Litauen bjuder på musik

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

I Litauen genomförs många musikfestivaler under sommaren - Rt-forum har listat de viktigaste som lämpar sig för bussturism.

Det finns en stark musiktradition i Litauen, landet som faktiskt ligger mitt i Europa - världsdelens mittpunkt är också det ett besöksmål som lockar vissa geografiskt inriktade bussturister. När det gäller musikfesterna och festivalerna så genomförs de på många håll i landet.

Litauerna själva älskar sina musikfestivaler och sommarmånaderna bjuder på ett rikt utbud med såväl lokala som internationella artister och band. Litauens natursköna landskap ger en stämningsfull inramning för många av festivalerna, och det finns även mycket annat intressant att upptäcka i festivalstäderna.

Två stora musikfester sträcker sig över hela sommaren, den största är Christopher Summer Music, i Vilnius 2 juli – 27 augusti. Med över 50 kulturevenemang och ett varierat musikutbud från klassiskt till världsmusik och traditionell folkmusik erbjuder festivalen något för alla. Pažaislis Music Festival i Kaunas 2 juni ­– 27 augusti, är Litauens största återkommande festival för klassisk musik med över 40 lokala och världsartister på olika scener.

För rockpubliken är Devilstone, i Anykščiai 13 – 16 augusti, den största tilldragelsen, med över 50 inhemska och internationella artister. Här ingår även filmvisningar och andra kulturevenemang. Anykščiai är en mycket populär plats att besöka även för sina vackra naturområden, där besökarna bland annat kan gå en vandring i trädtopparna i Anykščiais Treetop Walking Path.

Granatos Live i Rumšiškės är en pop- och folkrockfestival som hålls på ett av Europas största friluftsmuséer. Rumšiškės som ligger 18 kilometer öster om Kaunas, är också en populär plats för att fira den traditionella litauiska vårfestivalen Uzgavenes.

För alla som älskar modern och aktuell populärmusik finns Litauens eget Glastonbury eller Roskildefest Karklė Live Music Beach, Karklė 18 – 20 augusti, med över 15 000 deltagare vid Östersjöns strand.

Jazz-fantasten välkomnas till Klaipeda Castle Jazz Festival, Klaipeda 1 – 3 juni. Det är en festival som gästats av flera internationella artister som Toots Thielemans, Billy Cobham Culture Mix, Victor Baily och flera andra. 

För blues återkommer för 25:e året i rad Bliuzo Naktys, Varniai 7 – 8 juli. Detta är festivalen som kallas för Litauens egen Woodstock för sin alldeles speciella atmosfär och känsla.

FAKTA/Några av Litauens bästa musik- och kulturfestivaler

Juni

1 – 3 juni 

Klaipeda Castle Jazz Festival, Klaipeda. Jazzfestival. Info finns här!

2 juni – 27 aug 

Pažaislis Music Festival, Kaunas. Klassisk musik. Info finns här!

5 – 22 juni 

Vilnius Festival, Vilnius. Klassisk musik. Info finns här

15 – 22 juni 

International Thomas Mann festival “Pandora’s Box?”, Neringa. Jazzfestival

Info finns här!

Juli

2 juli ­– 27 aug 

Christopher Summer Music, Vilnius. Bred musik- och kulturfestival.

Info finns här

7 – 8 juli 

Bliuzo Naktys, Varniai. Bluesfestival. Info finns här

Augusti

4 – 6 aug 

Granatos Live, Rumšiškės. Pop/folkrockfestival på ett av Europas största friluftsmuséer.
Info finns här!

13 – 16 aug 

Devilstone, Anykščiai. Rock- och kulturfestival. Info finns här

18 – 20 aug 

Karklė Live Music Beach, Karklė. Pop/rock/indie/electro/danceparty-festival. Info finns här

18 – 20 aug 

Visagino Country, Visaginas. Countrymusik. Info finns här!Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Eskilstuna leder elbussligan

Med tolv elbussar i trafik är Eskilstuna den stad i Sverige som har flest elbussar - Läs mer här!

Plus

Elmsäter-Svärd till Sveriges Byggindustrier

Konsultföretaget Rud Pedersen har medvetet växlat upp sitt engagemang inom infrastruktur och transportsektorn bland annat med tidigare infrastrukturministern – Catharina Elmsäter-Svärd som snart går vidare, blir vd för Sveriges Byggindustrier.

Plus

Bussbranschen omsätter 31 miljarder

Det finns många aktiva företag i den konkurrensutsatta svenska bussbranschen som totalt omsatte över 31 miljarder kronor – Det och mycket mer visar statistik från Sveriges Bussföretag, läs mer här!

Opsahl till RRCL

Kryssningsrederiet RRCL har utnämnt Simen Opsahl till ny Head of Sales i Norden - Kryssningsmarknaden växer snabbt just i Norden.

Körtävling till Göteborg

MHF: ”Rattfulla ska straffas hårdare”

MHF kräver en översyn av straffskalan och en skärpt syn på vållandebrott som skett i samband med rattfylleri - I dag kommer de rattfulla alltför lindrigt undan, enligt förbudets debattartikel, läs den här!

Älgmage för nya biobränslen

Arkiv

Fler oskyddade dog i julitrafiken

Dubbelspår i Karlstad försenas

Varning för trafikfarliga föräldrar

Höstterminen har startat och många rektorer är oroade enligt If:s enkät - Allt fler föräldrar struntar i trafikregler och utsätter egna och andras barn för livsfara, läs mer här!

Turistresan brister i hållbarhet

Det är för lite fokus på turistresors hållbarhet - Det visar en ny VTI-rapport, läs om det här!

Bussfest i Vetlanda

10 augusti levererade EvoBus den 2000:e Setra MulitClassbussen till dess nya ägare Nilsbuss - Men många fler bussar är på väg ut, läs om det här!

Bilen avslöjar partisympati

Den som kör bil avslöjar sin politiska uppfattning genom sitt val av fabrikat - Åk kollektivt i stället och bevara din valhemlighet, läs om det här!

Plus

Flygvapenmuseum till nya lokaler

Snart inleds flytten av 30 flygplan i Linköping och Malmslätt till en ny utställningslokal på Flygvapenmuseum - Ett spännande mål för bussresan, läs om det här!

Dubbelspår lyft för Karlstad

Ett nytt mötesspår blir första steget mot ett nytt resecentrum i Karlstad - Läs här om hur det ska gå till!

Var sjätte cyklar

Var sjätte svensk cyklar till jobbet under sommarhalvåret, men skillnaden mellan länen är stor - Läs om det här!

Rosén om nya upphandlingslagen

Mer trafik under Malmöfestivalen

Skånetrafiken anpassar kollektivtrafiken under Malmöfestivalen som genomförs 7–21 augusti - Mer trafik ska ta hand om besökarna.

Regeringen synar Transportstyrelsen

Transportstyrelsens arbetssätt ska utredas, det bestämde regeringen 3 augusti med anledning av hur myndigheten skött sin IT-upphandling.

Estland snart 100 år

Att Finland fyller 100 år i år kan knappast ha undgått någon, nästa år är det Estland tur att fylla lika mycket - Något som firas i Sverige redan i år!

Bra juli för Viking Line

Det blev en riktigt bra juli i år för rederiet Viking Line - Antalet passagerare ökade med 9 procent jämfört med juli 2016, läs mer om rekordet här!

Rekord för Tallink

Under juli slog Tallink Grupp rekord med sammanlagt 1,2 miljoner passagerare på samtliga rutter - Det högst uppmäta passagerartalet för en månad i rederiets historia. Läs mer här!

Femte Pride för Nobina

Nobina firar i år femårsjubileum som stolt partner och sponsor till Stockholm Pride - festivalen som avslutas 6 augusti. Läs mer här!

Plus

Mercedes toppar Bussligan

Juli bjöd på en rad överraskningar i Tunga Bussligan 2017 - Mercedes-Benz är ny ledare, MAN tvåa och tidigare ledaren Setra har halkat ner till tredje plats - Läs mer här!

Återhämtning för bussarna

Öppning för nya drivmedel

Ommöblering av Transportstyrelsen

Eneroth in - Johansson ut

Plus

Segt för svenska superbussar

Citaro för Nobina i Malmö

RT-forum önskar trevlig sommar!

Plus

Forskningens roll i kollektivtrafiken

Keolis kör på i Jönköping

Mer transport för Hogia

Busch Thor ratade kollektivtrafiken

Rosén ny ordförande

Sänd till en kollega

0.151