23948sdkhjf

"Geely lyfter Göteborg"

Geelys etablering på Lindholmen i Göteborg flyttar fram Västra Götalands position som framstående kunskapsregion - Det tror i alla fall regionens ledning.

Geelys etablering av ett innovationscenter med fokus på elfordon gör Västra Götaland till vinnare i den stenhårda konkurrensen om kompetens, företag och arbetstillfällen. Den flyttar också fram Västra Götalands position som en av de främsta regionerna i omställningen till fossiloberoende.

– Våra långsiktiga satsningar i samarbete med andra offentliga aktörer, forskning och näringsliv, har bidragit till att skapa innovationsmiljöer som är attraktiva för etablering av företag. Det är ett långsiktigt och målmedvetet arbete som nu bär frukt, och det är oerhört glädjande, säger Birgitta Losman, regionråd och regionutvecklingsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionen har en tydlig målsättning att stärka konkurrens- och attraktionskraften inom västsvenska styrkeområden såsom hållbara transporter. Och Västra Götaland rankas redan idag som en av de mest innovativa regionerna i Europa.

– Geelys etablering på Lindholmen kommer att ytterligare stärka det västsvenska fordonsklustet, vår konkurrenskraft och position som internationellt framstående innovationsregion. Det kommer att ge oss skjuts i arbetet att bli en fossiloberoende region och bidra till det nationella målet om en fossiloberoende fordonsflotta, säger Birgitta Losman.

80 000 personer är direkt sysselsatta i fordonsindustrin i Sverige varav 40 000 i Västra Götaland. En ny studie från Västra Götalandsregionen och Business Region Göteborg visar att 3 500 jobb i fordonssektorn kan leda till 2 900 ytterligare jobb i Västra Götaland. I studien framkommer också att fordonsindustrin konkurrerar med flera andra branscher om den kompetens som efterfrågas inom till exempel digitalisering och automatisering. Samhällets förmåga att attrahera rätt arbetskraft är avgörande för den framtida utvecklingen på Lindholmen och inom andra industricentra i Västra Götaland. 

– Fordonsindustrins matchning med rätt kompetens är en utmaning. Våra aktiviteter för att attrahera utländska specialister är en viktig insats men i grunden handlar det om att satsa resurser på utbildningssystemet och fortbildning för de som redan är anställda. Kompetensförsörjning är ett prioriterat område för Västra Götalandsregionen, säger Birgitta Losman.

 

FAKTA/Regionen och forskningen

Västra Götalandsregionen stödjer satsningar inom forskning och innovation där parter från akademi, näringsliv och offentlig sektor tillsammans skapar förutsättningar för sysselsättning i regionen och internationell konkurrenskraft.

Västra Götalandsregionens har ett starkt engagemang i Lindholmen Science Park, som utgör drivkraften bakom den expansion av fordonsindustrin och andra branscher som ägt rum på Norra Älvstranden sedan sekelskiftet. Geelys innovationscenter kommer att ligga i direkt anslutning till Lindholmen Science Park.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078