23948sdkhjf

Sju av tio sågar kollektivtrafiken

Hela 70 procent av svenskarna är missnöjda med kollektivtrafiken i sina städer - Här redovisas vad det beror på att så många är så missnöjda.

De främsta anledningar är för höga priser, dåliga förbindelser och för få avgångar. Var tredje svensk upplever dessutom ofta irritation på grund av förseningar i kollektivtrafiken. Det visar teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs nya rapport Samhällsbarometern.

Samhällsbarometern 2017 är baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang. Totalt har drygt 2 500 svenskar svarat på frågor om samhällsutvecklingen i deras städer. Resultatet visar att så många som 70 procent är missnöjda med kollektivtrafiken i deras städer. Mer än var tredje svensk upplever också irritation varje månad när de reser kollektivt på grund av förseningar.

Storstadsborna är de som blir mest irriterade över förseningar i kollektivtrafiken. Både i Stockholm och i Göteborg blir drygt var fjärde person irriterad minst en gång i veckan över att bussar och tåg inte går i tid. Mest nöjd med kollektivtrafiken är de som bor på Gotland, tätt följt av Norrbotten och Jämtland.

Trots att det finns gott om miljövänliga alternativ är bilen fortfarande det vanligaste sättet för svenskarna att ta sig runt i sina städer. Det är bara i Uppsala, Stockholm och Göteborg som andra transportmedel konkurrerar ut bilen. Uppsalaborna cyklar helst medan stockholmare och göteborgare väljer tunnelbana eller tåg.

– Vår undersökning visar tydligt att kollektivtrafiken i Sveriges städer måste förbättras. Bilen är fortfarande ett viktigt transportmedel, men för att fler ska vilja ställa bilen hemma måste alternativen bli bättre. Om kollektivtrafik och cykelbanor förbättras i fler städer kommer vi på sikt kunna se positiva förändringar både i miljön och i folkhälsan, säger Per-Arne Gustavsson,vd på Projektengagemang.

Topplista – Här är flest missnöjda med kollektivtrafiken
1. Stockholm
2. Västra Götaland
3. Uppsala
4. Skåne
5. Västerbotten

Topplista – Här är flest nöjda med kollektivtrafiken

1. Gotland
2. Norrbotten
3. Jämtland
4. Södermanland
5. Dalarna

FAKTA/Om undersökningen

Samhällsbarometern 2017 är baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang. Undersökningen genomfördes i mars 2017 i form av en webbenkät. Totalt har drygt 2 500 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

Hur tar du dig i första hand runt i din stad?

Bil

42 %

Promenerar

24 %

Tunnelbana/Tåg/Spårvagn

14 %

Cyklar

13 %

Buss

7 %

Moped

0 %

Motorcykel

0 %

Taxi

0 %

Annat

0 %

Vet ej

0 %

Vad är du missnöjd över när det kommer till kollektivtrafiken i din stad?

För dyrt

34 %

För få avgångar

26 %

Dåliga förbindelser/måste göra byten

22 %

Jag är helt nöjd med kollektivtrafiken

19 %

Bristande punktlighet

15 %

För trångt på hållplatser och ombord

14 %

Vet ej

10 %

Annat

7 %

För få hållplatser/stopp

6 %

Otryggt

5 %

Trafiksäkerheten

2 %

Hur ofta upplever du irritation på grund av förseningar i kollektivtrafiken?

Varje dag

2 %

Flera gånger i veckan

8 %

En gång i veckan

5 %

Flera gånger i månaden

7 %

En gång i månaden

7 %

Mer sällan än en gång i månaden

23 %

Jag blir aldrig irriterad vid förseningar

9 %

Åker aldrig kollektivt

32 %

Vet ej

7 %

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078