Svenskt ångöl lanserat

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson har genomfört årets upplaga av Den Stora Smakresan – Resultatet är en ”dampfbier”, ett ångöl alltså, inspirerat från guldruschens dagar.

RES dryck & smak

Förra årets Den Stora Smakresan genomfördes på Inlandsbanan i Sverige som Rt-foroum rapporterade om. I år begav sig bryggmästare Richard Bengtsson till San Francisco för att besöka Anchor Steam Brewery som sedan länge brygger vad de kallar sitt ”steambeer”.

Nu har Richard Bengtsson inspirerats av besöket till att skapa en exklusiv brygd: Mariestads Dampfbier, ett av Spendrups varumärken. Mariestads Bryggeri hade tyska rötter och därmed har namnet fått tysk klang. Ångölet i San Francisco kom till redan under den stora guldruschen där för nästan 150 år sedan. Att brygga lageröl kräver kylning, något som kunde vara svårt att åstadkomma i varma trakter som Kalifornien. Då användes ångkylning i stället och begreppet steambeer eller dampfbier blev ett begrepp, ölet blir något av ett mellanting av över- och underjäst öl.

Mariestads Dampf Bier är bärnstensfärgad mustig brygd som endast tappats på 2000 buteljer. De är ettiketterade och signerade för hand av bryggmästare Richard Bengtsson och väl värda sitt pris för den fest- och researrangör som lyckas komma över ett parti.

Kolla själv hur det gick till när Richard Bengtsson besökte San Francisco genom att klicka HÄR!Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Johansson till Transportstyrelsen

Alliansen vill gynna elbussar

Fyra elbussar till Uddevalla

Volvo Bussar har fått en order på fyra elbussar av modellen Volvo 7900 Electric från Bivab och Uddevalla Omnibus. Sedan 2014 rullar Volvos hybridbussar i Uddevalla.

Östlig förbindelse engagerar

Bättre busstrafik i Ronneby

Skånetrafiken valde MultiQ

Nyhetsbrev

”Stora partier struntar i järnväg”

Arkiv

Door to Gate läggs ner

Door to Gate avslutar sin verksamhet 30 september 2018 – Det gick inte att få lönsamhet med de små skyttelbussarna till Arlanda Flygplats.

Dags för fest i Flunsåsparken

Färjeföretaget kan vinna pris för sin detaljhandel

Tallink nominerade till Fronter Awards

Första tyska bussen efterutrustad med SCR

Transportföretagen ändrar gränserna

Actibump sänkte farten

Pasma till Scandic

Flyktingopera på Drottningholm

Filma och vinn ett seminariepass till UITP 2019

Är du bäst på att skapa en film på max tre minuter och presentera goda exempel från den nordiska kollektivtrafiken? Tveka i så fall inte utan skicka in ditt bidrag senast den 24 september. Tio filmer kommer nomineras och klippas ihop till en längre film som premiärvisas på Persontrafik 2018. Filmen blir sedan den samlade nordiska kollektivtrafikbranschens utmaning inför UITP Global Summit 2019 i Stockholm. Filmerna kommer bland annat visas på Persontrafik 2018, persontrafik.se och rt-forum.com.

Unik modell av Kungsholm

1

SL i världsklass – igen

Det internationella kollektivtrafikorganet UITP rankade SL och Storstockholms kollektivtrafik som världens näst bästa i somras – För andra året i rad rankas SL så högt vilket nästan får den ansvariga politikern att jubla.

UITP-basen till Persontrafik

IRU siktar på EU-valet

Bra juli för Tallink

De tar hem ännu en svensk affär

Plus

MAN ökar på ledningen i Bussligan

Under avmattade juli är det ett fabrikat som går som tågen gjorde förr: MAN drar ifrån konkurrenterna som verkar ha fått värmeslag under juli - Det visar Bil Swedens färska statistik.

Sommarstiltje för bussarna

Nu gäller nya paketreselagen

Den nya paketreselagen bygger på det starka konsumentskyddet som länge funnits i Sverige och gäller från 1 augusti i hela EU - För svenska researrangörer blir det nästan inga förändringar alls enligt branschens bedömare.

FARA vann i sydost

Owman tar över i Västerås

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Isberg ny chef

81 dog på spåren

Sänd till en kollega

0.165