23948sdkhjf

Fyrspår Lund-Hässleholm spikat

Beslut om fyrspår Lund-Hässleholm står fast i Sverigeförhandlingens utbyggnadsstrategi - I alla fall som det verkar just nu.

Sverigeförhandlingen har idag i Öresundshuset i Almedalen presenterat sin utbyggnadsstrategi för den kommande svenska höghastighetsjärnvägen. Sverigeförhandlingen förordar som sitt huvudalternativ att den nya höghastighetsjärnvägen lånefinansieras för en snabb byggtakt och att både sträckan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö byggs ut samtidigt.

– Det är glädjande att även Sverigeförhandlingen ser behovet av att bygga båda sträckorna parallellt. Det är viktigt både för att knyta ihop Sverige och för att skynda på omställningen till ett klimatsmart samhälle. Jag tycker också att Sverigeförhandlingens slutsats om en lånefinansiering för att nå maximal nytta och snabb effekt är klok, säger Mätta Ivarsson (MP) ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne.

– Jag välkomnar Sverigeförhandlingens tydliga besked om att se till helheten och satsa på hela utbyggnaden samtidigt. Sverige har inte råd att inte investera och vi får inte hela nyttan om vi inte gör hela satsningen. Skulle det trots allt bli en stegvis utbyggnad har regeringen redan pekat ut utbyggnaden av Södra stambanan eftersom järnvägen i Skåne är oerhört viktig för Sveriges export, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Lund-Hässleholm ligger kvar som andra etapp efter Ostlänken även i Sverigeförhandlingens alternativa utbyggnadsstrategi som innebär att järnvägen byggs ut långsammare, etappvis. Det är i linje med regeringens direktiv till Trafikverket som presenterades i våras.

– Kapacitetstaket är redan nått Lund-Hässleholm, därför är det viktigt att den byggs så snart som möjligt. Därför är det mer naturligt att bygga klart hela sträckan Malmö-Stockholm, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Sverigeförhandlingen lyfter även fram vikten av en kopplingspunkt för järnvägen i Hässleholm, för att få ett effektivare nyttjande av de fyra spåren söder om Hässleholm. Därmed skapas mer plats för godståg och regionaltåg.

– Höghastighetsjärnvägen betyder mycket för hela nordöstra Skånes utvecklingsmöjligheter. Hässleholm kan fortsätta utvecklas som järnvägsknutpunkt vilket är positivt för både företag och våra invånare, säger Lena Wallentheim (S), 2:e vice ordförande kommunstyrelsen Hässleholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079