Kiruna lockar utlänningar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Sveriges nordligaste kommun, Kiruna, ökar mest bland utländska besökare i sommar.

Sverige har blivit ett populärt resmål att semestra i och Kiruna står för den största ökning av besökare i sommar, tätt följt av Umeå och Stockholm. Det visar bokningsstatistiken från Travellink, Nordens ledande resebokningssajt och en del av Europas största onlineresebyrå eDreams ODIGEO, som förmedlar resor från 450 olika flygbolag. 

Antal resenärer som bokat flyg till Sverige har ökat med hela 18 procent för perioden 23 juni till 10 september i år jämfört med samma period i fjol. Travellinks statistik visar antal passagerare som bokat tur- och returresor.

Stockholm, som är känt för att vara extra vackert på sommaren ökar med 20 procent jämfört med föregående år. Detta trots terrorattentatet tidigare i år. Men den största ökningen står Kiruna för. Hit har bokningarna ökat med hela 94 procent. Det verkar som om midnattssolen lockar fler turister norrut då även Umeå är ett av de populäraste resmålen i Sverige. Däremot gör Göteborg, landets näst största stad och även utsedd till en av de städer som har trevligast invånare i världen, en minimal ökning med endast en procent.

Statistiken visar även att de två turistgrupper som ökat mest är besökare från Irland (+ 188 procent), Spanien (+ 82 procent). United Kingdom (+36 procent), Italien (+26 procent) och Tyskland (+20 procent).

65 procent av besökarna stannar i max en vecka och 25 procent i upp till två veckor. Flygbiljetterna till Sverige har blivit billigare i år och först och främst är det returbiljetterna som minskat i pris. För resenärer inom Europa har priset sänkts med 5 euro och 20 euro för resenärer utanför Europa.

Populära svenska resmål 2017, siffrorna visar ökningen i procent*:

  1. Kiruna, + 94 procent.
  2. Umeå, + 49 procent.
  3. Stockholm, + 20 procent.
  4. Göteborg, + 1 procent.

*Uppgifterna baseras på bokningsstatistik från 1 januari till och med 22 maj 2017 jämfört med samma boknings- och reseperiod 2016. Statistiken avser resor under perioden 23 juni till 10 september 2017.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Tåg till Vasaloppen

Plus

Strategier för framtidens kollektivtrafik

Torbjörn Eriksson, Sverigechef på norska analysföretaget Urbanet, kommer att medverka regelbundet i RT-Forum under 2018 - Det blir analyser på djupet som berör hela branschen, läs mer här!

Förlängning är semestertrenden

Allt fler vill förlänga semestern och vara bortresta en längre tid – En tydlig trend som Ölvemarks Holiday har kopplat greppet på.

Nyhetsbrev

Dags för Busstorget 2018

Arkiv

Alla hjärtans dag!

Dagen alla romantiker väntat på är här, Alla hjärtans dag – Här kommer säkra tips om hur dagen ska levas hållbart med sin hjärtas käresta, läs här!

5 snabba frågor…

...till Christer Ljungberg, vd Trivector som medverkar i Kollektivtrafik SYD 21 februari i Malmö för att tala om framtidens kollektivtrafik. Inte anmäld? Då är det hög tid att göra det nu!

Plus

Fler Iveco-bussar i Sveriges

Peder Jältborg, vd för Wetlandia och EA Verksta i Vetlanda, ska se till att bussarna från Iveco börjar rulla på svenska gator och vägar i betydligt större omfattning än vad som är fallet i dag, läs om hur det ska gå till här!

Höga betyg för sjukresor

”Sveriges bästa rederi”

Fler bussmiljönärer i Skövde

Plus

Billig biodiesel kan slå ut eldrift

Plus

Vetlanda samlade bussfolket

Plus

Maria Börjesson: ”Fördubblingsmålet kontraproduktivt”

Att sätta målet att fördubbla kollektivtrafiken är kontraproduktivt när det egentliga syftet är att minska biltrafiken – Det anser Maria Börjesson, professor på VTI som synat orsakerna till kollektivtrafikens skenande kostnadsökning. Läs hennes argumentation här!

Plus

Iskall tågprövning

Rail Tec Arsenal, RTA, är en enorm testanläggning för tåg och bussar i norra centrala Wien i Österrike. Nyligen testade tågtillverkaren Stadler sitt Smile-tåg som fick utstå fruktansvärda förhållanden i fråga om vind, köld och fukt, läs mer här!

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Branschen frågar politikerna

Kollektivtrafiken tillhör de branschen som är mest politiska av alla. Därför är det extra viktigt att få klart för sig vad de olika partierna står i frågor som kan vara helt avgörande för branschens framtid, läs deras svar här!

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Fyrkryssningar populära

Rolfs samarbetar med Ticket

Bergman tar över

Direktflyg till Beijing

Georgien tokökar

Här är bussen som ska minska bilbehovet

Klart med nya Upptåg

Meyer växlar upp

Miljonrekord för SJ

Plus

Basar Indexrådet

Sänd till en kollega

0.164