23948sdkhjf

Svenskt ångöl lanserat

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson har genomfört årets upplaga av Den Stora Smakresan – Resultatet är en ”dampfbier”, ett ångöl alltså, inspirerat från guldruschens dagar.

RES dryck & smak

Förra årets Den Stora Smakresan genomfördes på Inlandsbanan i Sverige som Rt-foroum rapporterade om. I år begav sig bryggmästare Richard Bengtsson till San Francisco för att besöka Anchor Steam Brewery som sedan länge brygger vad de kallar sitt ”steambeer”.

Nu har Richard Bengtsson inspirerats av besöket till att skapa en exklusiv brygd: Mariestads Dampfbier, ett av Spendrups varumärken. Mariestads Bryggeri hade tyska rötter och därmed har namnet fått tysk klang. Ångölet i San Francisco kom till redan under den stora guldruschen där för nästan 150 år sedan. Att brygga lageröl kräver kylning, något som kunde vara svårt att åstadkomma i varma trakter som Kalifornien. Då användes ångkylning i stället och begreppet steambeer eller dampfbier blev ett begrepp, ölet blir något av ett mellanting av över- och underjäst öl.

Mariestads Dampf Bier är bärnstensfärgad mustig brygd som endast tappats på 2000 buteljer. De är ettiketterade och signerade för hand av bryggmästare Richard Bengtsson och väl värda sitt pris för den fest- och researrangör som lyckas komma över ett parti.

Kolla själv hur det gick till när Richard Bengtsson besökte San Francisco genom att klicka HÄR!

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så reser folket om vintern

Nära hälften av svenskarna planerar för en vintersemester, varav en fjärdedel väljer att semestra inom Sverige – här visas toppdestinationerna.

Olaglig upphandling i Göteborg

Johansson till Kollektivtrafikdagen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Studentrabatter på Flixbus

Fler ”gratisresor” i Örebro

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken – den här marknadsföringen ska få fler att släppa bilratten och kliva på bussen.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Transdev vann i Umeå

Arkiv

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Malmö-Ohrid direkt

En ny direktlinje med flyg till staden Ohrid i Makedonien från Malmö kan vara av intresse för gruppresearrangörer att känna till – trafiken startade 14 januari.

Sjöberg ny vd för Stromma

Fler tågade över Öresundsbron 2018

100 redan anmälda!

100 personer inom och omkring bussresebranschen har redan anmält sig till Busstorget – betydligt fler än vid samma tid förra året, så se till att säkra plats för Busstorget 2019.

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

Auno tar över Nobina Finland

Risberg till Sveriges Bussföretag

Bokeberg till Kollektivtrafikdagen

”Uber skattefuskar”

Hanson vd för Prospero Stockholm

Dags för Transportforum # 36

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Plus

5 snabba frågor…

Sänd till en kollega

0.11