Verklighetsanpassning i sikte
Sanktionssystemet för kör- och vilotider ska förändras - Transportstyrelsen föreslår nu en mer verklighetsanpassad tillsyn.
Kör- och vilotidsreglerna i sig har stort stöd inom hela transportsektorn, bussbranschen inräknad. Men Tranportstryrelsens sätt att tillämpa regelverket har lämnat mycket i övrigt att önska, enligt branschen. Nu har myndigheten utrett sig själv och sitt sätt att arbeta med just sanktionssystemet för avvikelser mot kör- och vilotidsreglerna. Utgångspunkter för förslagen är att uppnå ökad flexibilitet, proportionalitet och en hög regelefterlevnad.
Transportstyrelsen föreslår att maxbeloppet istället ska vara en procent av årsomsättningen och att takbeloppet ska vara 800 tkr. De vill utöka möjligheterna att befria från avgift när det är oskäligt att ta ut en sådan avgift. Det går att uppnå genom att den så kallade befrielsebestämmelsen i förordningen om kör- och vilotider samt färdskrivare med mera utvidgas med en föreskrift. I förskriften ska det framgå att man särskilt ska beakta om överträdelsen är av mindre betydelse i kontrollhänseende eller obetydlig med hänsyn till syftet med den bestämmelse som man har överträtt.
– Vi har efterfrågat en ökad flexibilitet och ett bättre verklighetsanpassat system och tillsyn. Det förslag som främst skulle kunna bidra till ökad flexibilitet är förändringen som Transportstyrelsen föreslår i befrielsebestämmelsen. Det blir upp till bevis för Transportstyrelsen att visa på ett ändrat beteende vid företagskontroller. Differentiering av sanktionsavgifterna är bra. När det gäller höjningen av takbeloppet till 800 tkr har myndigheten hamnat snett. De har gjort en felaktig bedömning i den frågan. Sammantaget är förslagen väldigt försiktiga. Jag och flera branschföreträdare hade sett fram emot radikalare förslag för att förändra dagens svenska tillsyn. Både myndigheten själv och de flesta bussföretagare beskriver dagens system som både fyrkantigt och byråkratiskt, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.