Svenskt ångöl lanserat

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson har genomfört årets upplaga av Den Stora Smakresan – Resultatet är en ”dampfbier”, ett ångöl alltså, inspirerat från guldruschens dagar.

RES dryck & smak

Förra årets Den Stora Smakresan genomfördes på Inlandsbanan i Sverige som Rt-foroum rapporterade om. I år begav sig bryggmästare Richard Bengtsson till San Francisco för att besöka Anchor Steam Brewery som sedan länge brygger vad de kallar sitt ”steambeer”.

Nu har Richard Bengtsson inspirerats av besöket till att skapa en exklusiv brygd: Mariestads Dampfbier, ett av Spendrups varumärken. Mariestads Bryggeri hade tyska rötter och därmed har namnet fått tysk klang. Ångölet i San Francisco kom till redan under den stora guldruschen där för nästan 150 år sedan. Att brygga lageröl kräver kylning, något som kunde vara svårt att åstadkomma i varma trakter som Kalifornien. Då användes ångkylning i stället och begreppet steambeer eller dampfbier blev ett begrepp, ölet blir något av ett mellanting av över- och underjäst öl.

Mariestads Dampf Bier är bärnstensfärgad mustig brygd som endast tappats på 2000 buteljer. De är ettiketterade och signerade för hand av bryggmästare Richard Bengtsson och väl värda sitt pris för den fest- och researrangör som lyckas komma över ett parti.

Kolla själv hur det gick till när Richard Bengtsson besökte San Francisco genom att klicka HÄR!Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bussresenärer nöjdast

Bussresenärerna är nöjdare med sin resa än såväl tåg- som flygresenärerna - Det framgår av Svensk Kvalitetsindex som publicerades 21 maj.

Hållbar värme i Lund

Det står nu klart att Lunds kommun kommer att få uppvärmda torg och spårvagnshållplatser – Dessutom handlar det om återvunnen värme, läs om hur det går till här!

Nextjet i konkurs

Efter flera år av tuff ekonomisk situation har Nexjet i dag ansökt om konkurs. Alla flygningar ställs in.

17 dog på aprilvägarna

Under april 2018 omkom 17 personer och 1105 personer skadades i vägtrafiken – Det visar Transportstyrelsens statistik, läs mer här!

Guldmisteln drar igång

Fler cyklar – mer shopping

Nyhetsbrev

Nyttig buffé för juniorkryssare

Arkiv

Bergman hedersdoktor

Lecab tar över Irizar

Jönsson ny IVECO-chef

Håkan Jönsson har utsetts till ny Business Director för IVECO North Europe & Baltics - Han tillträder sin nya befattning 1 augusti och kommer att sitta i Albertslund i Köpenhamn.

Upphandling måste göras om

Plus

Alla gillar kollektivtrafiken

Plus

Regeringen satsar

Plus

Diskussion om koncessioner

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Plus

Sömlös resa

Plus

Datateknik i trafik

Plus

Individuell trafik

Plus

Skyltad kamera bra

Plus

Säkerheten främst

Plus

Framtiden redan här

Olderius avgår

Plus

Mobilitetsfixarna

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Liberalerna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Centerpartiet

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Helsingborg rockar

Grön Express ökar

Sänd till en kollega

0.132