Nya tåg för Skånetrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Efter kritik från oppositionen och krav från resenärerna - Nu flaggar Skånetrafiken för miljardinvestering i nya tåg på sträckan Helsingborg-Köpenhamn.

Kollektivtrafiknämnden kommer att föreslå Regionfullmäktige att Skånetrafiken får nya tåg på sträckan Helsingborg – Köpenhamn för att möta resenärernas framtida förväntningar på service och kvalitet.

Fokus på det nya tågsystemet ska sättas på att uppfylla resenärernas behov och önskemål på hög bekvämlighet och enkelhet i vardagen. Det ska vara lätt för resenärer som har bagage, barnvagnar, funktionshinder och samtidigt ska resan anpassas för dem som vill ha hög komfort, arbetsmöjlighet, lugn och ro eller vill umgås.

– Det rödgröna styret har en hög målsättning i att skapa en bra och tillgänglig kollektivtrafik för våra resenärer. Därför går vi nu fram med en stor investering i ett nytt tågsystem som ska täcka sträckan Helsingborg – Köpenhamn. De nya tågen kommer att innebära att det både blir enklare och bekvämare att resa kollektivt. Det är en framtidsinriktad satsning som gör det mer attraktivt att resa med Skånetrafiken samtidigt som vi värnar klimat och miljö, säger Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Detta kommer att bli starten på en ny och spännande nivå när det gäller komfort, service och kapacitet i tågtrafiken i Skåne och över Sundet. Nu tar vi ytterligare ett steg för att få kollektivtrafiken att på allvar konkurrera med bilen, säger Nicklas Ljungström (MP), 1:e vice ordförande kollektivtrafiknämnden.

Fordonen kommer att utformas med fokus på att skapa en modern miljö anpassad för resenärerna men även på god kapacitet. Målet är att tågsystemet ska vara både bättre och billigare än Skånetrafikens övriga trafiksystem vilket gynnar resenärer och skattebetalare.

Det finns flera tydliga kopplingar mellan det nya tågsystemet och politiska beslut som tagits om de långsiktiga målen som är uppsatta inom Skånetrafiken. Marknadsandsandelen ska dubblas till 40 procent år 2030 och senast 2025 ska åtta av tio kunder vara nöjda med Skånetrafiken.

– Gör vi inte den här satsningen nu kan vi missa fördubblingsmålet för 2030. Vi har sett markanta resandeökningar kopplat till investeringar i infrastrukturen, såsom för Öresundsbron och Citytunneln. Jag kan se samma effekt för Tågsystem 3, det kommer bli Skånetrafikens flaggskepp som personifierar framtidens resande utifrån resenärernas behov, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

För att möta de långsiktiga målen om ett ökat resande behöver de nya tågen ha betydligt högre passagerarkapacitet än vad dagens fordonsflotta kan erbjuda. Eftersom en del stationsplattformar inte medger längre tåg studerar Skånetrafiken en lösning där tågen har två våningsplan.

Ärendet om Tågsystem 3 behandlas vid Kollektivtrafiknämndens sammanträde den 12 juni. Investeringskostnaden beräknas till cirka 1,6 miljarder och tågen beräknas tas i drift i december 2019.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Taxiplagiat kostade halv miljon

Friåkare trotsade domstolsförbud att kopiera Taxi Göteborgs profil 2015 – döms nu till vite om en halv miljon kronor, läs mer här!

Bara elbussar i Landskrona

Julhandla med buss

MTR får bakläxa av SL

Självkörande bussar i Danmark

Under tre år kommer Nobina att ansvara för och drifta ett pilotprojekt med självkörande bussar i Storköpenhamn – Trafikstart under andra halvåret 2018, läs mer här!

Cube tar över Bergkvarabuss

Infrastrukturfonden Cube II tar över 60 procent av Bergkvarabuss, i dag Sveriges största privata bussbolag – Affären ska säkra generationsskiftet, läs mer här!

Nyhetsbrev

Tydal Årets Trafiklabhjälte

Utmärkelsen Årets Trafiklabhjälte 2017 går till Thomas Tydal – För sitt bidrag till digitaliseringen av det svenska järnvägssystemet, läs mer här!

Arkiv

Bussbranschen sågar regelskärpning

Branschen i Sverige är djupt kritisk till höjda sanktionsavgifter för kör- och vilotider – Det skulle bli enklare men det blev precis tvärt om, läs mer här!

Fyra i kamp om Trafiklab-pris

Skoltrafikbråk i Lekeberg

Kontaktlös betalning i London

Swish i Västtrafik

Nu går det att betala Västtrafikbiljetten med Swish i appen Västtrafik To Go – Det blir nu betydligt smidigare att betala för sin resa, lovar Västtrafik, läs mer här!

UbiGo lanseras i Stockholm

I mars 2018 blir det möjligt för hundratalet Stockholmshushåll att abonnera på mobilitet – allt i en app, allt på en faktura via tjänten UbiGo.

Stadler servar norska FLIRT-tåg

Schweiziska tågbyggaren Stadler har vunnit ett första servicekontraktet för FLIRT-tåg i Norge – Åtagandet inleds 1 januari 2018, läs mer här!

Mezghani till UITP

Plus

Internationellt toppjobb för Grönlund

Vid IRU:s årsmöte i Genève 9 november valdes Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund till vice ordförande i IRU:s passagerarkommitté, läs mer här!

Rika män kör bäst

En svensk man med hög inkomst tillhör eliten bland Sveriges bilförare – I alla fall enligt hans egen uppfattning, det framgår av försäkringsbolaget If:s undersökning, läs mer här!

Mobilitetslösningar för landsbygd

Östgötatrafiken valde Hogia

Östgötatrafiken förser sina resenärer med reseinformation via Hogia TransitCloud – En teknik som ökar resenärens fler alternativ under resans gång, läs mer här!

Transdev testar Mobileye

Transdev i Skåne inleder ett samarbete med Mobileye för sina flygbussar – Det handlar om system för förarassistans för att förhindra trafikolyckor, läs mer här!

Hybricon byter motorleverantör

SL sågar signalsystemsleverantör

Plus

Temsa bäst i oktober

Fortsatt betryggande ledning för Mercedes-Benz i Tunga Bussligan 2017 - Men bakom ledaren händer det, bland annat blev Temsa bäst under oktober, det visar Bil Swedens siffror, läs mer här!

Bra oktober för bussarna

Värmbrink till Neoplan Väst

Bra möten på Elmia

Malmström in i KollA

Interaktiv busskarta i Östergötland

Bussavtal klart

Höstnit för bussarna

Ågren fick sparken

Sänd till en kollega

0.167