23948sdkhjf

Ny kombinerad mobilitet

Samtrafiken blir allt mer fordonsagnostisk och startar samarbete med bilpoolen Sunfleet - Läs här hur det ska gå till att resa med den nya sortens kollektivtrafik!

Volvos bilpool Sunfleet lägger till kollektivtrafik i en ny resetjänst — Sunfleet Plus. Med tjänsten har resenären tillgång till både Sunfleets bilpool och kollektivtrafik i hela Sverige. I samarbete med kollektivtrafikens utvecklingsbolag Samtrafiken lanseras Sunfleet Plus som pilotprojekt under sommaren.

Sunfleet är Sveriges största bilpoolsföretag med verksamhet på över 50 orter och har närmare 60 000 medlemmar. Nu lanserar Sunfleet som första aktör en tjänst som ger användaren möjlighet att kombinera sina bilresor med andra färdsätt, till exempel tåg eller buss. I första skedet genomförs ett pilotprojekt med ett utvalt antal användare för att sedan skalas upp till en allmän tjänst. Initiativet sker i samarbete med Samtrafiken.

Med det nya tillägget blir Sunfleet Plus en biljett för Sveriges alla resor och binder ihop över 1 300 bilar med mer än 50 000 hållplatser över hela landet. En delad bil från en bilpool ersätter fem privatägda bilar. Sunfleet vill med sitt initiativ uppmärksamma kommunerna på fördelarna med delningsekonomi. Sveriges nästan fem miljoner bilar står still 95 procent av tiden. Hälften av städernas ytor upptas av gator, parkeringar och trafikplatser, och trycket ökar på kommunerna att utveckla infrastrukturen.

— Stora delar av transportbranschen pratar om kombinerad mobilitet och ”mobility as a service”, och många initiativ är i ett tidigt skede. Med pilotprojektet Sunfleet Plus kan vi göra ett test i skarpt läge vilket känns väldigt spännande, säger Sunfleets vd Peter Algurén

Samtrafiken ägs av samtliga kollektivtrafikmyndigheter i Sverige och ett antal privata aktörer. Tjänsten Resplus har under snart 25 år möjliggjort så kallade kombinerade biljetter — det vill säga möjligheten att på en biljett resa med flera trafikoperatörer över hela landet. Med Resplus-tillägget inkluderar Sunfleet all offentlig kollektivtrafik i samtliga 21 län till sitt bilpoolserbjudande.

På senare tid har Samtrafikens fokus legat på utvecklingsprojekt inom kombinerat resande med flera olika sorters färdsätt, med kollektivtrafiken som grund.

— Det är ett tecken i tiden att Sunfleet höjer värdet på sitt erbjudande genom att bilkortet även blir en kombinerad biljett för kollektivtrafik. I Sverige kan detta tillägg bara levereras genom ett samägt bolag som Samtrafiken. Sunfleet med Resplus-tillägg är en frukt av samverkan över branschgränser och visar att kombinerad mobilitet är framtidens resande, säger Samtrafikens vd Gerhard Wennerström.

— Vi hoppas att Sunfleet Plus ger ringar på vattnet med fler aktörer som samverkar. Vi önskar att våra politiska beslutsfattare stödjer en kommande branschomvandling med nya digitala resetjänster, branschöverskridande samarbeten och delad ekonomi som förtecken. En utveckling som gynnar resenärerna, våra samhällen och vår miljö, avslutar Peter Algurén. Pilotprojektet beräknas starta i slutet av Augusti 2017.

FAKTA/Kombinerad mobilitet 

Kombinerad mobilitet eller Mobility as a Service (MaaS) är ord som nämns allt oftare när man pratar om hållbart resande. Begreppet innebär att man erbjuder resenärerna möjligheten att välja och kombinera färdsätt efter sina egna personliga behov och med kollektivtrafiken som grund. Det kan till exempel handla om att boka bil i en bilpool, beställa taxi, samåkningstjänster eller få tillgång till en lånecykel. Digitaliseringen gör det möjligt att erbjuda nya tjänster på ett enkelt och användarvänligt sätt, bara ett klick bort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078