23948sdkhjf

Försök med fri konkurrens

Första juni släpper Västrafik sitt monopol på försök i Bohuslän. Det blir möjligt för andra operatörer att köra kommersiell fjärrbusstrafik på sträckan Svinesund-Göteborg.
FAKTA/
Samarbetsavtal
Sedan tidigare finns samarbetsavtal för regionala resor på följande fjärrbusslinjer:

Skaraborg: Linje 801 Göteborg-Laxå, Swebus Express
Linje 839 Karlstad-Mariestad-Jönköping, Swebus ExpressSjuhärad: Linje 830 Göteborg-Borås-Jönköping, Swebus Express
Linje 857 Göteborg-Borås-Jönköping, Swebus ExpressFyrbodal: Linje 800 Göteborg-Karlstad, Swebus Express
Linje 100 Göteborg-Karlstad, Säfflebussen

Syftet med försöket är att skapa fler resmöjligheter och därmed kunna gynna ett ökat kollektivt resande. För att bättre kunna utnyttja de platser som finns på fjärrbussarna mellan Oslo och Göteborg har önskemål om att få använda kommersiella fjärrbusslinjer för resor inom regionen kommit upp. Från och med 1 juni öppnar Västtrafik upp denna möjlighet på sträckan Svinesund-Göteborg. Försöket pågår fram till 31 december 2009 då en utvärdering kommer att göras.

- Försöket ligger helt i linje med vårt mål att öka resandet. Vi vet av erfarenhet att ett större trafikutbud oftast ger fler kollektivtrafikresenärer, säger Roger Vahnberg, trafikchef på Västtrafik.

Västtrafik har enligt lag ensamrätten till lokala och regionala resor med linjelagd busstrafik inom Västra Götalandsregionen. Däremot trafikeras flera större genomfartsvägar i regionen av olika fjärrbussföretag, till exempel Swebus Express och Säfflebussen. Gemensamt för dem är att linjerna har sin start- eller slutpunkt utanför regionen och att de drivs på kommersiell grund.

Sedan tidigare samarbetar Västtrafik med flera fjärrbussoperatörer vilket innebär att regionala resor med fjärrbuss kan göras med Västtrafiks områdesladdningar alternativt med respektive företags kontantpris. Samarbetsavtalen grundar sig på att fjärrbusstrafiken till rimliga kostnader kompletterar det utbud av upphandlad trafik som Västtrafik kan erbjuda. Försöket på sträckan Svinesund-Göteborg utgör ett undantag eftersom Västtrafiks utbud är stort här.

Förutsättningarna för försöket skiljer sig jämfört med övriga samarbetsavtal. Resorna sker nämligen helt utanför Västtrafiks system vilket innebär att fjärrbussoperatörerna själva beslutar om utbud, priser och hållplatser. Därför gäller heller inga Västtrafikbiljetter för resor med fjärrbussarna på sträckan Svinesund-Göteborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093