Värd för minibusstävlingen var IFEMA och det är första gången den intereuropeiska juryn utser årets minibuss. Annars är juryn mest känd för sina återkommande evenemang ”Årets stadsbuss” respektive ”Årets turistbuss”, den sistnämnda kategorin utses i år och blir offentlig under Busworld 2017 i Kortrijk. Det nya minibusspriset har kommit till för att täppa till ett produktsortimenthål som länge jäckat den intereuropeiska juryns många medlemmar - de kommer från branschtidningar och liknande organisationer runt om i hela Europa. Men nu kommer de alltså med - troligen är det tänkt att evenemanget ska vara återkommande med just en festlig prisutdelning på den spanska branschmässan FIAA.

Själva minibusstävlingen, som går under namnet MET, Minibus Euro Test, organiserades av det spanska specialmagasinet Autobuses & Autocares med publisher Miguel Suez som också är den spanska representanten i den intereuropeiska bussjuryn. MET är ett samarbete mellan magasinet Autobuses & Autocares, FIAA och IFEMA detta år.
Under MET, minibusstestet, så genomförde juryns medlemmar en total koll på fordonen under verkliga förhållanden ute på de spanska vägarna. Bussarna kördes en rutt som arrangörerna valt ut för att just pröva bussarna under alla slags förhållanden: Uppförsbackar, nedförsbackar, motorvägar, smala gator och dåliga körbanor.

Totalt närmare 40 jurymedlemmar och tävlingsarrangörer var på plats i Spanien där MET genomfördes. Svensk representant i juryn var Anders Karlsson, vd för Mantorp Media & Konferens som även arrangerar CET, turistbusstestet, i september i år.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Bergkvara vann miljardkontrakt i Uppland

Miljonregn till Stadsmiljöavtal

Trafikverket fördelar 825 miljoner kronor till cykel- och kollektivtrafik via 12 nya stadsmiljöavtal - avtalen ska borga för hållbart resande i framtiden men de har också kritiserats av bland andra bussbranschen.

Herhta Hillfons flyttar

Storsatsning ökade Danmarksintresset

Plus

Mercedes Citaro blev årets stadsbuss

Plus

EU-kritik mot Alstom-Siemens

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt.

Nyhetsbrev

Hård kritik mot Trafikverket i ny bok

Johan Söör, tidigare vd för uppstickaren MTR Express, sågar Trafikverket i boken ”Nya spår på gammal räls”.

Arkiv

Elektriska ledbussar lockar

En helt nykonstruerad buss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresse – visas på mässan InnoTrans i Berlin

Världens första vätgaståg rullar

Utredning kan öppna för trygghetskameror

Det är inte enkelt att införa kameraövervakning i dag – nu ska en ny utredning se om det behövs göras undantag i lagen för trygghetskameror inom kollektivtrafiken.

Skellefteå buss ökade igen

Skellefteå buss ökar resandet i stadstrafiken för fjärde året i rad – även under den varma sommaren ökade resandet.

Nytt akvarium byggs i Göteborg

Göteborgs fyller 400 år 2021 och då öppnar Sjöfartsmuseet Akvariet igen – då ska det helt nya huset med jätteakvariet på plats.

Ökat regionalt resande på järnvägen

Kempe ny vice vd i Nobina Sverige

Bergkvarabuss köper två skånska bussbolag

Buss-TV i Blekingetrafiken

Östgötatrafiken satsar på molntekniken

Med molnprodukten Hogia Traffic Light Priority ska Östgötatrafiken förbättra framkomligheten för busstrafiken - bland annat få prioritet vid trafikljus.

Nordkalotten besökssatsar gemensamt

Nya möjligheter för biobränsleproduktion

Forskare vid Chalmers har identifierat de två största utmaningarna för produktion av förnybart biobränsle från billiga källor.

Skönare till sjöss på Viking Line

Johansson ny styrelseordförande i Hogia

Reino Johansson har utsetts till ny styrelseordförande i Hogia AB. Han efterträder Jan Rudberg som drar sig tillbaka efter 20 års styrelsearbete i företaget.

Manner till Finnair

Skidor + kryssning = sant

Alla bussar i Stockholm fossilfria

Stockholm är den första staden i världen med helt fossilfri kollektivtrafik – det uppger i alla fall styrande trafikpolitiker sedan de sista dieselbussarna nu pensionerats.

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Filma och vinn ett seminariepass till UITP 2019

Är du bäst på att skapa en film på max tre minuter och presentera goda exempel från den nordiska kollektivtrafiken? Tveka i så fall inte utan skicka in ditt bidrag senast den 24 september. Tio filmer kommer nomineras och klippas ihop till en längre film som premiärvisas på Persontrafik 2018. Filmen blir sedan den samlade nordiska kollektivtrafikbranschens utmaning inför UITP Global Summit 2019 i Stockholm. Filmerna kommer bland annat visas på Persontrafik 2018, persontrafik.se och rt-forum.com.

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

MP: ”Billigare för vissa vid lågtrafik”

Johansson till Transportstyrelsen

Första tyska bussen efterutrustad med SCR

Transportföretagen ändrar gränserna

Sänd till en kollega

0.209