Svenskt ångöl lanserat

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson har genomfört årets upplaga av Den Stora Smakresan – Resultatet är en ”dampfbier”, ett ångöl alltså, inspirerat från guldruschens dagar.

RES dryck & smak

Förra årets Den Stora Smakresan genomfördes på Inlandsbanan i Sverige som Rt-foroum rapporterade om. I år begav sig bryggmästare Richard Bengtsson till San Francisco för att besöka Anchor Steam Brewery som sedan länge brygger vad de kallar sitt ”steambeer”.

Nu har Richard Bengtsson inspirerats av besöket till att skapa en exklusiv brygd: Mariestads Dampfbier, ett av Spendrups varumärken. Mariestads Bryggeri hade tyska rötter och därmed har namnet fått tysk klang. Ångölet i San Francisco kom till redan under den stora guldruschen där för nästan 150 år sedan. Att brygga lageröl kräver kylning, något som kunde vara svårt att åstadkomma i varma trakter som Kalifornien. Då användes ångkylning i stället och begreppet steambeer eller dampfbier blev ett begrepp, ölet blir något av ett mellanting av över- och underjäst öl.

Mariestads Dampf Bier är bärnstensfärgad mustig brygd som endast tappats på 2000 buteljer. De är ettiketterade och signerade för hand av bryggmästare Richard Bengtsson och väl värda sitt pris för den fest- och researrangör som lyckas komma över ett parti.

Kolla själv hur det gick till när Richard Bengtsson besökte San Francisco genom att klicka HÄR!Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Tåg till Vasaloppen

Plus

Strategier för framtidens kollektivtrafik

Torbjörn Eriksson, Sverigechef på norska analysföretaget Urbanet, kommer att medverka regelbundet i RT-Forum under 2018 - Det blir analyser på djupet som berör hela branschen, läs mer här!

Förlängning är semestertrenden

Allt fler vill förlänga semestern och vara bortresta en längre tid – En tydlig trend som Ölvemarks Holiday har kopplat greppet på.

Nyhetsbrev

Dags för Busstorget 2018

Arkiv

Alla hjärtans dag!

Dagen alla romantiker väntat på är här, Alla hjärtans dag – Här kommer säkra tips om hur dagen ska levas hållbart med sin hjärtas käresta, läs här!

5 snabba frågor…

...till Christer Ljungberg, vd Trivector som medverkar i Kollektivtrafik SYD 21 februari i Malmö för att tala om framtidens kollektivtrafik. Inte anmäld? Då är det hög tid att göra det nu!

Plus

Fler Iveco-bussar i Sveriges

Peder Jältborg, vd för Wetlandia och EA Verksta i Vetlanda, ska se till att bussarna från Iveco börjar rulla på svenska gator och vägar i betydligt större omfattning än vad som är fallet i dag, läs om hur det ska gå till här!

Höga betyg för sjukresor

”Sveriges bästa rederi”

Fler bussmiljönärer i Skövde

Plus

Billig biodiesel kan slå ut eldrift

Plus

Vetlanda samlade bussfolket

Plus

Maria Börjesson: ”Fördubblingsmålet kontraproduktivt”

Att sätta målet att fördubbla kollektivtrafiken är kontraproduktivt när det egentliga syftet är att minska biltrafiken – Det anser Maria Börjesson, professor på VTI som synat orsakerna till kollektivtrafikens skenande kostnadsökning. Läs hennes argumentation här!

Plus

Iskall tågprövning

Rail Tec Arsenal, RTA, är en enorm testanläggning för tåg och bussar i norra centrala Wien i Österrike. Nyligen testade tågtillverkaren Stadler sitt Smile-tåg som fick utstå fruktansvärda förhållanden i fråga om vind, köld och fukt, läs mer här!

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Branschen frågar politikerna

Kollektivtrafiken tillhör de branschen som är mest politiska av alla. Därför är det extra viktigt att få klart för sig vad de olika partierna står i frågor som kan vara helt avgörande för branschens framtid, läs deras svar här!

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Fyrkryssningar populära

Rolfs samarbetar med Ticket

Bergman tar över

Direktflyg till Beijing

Georgien tokökar

Här är bussen som ska minska bilbehovet

Klart med nya Upptåg

Meyer växlar upp

Miljonrekord för SJ

Plus

Basar Indexrådet

Sänd till en kollega

0.181