23948sdkhjf

Kiruna lockar utlänningar

Sveriges nordligaste kommun, Kiruna, ökar mest bland utländska besökare i sommar.

Sverige har blivit ett populärt resmål att semestra i och Kiruna står för den största ökning av besökare i sommar, tätt följt av Umeå och Stockholm. Det visar bokningsstatistiken från Travellink, Nordens ledande resebokningssajt och en del av Europas största onlineresebyrå eDreams ODIGEO, som förmedlar resor från 450 olika flygbolag. 

Antal resenärer som bokat flyg till Sverige har ökat med hela 18 procent för perioden 23 juni till 10 september i år jämfört med samma period i fjol. Travellinks statistik visar antal passagerare som bokat tur- och returresor.

Stockholm, som är känt för att vara extra vackert på sommaren ökar med 20 procent jämfört med föregående år. Detta trots terrorattentatet tidigare i år. Men den största ökningen står Kiruna för. Hit har bokningarna ökat med hela 94 procent. Det verkar som om midnattssolen lockar fler turister norrut då även Umeå är ett av de populäraste resmålen i Sverige. Däremot gör Göteborg, landets näst största stad och även utsedd till en av de städer som har trevligast invånare i världen, en minimal ökning med endast en procent.

Statistiken visar även att de två turistgrupper som ökat mest är besökare från Irland (+ 188 procent), Spanien (+ 82 procent). United Kingdom (+36 procent), Italien (+26 procent) och Tyskland (+20 procent).

65 procent av besökarna stannar i max en vecka och 25 procent i upp till två veckor. Flygbiljetterna till Sverige har blivit billigare i år och först och främst är det returbiljetterna som minskat i pris. För resenärer inom Europa har priset sänkts med 5 euro och 20 euro för resenärer utanför Europa.

Populära svenska resmål 2017, siffrorna visar ökningen i procent*:

  1. Kiruna, + 94 procent.
  2. Umeå, + 49 procent.
  3. Stockholm, + 20 procent.
  4. Göteborg, + 1 procent.

*Uppgifterna baseras på bokningsstatistik från 1 januari till och med 22 maj 2017 jämfört med samma boknings- och reseperiod 2016. Statistiken avser resor under perioden 23 juni till 10 september 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.377