23948sdkhjf

Estland chockhöjer spritskatten

Estniska myndigheter planerar en 70-procentig höjning av landets alkoholskatt i sommar - Det väntas påverka turismen negativt.

Alkoholskatten i Estland har höjts flera gånger tidigare och redan före den nu aktuella höjningen är prisskillnaden med exempelvis Finland inte betydligt mindre än tidigare - just nu handlar det om drygt halva priset i Estland exklusive kostnaderna för resan dit och tillbaka. Den nya skattehöjningen får många inom den estniska besöksnäringen att frukta att resultatet blir en rejäl svacka vad gäller besökare från Finland och kanske också från Sverige.

Den här gången är dessutom skattehöjningen rejäl, plus 70 procent blir det i juli vilket kan få de finska spritturisterna att skippa den 87 km långa båtresan mellan Helsingfors och Tallinn. I dag är priset hälften för rena spritdrycker, något som inte längre kommer att vara fallet i slutet av sommaren.

Den här skattehöjningen kommer samtidigt som Finland är i färd med att luckra upp sin mycket strikta lagar för hur mycket alkohol det är tillåtet att föra in som skattats i andra EU-länder.

Svenska bussturister lär inte påverkas lika mycket som de snabba dagsturisterna från Finland och då i synnerhet resenärer från Helsingfors med just alkoholen som stort inslag i resan. Men det kan vara bra att veta om prishöjningen som kommer till följd av den högre estniska skatten i alla fall. Kanske blir det nu än lönsammare att handla på båten på vägen hem i stället.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.36