23948sdkhjf

Stökigt för turistbussen i Stockholm

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Under flera år har Stockholms läns Bussbranschförening arrangerat en rundtur i Stockholms city med turistbuss - Lokala politiker var inbjudna till rundturen för att få uppleva resultaten av sina beslut på riktigt, här redovisar vi alla politiker som följde med!

Vissa små förbättringar har gjorts för turistbusstrafiken i Stockholms city under de senaste åren, det bör sägas även om annat försämrats. Men frågan om tillträde till kollektivkörfälten för linjebussarna dras fortfarande i långbänk. Kanske blir det test på några få utvalda stället i city, men om linjebussarna störs kan det bli tvärstopp direkt.

Det var en av de ganska få och litet vaga ljuspunkterna under den bussfärd i city som Stockholms läns Bussbranschförening arrangerade 21 juni. Färden startade vid Stadshuset men endast en enda politiker av alla som bjudits in bordade bussen: Susanne Lund (S), Trafiknämnden, Stockholms läns landsting.

Turen leddes av Göran Forssén, sekreterare och Pär Åkerberg, styrelseordförande i Stockholms läns Bussbranschförening. På litet dryg 90 minuter körde bussen en rundtur från Stockholms stadshus via Gamla stan, Blasieholmen och så tillbaka igen. En sträcka på kanske 5 km, så visst tar det tid att köra turistbuss i Stockholms city där det ibland är så trångt att det är svårt att förstå att det ens är möjligt.

Stockholm som kryssningsdestination växer i popularitet och kommer i år att gästas av 270 kryssningsfartyg med rekordmånga 650 000 passagerare. Varje anlöp innebär att i genomsnitt 100 bussar ska köra turisterna till stadens alla sevärdheter. Detta går inte i dag, tiden är begränsad och eftersom bussarna inte kan köra över allt och dessutom går långsamt innebär det antagligen mindre möjligheter för alla besökarna att shoppa. 

Visit Sweden har kalkylerat med att de 650 000 kryssarpassagerarna ska handla för 600 miljoner kronor i Stockholm i år. Enligt Stockholms läns Bussbranschförening kan denna nätta summa naggas i kanten när bussarna kanske inte hinner med alla turistmagneter i Stockholms city.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Galaxy åter i trafik

Många till Albanien 2019

Charterbuss - Vikings bästa

Kristinehamnsbaserade familjeföretaget Charterbuss har korats till Viking Lines bästa svenska researrangör för femte året i rad.

Färre flög under januari

Tel Aviv intar Stockholm

I mars genomförs Tel Aviv Days i Stockholm – en rad möten med fokus på musik, film och litteratur som kan inspirera många gruppresearrangörer.

TourEst räknar med rekord

Estlands äldsta resemässa, TourEst, genomfördes för 28:e gången 8-10 februari - arrangörerna räknade med minst 30000 besökare eller rent av besöksrekord i år.

Nyhetsbrev

Ny lösning för resegarantier

Busstorget 2019 kommer att ta upp en ny enklare möjlighet att hantera resegarantier vid paketresor – en möjlighet som erbjuds alla medlemmar i Sveriges Bussföretag.

Arkiv
Plus

Nytta och kalas i Vetlanda

Snabbare wifi i luften

Stalmeister har lämnat Tallink

SJ – digitalast i Europa

Skidkryssning med läckerheter

15 februari är det premiär för världens första renodlade skidkryssning, Birka SkiCruise – ombord ska resenärerna trakteras med lokalproducerade läckerheter lovar rederiet.

Scandorama prisade i Norge

En av kategorierna i norska priset ”Grand Travek Award” togs hem av svenska Scandorama – priset i kategorin bästa bussresearrangör.

Blixt vann hotellnatten i Tylösand

Det blev Ulrika Blixt från Nysäters Buss i Säffle som vann en gratis hotellnatt när Busstorget genomförs i Tylösand 11-12 april – men det går självklart fortfarande att anmäla deltagande.

Stena Estrid lämnar Kina

Rederiet Stena Lines första nybygge Stena Estrid har lämnat dockan i Avic Weihai Shipyard i Kina – det är den första av totalt fem RoPax-färjor som byggs där åt det svenska redderiet.

Så reser folket om vintern

Nära hälften av svenskarna planerar för en vintersemester, varav en fjärdedel väljer att semestra inom Sverige – här visas toppdestinationerna.

Malmö-Ohrid direkt

En ny direktlinje med flyg till staden Ohrid i Makedonien från Malmö kan vara av intresse för gruppresearrangörer att känna till – trafiken startade 14 januari.

Sjöberg ny vd för Stromma

100 redan anmälda!

100 personer inom och omkring bussresebranschen har redan anmält sig till Busstorget – betydligt fler än vid samma tid förra året, så se till att säkra plats för Busstorget 2019.

Finnair säkraste flygbolaget

Flygrekord för Norweigian

Mindre regelrytteri – eller?

Hur gick det med Transportstyrelsens ändrade hantering av kör- och vilotidsregelverket som infördes 1 mars 2018? – det redovisas på Busstorget 11-12 april i Tylösand!

Vinn hotellnatt på Busstorget

Ännu finns möjligheten att vinna ett dubbelrum på Hotel Tylösand under branschmötet Busstorget 2019 – men det brådskar, den som vill tävla måste göra det före 11 januari!

Habilt 2018 för Tallink

Rederiet Tallink Grupp noterar ett habilt 2018 med något fler passagerare än året innan – antalet personbilar ombord har samtidigt minskat obetydligt.

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137