23948sdkhjf

Kiruna lockar utlänningar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Sveriges nordligaste kommun, Kiruna, ökar mest bland utländska besökare i sommar.

Sverige har blivit ett populärt resmål att semestra i och Kiruna står för den största ökning av besökare i sommar, tätt följt av Umeå och Stockholm. Det visar bokningsstatistiken från Travellink, Nordens ledande resebokningssajt och en del av Europas största onlineresebyrå eDreams ODIGEO, som förmedlar resor från 450 olika flygbolag. 

Antal resenärer som bokat flyg till Sverige har ökat med hela 18 procent för perioden 23 juni till 10 september i år jämfört med samma period i fjol. Travellinks statistik visar antal passagerare som bokat tur- och returresor.

Stockholm, som är känt för att vara extra vackert på sommaren ökar med 20 procent jämfört med föregående år. Detta trots terrorattentatet tidigare i år. Men den största ökningen står Kiruna för. Hit har bokningarna ökat med hela 94 procent. Det verkar som om midnattssolen lockar fler turister norrut då även Umeå är ett av de populäraste resmålen i Sverige. Däremot gör Göteborg, landets näst största stad och även utsedd till en av de städer som har trevligast invånare i världen, en minimal ökning med endast en procent.

Statistiken visar även att de två turistgrupper som ökat mest är besökare från Irland (+ 188 procent), Spanien (+ 82 procent). United Kingdom (+36 procent), Italien (+26 procent) och Tyskland (+20 procent).

65 procent av besökarna stannar i max en vecka och 25 procent i upp till två veckor. Flygbiljetterna till Sverige har blivit billigare i år och först och främst är det returbiljetterna som minskat i pris. För resenärer inom Europa har priset sänkts med 5 euro och 20 euro för resenärer utanför Europa.

Populära svenska resmål 2017, siffrorna visar ökningen i procent*:

  1. Kiruna, + 94 procent.
  2. Umeå, + 49 procent.
  3. Stockholm, + 20 procent.
  4. Göteborg, + 1 procent.

*Uppgifterna baseras på bokningsstatistik från 1 januari till och med 22 maj 2017 jämfört med samma boknings- och reseperiod 2016. Statistiken avser resor under perioden 23 juni till 10 september 2017.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Skellefteå väljer Hybricon

Voith tar greppet i Pilotfish

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Skånetrafiken sparkar Ringduvetaxi

Skånetrafiken säger upp trafikavtalet med Ringduvetaxi för färdtjänst och sjukresor med omedelbar verkan - taxibolaget har drabbats av stora problem.

Weber ordförande i EU-kommitté

Ulrich Weber valdes till ordförande för UITP:s EU-kommitté 16 januari – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, gratulerade till utmärkelsen.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Så reser folket om vintern

Nära hälften av svenskarna planerar för en vintersemester, varav en fjärdedel väljer att semestra inom Sverige – här visas toppdestinationerna.

Arkiv

Olaglig upphandling i Göteborg

Johansson till Kollektivtrafikdagen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Studentrabatter på Flixbus

Fler ”gratisresor” i Örebro

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken – den här marknadsföringen ska få fler att släppa bilratten och kliva på bussen.

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Malmö-Ohrid direkt

En ny direktlinje med flyg till staden Ohrid i Makedonien från Malmö kan vara av intresse för gruppresearrangörer att känna till – trafiken startade 14 januari.

Sjöberg ny vd för Stromma

Fler tågade över Öresundsbron 2018

100 redan anmälda!

100 personer inom och omkring bussresebranschen har redan anmält sig till Busstorget – betydligt fler än vid samma tid förra året, så se till att säkra plats för Busstorget 2019.

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Sänd till en kollega

0.104