23948sdkhjf

Delad resa - bättre resa

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ubers målsättning är att få fler människor i färre bilar på vägarna, totalt finns två miljarder fordon i världen - Det är inte hållbart, vi måste dela resan med fler så fordonen utnyttjas bättre, enligt Martin Hedevåg, Uber Sverige på Kollektivtrafikdagen.

Bilarna står still under 96 procent av sin livstid. Då står de parkerade och tar plats. I Sverige finns 4,7 miljoner bilar som alltså för det mesta står parkerade. Om folk samåkte med många bilar så skulle ytor frigöras och persontransporterna bil hållbarare. För att kunna åstadkomma det krävs det litet av en beteendeförändring som gör att fler klarar att välja bort den egna bilen. 

Vår vision är att folk ska kunna välja mellan en rad alternativ där den egna bilen inte finns med. Där kommer kollektivtrafiken att spela en stor roll liksom cykel och gång. Samtidigt tror vi att det behöver finnas ett alternativ som är bra nog för att kunna göra den här önskade beteendeförändringen att välja bort den egna bilen. Att fatta ett medvetet beslut att inte ersätta den där andra bilen i hushållet utan i stället välja ett bättre val, säger Martin Hedevåg, Sverigechef Uber. Han fortsätter:

Och för att nå dit behöver vi ett alternativ som är bra nog, som är prisvärt nog, pålitligt nog och bekvämt nog. Bara då kan vi på riktigt konkurrera med bilägandet och där ser vi hur vi på Uber kommer in, vi ser oss som ett komplement till kollektivtrafiken. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Skellefteå väljer Hybricon

Voith tar greppet i Pilotfish

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Skånetrafiken sparkar Ringduvetaxi

Skånetrafiken säger upp trafikavtalet med Ringduvetaxi för färdtjänst och sjukresor med omedelbar verkan - taxibolaget har drabbats av stora problem.

Weber ordförande i EU-kommitté

Ulrich Weber valdes till ordförande för UITP:s EU-kommitté 16 januari – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, gratulerade till utmärkelsen.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Olaglig upphandling i Göteborg

Arkiv

Johansson till Kollektivtrafikdagen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Studentrabatter på Flixbus

Fler ”gratisresor” i Örebro

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken – den här marknadsföringen ska få fler att släppa bilratten och kliva på bussen.

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Fler tågade över Öresundsbron 2018

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

Auno tar över Nobina Finland

Risberg till Sveriges Bussföretag

Bokeberg till Kollektivtrafikdagen

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Nytt bussdäck

Sänd till en kollega

0.117