Nya tåg för Skånetrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Efter kritik från oppositionen och krav från resenärerna - Nu flaggar Skånetrafiken för miljardinvestering i nya tåg på sträckan Helsingborg-Köpenhamn.

Kollektivtrafiknämnden kommer att föreslå Regionfullmäktige att Skånetrafiken får nya tåg på sträckan Helsingborg – Köpenhamn för att möta resenärernas framtida förväntningar på service och kvalitet.

Fokus på det nya tågsystemet ska sättas på att uppfylla resenärernas behov och önskemål på hög bekvämlighet och enkelhet i vardagen. Det ska vara lätt för resenärer som har bagage, barnvagnar, funktionshinder och samtidigt ska resan anpassas för dem som vill ha hög komfort, arbetsmöjlighet, lugn och ro eller vill umgås.

– Det rödgröna styret har en hög målsättning i att skapa en bra och tillgänglig kollektivtrafik för våra resenärer. Därför går vi nu fram med en stor investering i ett nytt tågsystem som ska täcka sträckan Helsingborg – Köpenhamn. De nya tågen kommer att innebära att det både blir enklare och bekvämare att resa kollektivt. Det är en framtidsinriktad satsning som gör det mer attraktivt att resa med Skånetrafiken samtidigt som vi värnar klimat och miljö, säger Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Detta kommer att bli starten på en ny och spännande nivå när det gäller komfort, service och kapacitet i tågtrafiken i Skåne och över Sundet. Nu tar vi ytterligare ett steg för att få kollektivtrafiken att på allvar konkurrera med bilen, säger Nicklas Ljungström (MP), 1:e vice ordförande kollektivtrafiknämnden.

Fordonen kommer att utformas med fokus på att skapa en modern miljö anpassad för resenärerna men även på god kapacitet. Målet är att tågsystemet ska vara både bättre och billigare än Skånetrafikens övriga trafiksystem vilket gynnar resenärer och skattebetalare.

Det finns flera tydliga kopplingar mellan det nya tågsystemet och politiska beslut som tagits om de långsiktiga målen som är uppsatta inom Skånetrafiken. Marknadsandsandelen ska dubblas till 40 procent år 2030 och senast 2025 ska åtta av tio kunder vara nöjda med Skånetrafiken.

– Gör vi inte den här satsningen nu kan vi missa fördubblingsmålet för 2030. Vi har sett markanta resandeökningar kopplat till investeringar i infrastrukturen, såsom för Öresundsbron och Citytunneln. Jag kan se samma effekt för Tågsystem 3, det kommer bli Skånetrafikens flaggskepp som personifierar framtidens resande utifrån resenärernas behov, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

För att möta de långsiktiga målen om ett ökat resande behöver de nya tågen ha betydligt högre passagerarkapacitet än vad dagens fordonsflotta kan erbjuda. Eftersom en del stationsplattformar inte medger längre tåg studerar Skånetrafiken en lösning där tågen har två våningsplan.

Ärendet om Tågsystem 3 behandlas vid Kollektivtrafiknämndens sammanträde den 12 juni. Investeringskostnaden beräknas till cirka 1,6 miljarder och tågen beräknas tas i drift i december 2019.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Eskilstuna leder elbussligan

Med tolv elbussar i trafik är Eskilstuna den stad i Sverige som har flest elbussar - Läs mer här!

Plus

Elmsäter-Svärd till Sveriges Byggindustrier

Konsultföretaget Rud Pedersen har medvetet växlat upp sitt engagemang inom infrastruktur och transportsektorn bland annat med tidigare infrastrukturministern – Catharina Elmsäter-Svärd som snart går vidare, blir vd för Sveriges Byggindustrier.

Plus

Bussbranschen omsätter 31 miljarder

Det finns många aktiva företag i den konkurrensutsatta svenska bussbranschen som totalt omsatte över 31 miljarder kronor – Det och mycket mer visar statistik från Sveriges Bussföretag, läs mer här!

MHF: ”Rattfulla ska straffas hårdare”

MHF kräver en översyn av straffskalan och en skärpt syn på vållandebrott som skett i samband med rattfylleri - I dag kommer de rattfulla alltför lindrigt undan, enligt förbudets debattartikel, läs den här!

Älgmage för nya biobränslen

Fler oskyddade dog i julitrafiken

Dubbelspår i Karlstad försenas

Arkiv

Varning för trafikfarliga föräldrar

Höstterminen har startat och många rektorer är oroade enligt If:s enkät - Allt fler föräldrar struntar i trafikregler och utsätter egna och andras barn för livsfara, läs mer här!

Bussfest i Vetlanda

10 augusti levererade EvoBus den 2000:e Setra MulitClassbussen till dess nya ägare Nilsbuss - Men många fler bussar är på väg ut, läs om det här!

Bilen avslöjar partisympati

Den som kör bil avslöjar sin politiska uppfattning genom sitt val av fabrikat - Åk kollektivt i stället och bevara din valhemlighet, läs om det här!

Dubbelspår lyft för Karlstad

Ett nytt mötesspår blir första steget mot ett nytt resecentrum i Karlstad - Läs här om hur det ska gå till!

Var sjätte cyklar

Var sjätte svensk cyklar till jobbet under sommarhalvåret, men skillnaden mellan länen är stor - Läs om det här!

Rosén om nya upphandlingslagen

Regeringen synar Transportstyrelsen

Transportstyrelsens arbetssätt ska utredas, det bestämde regeringen 3 augusti med anledning av hur myndigheten skött sin IT-upphandling.

Femte Pride för Nobina

Nobina firar i år femårsjubileum som stolt partner och sponsor till Stockholm Pride - festivalen som avslutas 6 augusti. Läs mer här!

Plus

Mercedes toppar Bussligan

Juli bjöd på en rad överraskningar i Tunga Bussligan 2017 - Mercedes-Benz är ny ledare, MAN tvåa och tidigare ledaren Setra har halkat ner till tredje plats - Läs mer här!

Återhämtning för bussarna

Öppning för nya drivmedel

UITP väljer ny väg för förnyelsebara drivmedel för bussar inom EU på uppmaning av svenska företrädare - Läs mer här!

Ommöblering av Transportstyrelsen

27 juli beslutade regeringen att entlediga Andrea Femrell, Mikael Ahlström samt Elvy Söderström som samtliga varit styrelseledamöter i Transportstyrelsen. Läs här om vika som nu ska sitta i styrelsen!

Plus

Segt för svenska superbussar

Bussbana - en bana där bara superbussarna får köra har blivit framgångsrika på många håll, men inte i Sverige, än så långe. Men det finns både planer och hopp om mer, läs här!

Citaro för Nobina i Malmö

RT-forum önskar trevlig sommar!

RT-forums redaktion har nu lämnat Visby och Almedalsveckan - Nästa nyhetsbrev kommer 9 augusti, tills dess tillönskas alla annonsörer och läsare en riktigt trevlig sommar.

Plus

Forskningens roll i kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken står inför stora utmaningar men många kör på i gamla hjulspår - Frågan om forskningens roll i kollektivtrafiken diskuterades under Almedalsveckan, läs här!

Keolis kör på i Jönköping

Mer transport för Hogia

Busch Thor ratade kollektivtrafiken

Fyrspår Lund-Hässleholm spikat

Nöjdare Pågatågsresenärer

Grönt för självkörande fordon

Nettbuss Travel ökar

Kollektivtrafik inget för Andersson

Mer kollektivtrafik för pengarna

Tågen klår flyget

Sambulans i Skellefteå

Sänk taxiåldern

Rosén ny ordförande

Sänd till en kollega

0.183