Stökigt för turistbussen i Stockholm

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Under flera år har Stockholms läns Bussbranschförening arrangerat en rundtur i Stockholms city med turistbuss - Lokala politiker var inbjudna till rundturen för att få uppleva resultaten av sina beslut på riktigt, här redovisar vi alla politiker som följde med!

Vissa små förbättringar har gjorts för turistbusstrafiken i Stockholms city under de senaste åren, det bör sägas även om annat försämrats. Men frågan om tillträde till kollektivkörfälten för linjebussarna dras fortfarande i långbänk. Kanske blir det test på några få utvalda stället i city, men om linjebussarna störs kan det bli tvärstopp direkt.

Det var en av de ganska få och litet vaga ljuspunkterna under den bussfärd i city som Stockholms läns Bussbranschförening arrangerade 21 juni. Färden startade vid Stadshuset men endast en enda politiker av alla som bjudits in bordade bussen: Susanne Lund (S), Trafiknämnden, Stockholms läns landsting.

Turen leddes av Göran Forssén, sekreterare och Pär Åkerberg, styrelseordförande i Stockholms läns Bussbranschförening. På litet dryg 90 minuter körde bussen en rundtur från Stockholms stadshus via Gamla stan, Blasieholmen och så tillbaka igen. En sträcka på kanske 5 km, så visst tar det tid att köra turistbuss i Stockholms city där det ibland är så trångt att det är svårt att förstå att det ens är möjligt.

Stockholm som kryssningsdestination växer i popularitet och kommer i år att gästas av 270 kryssningsfartyg med rekordmånga 650 000 passagerare. Varje anlöp innebär att i genomsnitt 100 bussar ska köra turisterna till stadens alla sevärdheter. Detta går inte i dag, tiden är begränsad och eftersom bussarna inte kan köra över allt och dessutom går långsamt innebär det antagligen mindre möjligheter för alla besökarna att shoppa. 

Visit Sweden har kalkylerat med att de 650 000 kryssarpassagerarna ska handla för 600 miljoner kronor i Stockholm i år. Enligt Stockholms läns Bussbranschförening kan denna nätta summa naggas i kanten när bussarna kanske inte hinner med alla turistmagneter i Stockholms city.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Guldmisteln drar igång

Nyttig buffé för juniorkryssare

Olderius avgår

Kanalstädning i Göteborg

Fler flög under april

Missade Busstorget 2018?

Misströsta inte om du råkar tillhöra dem som missade årets branschmöte, titta på filmen från Busstorget 2018 och se till att komma till Busstorget nästa år - Filmen finns i den här notisen!

Nyhetsbrev

Massor av vatten

Arkiv

Tågsemester lockar allt fler

Allt fler svenskar väljer att åka tåg på semestern – Och då är det tydligen exotiska spårresor som gäller, läs om det här!

Eckerö Linjen väljer Hogia

Kortaste färjetrafiken mellan Sverige och Åland väljer Hogia och Visit Group för sina bokningslösningar, läs mer här!

Kryssningsapp ute

Viking Line har uppdaterat sin reseapp så att den nu har ett ännu bättre innehåll - Det uppger i alla fall rederiet självt.

De vann service-matchen

På scenen i Göteborg

Göteborgs Stadsteater går nu in i en ny säsong med många nya föreställningar under resten av 2018 och 2019 – Buss- och gruppresearrangörer, kolla här vad som vankas!

Helsingborg rockar

Kryssningspremiär i Stockholm

I dagarna inleds kryssningssäsongen för Stockholms Hamnar – Totalt väntas 276 fartyg angöra huvudstaden i år med sammanlagt mer än en halv miljon besökare, läs om det här!

Pianofestival i Helsingborg

Grönlund in i Svensk Turism

Sveriges Bussföretags vice vd och branschchef tar klivet in i besöksnäringen på allvar – Anna Grönlund tar plats i styrelsen för Svensk Turism, läs här om vad det innebär!

Tervaniemi fick medalj

Dan Tervaniemi, grundade av restaurangjätten Rasta Group fick motta näringslivsmedalj av Prins Daniel - Läs om det här!

Plus

Olycka med svensk turistbuss

En turistbuss med 42 passagerare körde av vägen i Gooiseweg i Amsterdam, Nederländerna den 18 april. Tre personer har skadats, bland dem föraren. Läs mer här!

Fordonstillverkarna om säkerheten

Plus

Bältar i bussen

Plus

Jagar bussförare

Plus

Bussar i Bryssel

Plus

Vi kan vad vi vill!

Plus

Medlemmar får stöd

Plus

Vann mot staten

Plus

Nya lagen lurig

Bruzelius till Resia

Plus

Belgrad direkt

Andersson lämnar Visit Stockholm

Sänd till en kollega

0.419