23948sdkhjf

TRUMMA! Livets rytm

Världens mesta musikinstrument lyfts fram i en egen utställning på Musikmuseet i Stockholm - ”TRUMMA! Livets rytm” - som öppnar 13 juni. Där visas trummor från olika kulturer, i olika sammanhang och funktioner. Utställningen pågår i hela två år.
- Det är svårt att hålla händerna borta när man kommer nära en trumma. Nästan alla vill pröva hur den låter, säger Lars Annersten, museipedagog. Rytmer finns överallt, till och med inom oss. Därför är trummor så spännande att göra en utställning om. De finns överallt i hela världen. Rytm är nära våra sinnen och känslor och ger en stark upplevelse av tid.
Utställningen visar många fina instrument från olika delar av världen, bland annat en samisk nåjdtrumma, karnevalstrummor från Uruguay och Brasilien, olika sorters trummor från Afrika och Asien. Och mycket, mycket mer, t.ex. ett trumbord från 1920-talet och ett trumset som använts i många inspelningar med svenska popgrupper på 1970-80-talet!
Besökarna kan titta, lyssna och prova själv. I en ljudmixer kan man själv mixa olika trumljud och rytmer och man kan ”tala” med en talande trumma och få svar.
Utställningen kommer att stå i två år och vänder sig till både barn och vuxna.
Ytterligare information: Anne-Marie Österberg, avdelningschef för förmedlingsavdelningen, tel. 08-519 554 65, anne-marie.osterberg@musikmuseet.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094