Delad resa - bättre resa

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ubers målsättning är att få fler människor i färre bilar på vägarna, totalt finns två miljarder fordon i världen - Det är inte hållbart, vi måste dela resan med fler så fordonen utnyttjas bättre, enligt Martin Hedevåg, Uber Sverige på Kollektivtrafikdagen.

Bilarna står still under 96 procent av sin livstid. Då står de parkerade och tar plats. I Sverige finns 4,7 miljoner bilar som alltså för det mesta står parkerade. Om folk samåkte med många bilar så skulle ytor frigöras och persontransporterna bil hållbarare. För att kunna åstadkomma det krävs det litet av en beteendeförändring som gör att fler klarar att välja bort den egna bilen. 

Vår vision är att folk ska kunna välja mellan en rad alternativ där den egna bilen inte finns med. Där kommer kollektivtrafiken att spela en stor roll liksom cykel och gång. Samtidigt tror vi att det behöver finnas ett alternativ som är bra nog för att kunna göra den här önskade beteendeförändringen att välja bort den egna bilen. Att fatta ett medvetet beslut att inte ersätta den där andra bilen i hushållet utan i stället välja ett bättre val, säger Martin Hedevåg, Sverigechef Uber. Han fortsätter:

Och för att nå dit behöver vi ett alternativ som är bra nog, som är prisvärt nog, pålitligt nog och bekvämt nog. Bara då kan vi på riktigt konkurrera med bilägandet och där ser vi hur vi på Uber kommer in, vi ser oss som ett komplement till kollektivtrafiken. Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

MTR städar pendeltågen

Sommarfritt för Upplands barn

Digital vägvisare på spåret

23 dog på marsvägarna

Under mars i år omkom 23 personer i vägtrafiken – Det är sju fler än mars 2017, läs här om vilka trafikanter som är drabbas värst!

Sommarkortet tillbaka

De vann pendelbåtstrafik

Nyhetsbrev

Plus

Mohlins köper Bollnäs Buss

Arkiv

MTR Express stämmer SJ

Uppstickarbolaget MTR Express har aldrig fått sälja biljetter via statliga SJ:s kanal – Därför har den förfördelade tågoperatören tagit till motåtgärder, läs mer här!

Säkraste transportlandet i Europa

L: "Skydda kollektivtrafiken också!"

Plus

Misstänkt färdtjänstfusk granskas

Tio personer i Stockholms län har åkt färdtjänst för mer än 19 miljoner kronor på ett år - Detta har fått styrande Alliansen att se rött, läs om vad som händer nu!

Tjejer jagas i Jönköping

Bussjätten Keolis arrangerar en rekryteringsdag för tjejer i Jönköping – Syftet är att få fler kvinnor att välja bussföraryrket. läs om hur det ska gå till!

Ny seger för Samres

Plus

Grönt för turistbuss i bussfilen

Bussar i beställningstrafik släpps in i vissa busskörfält på försök i Stockholm – Men inte över allt, läs mer om det här!

Ingen överklagan i Helsingborg

Trafikskola fyller ett år

Bättre säkerhet i bussarna

Regeringen vill öka säkerheten i bussarna och träffade därför branschen 4 april - Men redan nu har Transportstyrelsen fått i uppdrag att utreda vad som kan göras för att höja säkerheten i bussen, läs mer här!

Bybergs toppar Bussförar-SM

Bussförar-SM 2018 börjar få in sina första anmälningar, 41 förare har genomfört uttagningen 4 april – Läs här om vilka bolag som fått flest anmälda hittills!

Skåne-appen gränsöverskridande

Biogas och etanol ger störst klimatvinst per krona

En ny studie jämför kostnaden för att minska klimatutsläpp med olika biodrivmedel.

Ny färdskrivare förenklar administrationen

Brauer till UITP

Plus

Toppstrid i Tunga Bussligan

Scania leder Tunga Bussligan 2018 efter första kvartalet - Men ledningen är knappast möjliga, det tycks bli en tuff toppstrid, det framgår av Bil Swedens senaste statistik, läs om det här!

Bussarna backar

Plus

Fler kontroller för SL

Kraftsamling för bälte i buss

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Barfota? Nej tack!

Sjölin till Go-Ahead

Sänd till en kollega

0.136