Kiruna lockar utlänningar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Sveriges nordligaste kommun, Kiruna, ökar mest bland utländska besökare i sommar.

Sverige har blivit ett populärt resmål att semestra i och Kiruna står för den största ökning av besökare i sommar, tätt följt av Umeå och Stockholm. Det visar bokningsstatistiken från Travellink, Nordens ledande resebokningssajt och en del av Europas största onlineresebyrå eDreams ODIGEO, som förmedlar resor från 450 olika flygbolag. 

Antal resenärer som bokat flyg till Sverige har ökat med hela 18 procent för perioden 23 juni till 10 september i år jämfört med samma period i fjol. Travellinks statistik visar antal passagerare som bokat tur- och returresor.

Stockholm, som är känt för att vara extra vackert på sommaren ökar med 20 procent jämfört med föregående år. Detta trots terrorattentatet tidigare i år. Men den största ökningen står Kiruna för. Hit har bokningarna ökat med hela 94 procent. Det verkar som om midnattssolen lockar fler turister norrut då även Umeå är ett av de populäraste resmålen i Sverige. Däremot gör Göteborg, landets näst största stad och även utsedd till en av de städer som har trevligast invånare i världen, en minimal ökning med endast en procent.

Statistiken visar även att de två turistgrupper som ökat mest är besökare från Irland (+ 188 procent), Spanien (+ 82 procent). United Kingdom (+36 procent), Italien (+26 procent) och Tyskland (+20 procent).

65 procent av besökarna stannar i max en vecka och 25 procent i upp till två veckor. Flygbiljetterna till Sverige har blivit billigare i år och först och främst är det returbiljetterna som minskat i pris. För resenärer inom Europa har priset sänkts med 5 euro och 20 euro för resenärer utanför Europa.

Populära svenska resmål 2017, siffrorna visar ökningen i procent*:

  1. Kiruna, + 94 procent.
  2. Umeå, + 49 procent.
  3. Stockholm, + 20 procent.
  4. Göteborg, + 1 procent.

*Uppgifterna baseras på bokningsstatistik från 1 januari till och med 22 maj 2017 jämfört med samma boknings- och reseperiod 2016. Statistiken avser resor under perioden 23 juni till 10 september 2017.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Byte i MTR-toppen

Dahlin och Oscarsson går till nya toppositioner inom MTR Norden – De tar hand om pendeltågen respektive tunnelbanan i Stockholms län.

Plus

Olycka med svensk turistbuss

En turistbuss med 42 passagerare körde av vägen i Gooiseweg i Amsterdam, Nederländerna den 18 april. Tre personer har skadats, bland dem föraren. Läs mer här!

MTR städar pendeltågen

Sommarfritt för Upplands barn

Digital vägvisare på spåret

23 dog på marsvägarna

Under mars i år omkom 23 personer i vägtrafiken – Det är sju fler än mars 2017, läs här om vilka trafikanter som är drabbas värst!

Nyhetsbrev

Sommarkortet tillbaka

Arkiv

De vann pendelbåtstrafik

Fordonstillverkarna om säkerheten

Plus

Bältar i bussen

Plus

Jagar bussförare

Plus

Bussar i Bryssel

Plus

Vi kan vad vi vill!

Plus

Medlemmar får stöd

Plus

Mohlins köper Bollnäs Buss

Plus

Vann mot staten

Plus

Nya lagen lurig

Plus

Nära 200 på Busstorget

13 april samlas bussresebranschen på Selma Spa i Sunne - Nära 200 deltagare är på plats för att lyssna på föredrag om de viktigaste branschfrågorna, evenemanget sänds live - här visas hur det går till!

Plus

Stöd för bussresearrangörerna

Sveriges Bussföretag utökar sitt medlemsstöd för turist- och beställningstrafik – Det ska bli enklare för bussresearrangörerna, läs här!

Direktsändning från Busstorget!

Via länk kan de som av någon outgrundlig anledning inte anmält sig till årets största branschhändelse Busstorget 2018 följa med via länk, hur det går till hittar du här!

MTR Express stämmer SJ

Uppstickarbolaget MTR Express har aldrig fått sälja biljetter via statliga SJ:s kanal – Därför har den förfördelade tågoperatören tagit till motåtgärder, läs mer här!

Brunst i Orsa

Flyg viktigt för svensken

Säkraste transportlandet i Europa

Bruzelius till Resia

Brauer till UITP

Bussarna backar

Plus

Fler kontroller för SL

Plus

Belgrad direkt

Kraftsamling för bälte i buss

Andersson lämnar Visit Stockholm

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Sänd till en kollega

0.121