23948sdkhjf

Nästan gratis i Härnösand

Från 1 januari 2018 blir det gratis för alla barn och ungdomar att åka buss i Härnösand - Vuxna ska bara betala 50 kronor per månad.

Gratis för alla barn och ungdomar medan övriga resenärer bara betalar 50 kronor i månaden - det föreslår kommunstyrelsen i Härnösand. Målet är att öka resandet med kollektivtrafiken med 50 procent och minska bilåkandet med tio procent.

De kraftigt subventionerade resorna med buss gäller inom Härnösands kommun. Tanken är att subventionen ska testas i 36 månader med start senast 1 januari 2018. Efter de första tolv månaderna ska försöket utvärderas. Det lär bli en rejäl kostnad för experimentet men politikerna tycker att det kan vara värt pengarna om invånarna lämnar bilarna för att åka med bussens stället.

Centrumlinjen, som idag är gratis, omfattas också av förslaget. Det betyder att Centrumlinjen fortsättningsvis blir gratis för barn och unga, men kostar 50 kronor i månaden för övriga resenärer.

Kostnaden för den avgiftsfria och kraftigt subventionerade kollektivtrafiken beräknas till 3,4 miljoner kronor per år. Men det kan bli mindre om många nu väljer att resa kollektivt. Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige.

– Vår ambition är att kollektivtrafiken ska bli ett bra alternativ för fler i vardagen. Då är kostnaden en pusselbit. Samhällsnämnden arbetar också med att se över busslinjernas dragning. Där kommer vi också att göra förändringar framöver, säger Karin Frejarö, kommunstyrelsens vice ordförande (MP).

FAKTA/Härnösand
Residensstad i Västernorrlands län som har drygt 25 000 invånare och ligger mycket vackert med Höga Kustens storslagna och dramatiska natur in på knuten. Staden grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer.
Bebyggelsen i centrum är välbevarad och ger en stadskänsla som sällan finns i mindre städer. Större delen av stadskärnan ligger på Härnön och hela kommunen präglas av vatten och hav. Här går det att segla genom stan och stanna till vid någon av de gästhamnar som finns.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094