23948sdkhjf

Svenskt ångöl lanserat

Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson har genomfört årets upplaga av Den Stora Smakresan – Resultatet är en ”dampfbier”, ett ångöl alltså, inspirerat från guldruschens dagar.

RES dryck & smak

Förra årets Den Stora Smakresan genomfördes på Inlandsbanan i Sverige som Rt-foroum rapporterade om. I år begav sig bryggmästare Richard Bengtsson till San Francisco för att besöka Anchor Steam Brewery som sedan länge brygger vad de kallar sitt ”steambeer”.

Nu har Richard Bengtsson inspirerats av besöket till att skapa en exklusiv brygd: Mariestads Dampfbier, ett av Spendrups varumärken. Mariestads Bryggeri hade tyska rötter och därmed har namnet fått tysk klang. Ångölet i San Francisco kom till redan under den stora guldruschen där för nästan 150 år sedan. Att brygga lageröl kräver kylning, något som kunde vara svårt att åstadkomma i varma trakter som Kalifornien. Då användes ångkylning i stället och begreppet steambeer eller dampfbier blev ett begrepp, ölet blir något av ett mellanting av över- och underjäst öl.

Mariestads Dampf Bier är bärnstensfärgad mustig brygd som endast tappats på 2000 buteljer. De är ettiketterade och signerade för hand av bryggmästare Richard Bengtsson och väl värda sitt pris för den fest- och researrangör som lyckas komma över ett parti.

Kolla själv hur det gick till när Richard Bengtsson besökte San Francisco genom att klicka HÄR!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141