WSP vann mångmiljonkontrakt

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ett historiskt kontrakt värt totalt 330 miljoner kronor har tecknats mellan statliga danska järnvägsbolaget DSB och WSP Norden - Läs mer här!

Det vunna kontraktet gäller rådgivande tjänster inom teknik och förvaltning vid anskaffning av framtida tågflotta för hela det danska järnvägsnätet. Kontraktet sträcker sig över 15 år och är värt 330 miljoner kronor. Investeringen, som har ett sammanlagt värde av 20 miljarder danska kronor, blir ett av Europas mest omfattande tågprojekt.

DSB:s största fordonsprojekt någonsin i dansk historia har fått namnet Fremtidens Tog och är utan tvekan en av de viktigaste upphandlingarna i järnvägsbranschen. Fremtidens Tog handlar inte bara om förvärv av nya fordon genom specifikation, design, upphandling, leverans och implementation. De rådgivande tjänsterna inkluderar även vad DSB har valt att kalla ”Derived Projects”. Dessa följdinvesteringar innefattar en serie med projekt som nya faciliteteter för underhåll, nya IT-system samt verksamhetsförändringar som kommer att behövas i och med den nya flottan och dess inverkan på samhället. Det är därför att betrakta både som ett teknik- och affärsrådgivningsprojekt.

Efter en intensiv offentlig anbudstävling meddelade DBS den 1 februari att de valt WSP som konsult med uppdrag att stödja under hela processen, vilket i praktiken innebär bemanning för ett 15-årigt kontrakt.

– Med WSP känner vi oss säkra att vi har valt en långsiktig partner med unik förmåga att kombinera strategisk och multidisciplinär teknisk rådgivning för anskaffning av tåg, följdinvesteringar och affärsförändringar, säger Jürgen Müller, Programme Director för Fremtidens Tog på DSB.

WSP Rail Advisory vann över högt ansedda internationella konkurrenter med ett anbud som kombinerar Advisory och Rolling Stock Engineering.WSP var de enda anbudsgivarna som inte behöver samarbeta med ett annat bolag för att kunna erbjuda de efterfrågade tjänsterna.

– Vi är mycket stolta och glada över att ha vunnit detta prestigeprojekt. Det är värt att notera att vi vann på kvalitet, inte pris. Det visar på styrkan i två huvudlinjer i WSP Nordics strategi de senaste åren; Rail Advisorys tillväxt och skapandet av ett starkt ingenjörsteam inom järnvägsfordon, säger Magnus Meyer, vd WSP Norden.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bättre utrop i Göteborg

Västtrafik har förbättrat de yttre utropen på spårvagnarna och bussarna i Göteborg - Läs om hur det ska genomföras här!

Plus

Svångremmen dras åt i Örebro

En plan för att justera kollektivtrafikens trafik och kostnader har det beslutats om i Region Örebro - Nu dras svångremmen åt, nära 40 miljoner ska kapas, läs mer här!

SJ inleder miljardupphandling

SJ startar miljardupphandling av Sveriges snabbaste tåg för minst 5 miljarder kronor - Det har styrelsen fattat beslut om, läs mer här!

Plus

Elbuss slog imponerande rekord

177 mil på en laddning - så långt har en helt elektrisk buss kört i USA rapporterar Ny Teknik, läs mer om världsrekordet här!

Nya busskurer i Halland

Ökat bussresande i Trollhättan

Plus

Det räcker inte, regeringen!

Sveriges Bussföretag hittar både ris och ros i regeringens höstbudet - Mycket är dock otillräckligt enligt organisationen, men det finns pärlor, läs kommentaren här!

Arkiv
Plus

Fler elever på bussprogrammet

Det går sakta men men säkert framåt för bussförarutbildningen på Nifsapsskolan. 4 september åkte de till Bussförar-SM för att titta på tävligen, självklart körde eleverna hela vägen dit med skolans övningsbuss - Läs om det här!

Plus

Vinnande turistbuss i Sverige

En av de sex turistbussarna på bilden kommer att vinna Coach of the Year 2018 – Bussarna testades på Mantorp Park i Sverige där den intereuropeiska juryn var samlad i början av september. 19 oktober avslöjas vilken buss som vinner, läs mer här!

SJ nyanställer 500

Skåningar reser hållbart

35 elbussar till Trondheim

Volvo Bussar har tagit hem sin hittills största order på elbussar - Tide Buss har beställt 25 av sina 35 elbussar av modellen Volvo 7900 Electric till Trondheim, läs mer om jätteaffären här!

Först med Swish på bussen - Klicka här!

Plus

Hogia vann dansk molnorder

Hogias molnlösning ska ta dansk busstrafik in i framtiden – 1600 av Movias bussar i Köpenhamn och på Själland ska använda Hogias molnbaserade trafiksystem - Läs mer här!

Nyanlända i järnvägsutbildning

Järnvägsutbildning för 50 nyanlända ingenjörer har dragit igång - Behovet av den här kompetensen är mycket stort, läs mer här!

Australien väljer Edeva

Curtin University i Perth har beställt ett Actibumpsystem till sitt campus för att skapa en säkrare och tryggare trafikmiljö med god framkomlighet. Läs mer här!

Körkort med studielån

”Samma elskatt för elbussen”

UITP kräver samma skatt på elbussar som spårfordon och långsiktiga villkor för kollektivtrafikens biodrivmedel - Läs mer om det här!

Självkörande buss på Lidingö?

Öbor kräver bättre båttrafik

Kollektivtrafik till sjöss pratar många politiker om, men mycket litet händer - Nu gör boende på en av Stockholms mest permanentbebodda öar utan fast landförbindelse uppror för att få bättre förbindelser - Läs mer här!

Plus

Edlund vann Bussförar-SM 2017!

Det blev Marcus Edlund som tog hem Bussförar-SM 2017 efter en stenhård finaltävling på Gillingebanan norr om Stockholm - Därefter kom tvåan Johan Ek och Serkan Aktar på tredje plats - Läs mer här!

Östlig förbindelse inget för Stockholm

Sverigeförhandlingen avbryter förhandling om Östlig förbindelse - Detta sedan politikerna i Stockholms stad sågat tanken om den sådan, läs mer här!

Plus

5 snabba...

Nu är Bussförar-SM kört!

Nu är Bussförar-SM 2017 kört på Gillingebanan norr om Stockholm - 16 finalister gjorde upp om titeln, och på eftermiddagen blev det klart vem som är svensk mästare i att köra buss!

Sänd till en kollega

0.172