Årets minibuss utsedd

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Det blev Iveco Daily Tours som blev Minibus of the Year 2017. En intereuropesik jury bestående av fordons- och bussjournalister gjorde valet och priset delades ut på bussmässan Fiaa i Madrid 23 maj.

Totalt deltog sju fabrikat inom segmentet minibussar i ett omfattande test som genomfördes i och utanför den spanska huvudstaden Madrid tidigare i våras. Allra best gick det för Iveco Daily Tours som segrade i stenhård konkurrens med de andra sex kandidaterna. Bakom tävlingen finns Bus & Coach of the Year-juryn som tills nu utsett årets stadsbuss respektive årets turistbuss vart annat år.

I år genomförde samma jury för första gången test av minibussar, alltså bussar som ligger under de fullstora bussarna men ändå är större än bussar som får köras med vanligt körkort för bil.

Enligt juryns ordförande, Tom Terjesen, chefredaktör för norska Bussmagasinet, har tävlingen genomförts under så likartade förhållanden för alla de sju deltagande bussarna som det bara varit möjligt. Juryn har bedömt köregenskaper, drivlina, ergonomi och bagageutrymme, speciell vikt har lagts vid förarergonomin samt passagerarnas bekvämlighet, exempelvis hur lätt eller svårt det är att ta sig in i bussen.

Däremot har juryn inte presenterat vilka urvalskriterer som gjorde att just de här sju deltagande minibussarna fick vara med i den allra första tävlingen medan andra valts bort. Rt-forum hoppas kunna återkomma till det vid ett senare tillfälle men nu är priset utdelat på mässan i Madrid.

Läs också om både vinnaren och de övriga nominerade bussarna i TRAFIKFORUM nr 4 som utkommer inom kort!Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nobina leder Bussförar-SM

Vid den senaste mätningen hade 93 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2018 – Just nu leder Nobina, men fler är på gång, läs här!

Ny tjänst ska bota bilbehovet

Ny mobilitetstjänst i Göteborg

Solaris laddar upp

Koncessioner på Kollektivtrafikdagen

Vilken roll kan koncessioner i kollektivtrafiken spela? Den frågan får sitt svar på Kollektivtrafikdagen 14 maj, läs mer här!

Aleborna gillar bussen

Nyhetsbrev

Lättare kombinera kollektivresan

Med den nya funktionen Anslutningsguiden blir det ännu enklare att välja och köpa anslutande lokaltrafik under tågresan – Tjänsten är igång sedan ett par dagar, läs om hur det funkar här!

Arkiv

Byte i MTR-toppen

Dahlin och Oscarsson går till nya toppositioner inom MTR Norden – De tar hand om pendeltågen respektive tunnelbanan i Stockholms län.

MTR städar pendeltågen

Sommarfritt för Upplands barn

Digital vägvisare på spåret

23 dog på marsvägarna

Under mars i år omkom 23 personer i vägtrafiken – Det är sju fler än mars 2017, läs här om vilka trafikanter som är drabbas värst!

Sommarkortet tillbaka

De vann pendelbåtstrafik

Plus

Mohlins köper Bollnäs Buss

MTR Express stämmer SJ

Uppstickarbolaget MTR Express har aldrig fått sälja biljetter via statliga SJ:s kanal – Därför har den förfördelade tågoperatören tagit till motåtgärder, läs mer här!

Säkraste transportlandet i Europa

L: "Skydda kollektivtrafiken också!"

Plus

Misstänkt färdtjänstfusk granskas

Tio personer i Stockholms län har åkt färdtjänst för mer än 19 miljoner kronor på ett år - Detta har fått styrande Alliansen att se rött, läs om vad som händer nu!

Tjejer jagas i Jönköping

Bussjätten Keolis arrangerar en rekryteringsdag för tjejer i Jönköping – Syftet är att få fler kvinnor att välja bussföraryrket. läs om hur det ska gå till!

Ny seger för Samres

Plus

Grönt för turistbuss i bussfilen

Bussar i beställningstrafik släpps in i vissa busskörfält på försök i Stockholm – Men inte över allt, läs mer om det här!

Ingen överklagan i Helsingborg

Trafikskola fyller ett år

Brauer till UITP

Bussarna backar

Plus

Fler kontroller för SL

Kraftsamling för bälte i buss

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Sänd till en kollega

0.14