23948sdkhjf

Skaraborg inför kortbetalning

Från och med i dag, torsdagen den 15 maj, utökar Västtrafik testet med bankkortsbetalning till Skaraborg.
Nu ska det gå att betala sin resa med bankkort ombord på expressbusslinjerna 1 och 5 som går mellan Lidköping och Karlsborg respektive Skövde och Trollhättan. Testet ska visa hur kortbetalning fungerar i en miljö med fler resenärer.

Sedan i november 2007 pågår ett test på linjerna 900, 901 och 902 som går mellan Tranemo, Ulricehamn och Falköping. Nu utvidgas testet till expressbusslinjerna 1 och 5 med fler resenärer. Syftet är att förare och resenärer ska slippa använda större summor pengar på bussen och därigenom minska risken för hot och våld ombord. Testet pågår under 2008.

- Genom att betala med bankkort minskar hanteringen av pengar både för förare och resenärer som inte behöver ha kontanter för att kunna betala sin laddning av Västtrafikkortet. Samtidigt minskar rånrisken markant, säger Maria Holmström, försäljningschef på Västtrafik.

Betalningen med bankkort går till så som i en butik. Resenären drar sitt kort, slår in sin PIN-kod och godkänner köpet. Inga extra avgifter tas ut. Testet gäller alla områdesladdningar på Västtrafikkortet, vilket även innebär att resenären enbart kan betala områdesladdningar ombord med bankkort. Däremot kan resenären inte betala med bankkort om man ska ladda sitt värdekort eller köpa enkelbiljett.

Andra åtgärder att minska kontanthanteringen ombord på Västtrafiks fordon är SMS-biljetter och autogiro. Autogirobetalning testas i Borås stadstrafik. SMS-biljetter finns på sex orter i Västra Götaland och utökas snart även med Mölndals och Partille kommuner.

Sedan i somras kan spårvagnsresenärerna inte längre köpa enkelbiljett av föraren. Den 18 augusti stoppas all kontantförsäljning ombord i Göteborg, Mölndal och Partille. I framtiden kommer Västtrafik även att testa betalning via Internet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stena Line utökar färjetrafiken
Tunga Bussligan: BYD toppar i november
Drömmig fyr vinner prestigefyllt pris
Fullsatt när Järnvägsdagen arrangerades
Extra: Skellefteå buss delas upp – slutar med regiontrafik
Stororder för Volvo – 48 elbussar till London
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.078