23948sdkhjf

Delad resa - bättre resa

Ubers målsättning är att få fler människor i färre bilar på vägarna, totalt finns två miljarder fordon i världen - Det är inte hållbart, vi måste dela resan med fler så fordonen utnyttjas bättre, enligt Martin Hedevåg, Uber Sverige på Kollektivtrafikdagen.

Bilarna står still under 96 procent av sin livstid. Då står de parkerade och tar plats. I Sverige finns 4,7 miljoner bilar som alltså för det mesta står parkerade. Om folk samåkte med många bilar så skulle ytor frigöras och persontransporterna bil hållbarare. För att kunna åstadkomma det krävs det litet av en beteendeförändring som gör att fler klarar att välja bort den egna bilen. 

Vår vision är att folk ska kunna välja mellan en rad alternativ där den egna bilen inte finns med. Där kommer kollektivtrafiken att spela en stor roll liksom cykel och gång. Samtidigt tror vi att det behöver finnas ett alternativ som är bra nog för att kunna göra den här önskade beteendeförändringen att välja bort den egna bilen. Att fatta ett medvetet beslut att inte ersätta den där andra bilen i hushållet utan i stället välja ett bättre val, säger Martin Hedevåg, Sverigechef Uber. Han fortsätter:

Och för att nå dit behöver vi ett alternativ som är bra nog, som är prisvärt nog, pålitligt nog och bekvämt nog. Bara då kan vi på riktigt konkurrera med bilägandet och där ser vi hur vi på Uber kommer in, vi ser oss som ett komplement till kollektivtrafiken. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063