Estland snart 100 år

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Att Finland fyller 100 år i år kan knappast ha undgått någon, nästa år är det Estland tur att fylla lika mycket - Något som firas i Sverige redan i år!

Efter Rysslands separatfred utbröt den ryska revolutionen 1917. Ett år senare, 1918 innebar denna stora omvälvning och slutet på tsarväldet att bland andra Estland, de övriga två baltiska staterna blev självständiga. För Estlands del blev dock självständigheten avbruten 1940 av rysk ockupation. Ett tillstånd som kom att vara i 50 år och ses av de allra flesta som en dyster tid i landets historia.

Nästa år är det alltså 100-årsjubileet som gäller, dagens generationer estländare har kanske lättare att bortse från den 50-åriga ockupationsparentesen än de som är något äldre och har minnena kvar av alla begränsningar som rådde då landet var en sovjetrepublik. Så varför inte nu som under befrielsen fira med musik och sång. Och firas ska de 100 åren även i Sverige med bland annat musik och det redan i år. 

Två av Estlands mest berömda musikrepresentanter gästar Sverige i augusti för att inleda Estlands 100-årsjubileum. Trad.Attack!, som har tagit Estland och världen med storm med sitt unika sound av traditionell estnisk folkmusik, spelar i Näsåker 5 augusti och i Örebro 30 augusti till 2 september.

Den världsberömde dirigenten Paavo Järvi och hans Estonian Festival Orchestra gör sin första utlandstour och ger en konsert på Östersjöfestivalen i Stockholm den 24 augusti.

2018 firas frigörelsen för Estland och landets 100 år som republik, men firandet har redan inletts och fortsätter till februari 2020 för att markera alla viktiga milstolpar i Estlands statsuppyggnad. Samtidigt håller Estland ordförandeskapet för Europeiska unionens råd under sista halvåret 2017.

Musiken var en del av Estlands och Baltikums frigörelse, som har kallats den sjungande revolutionen, och den utgör likaså en mycket stor del av det ett år långa firandet.

Det gemensamma internationella programmet innehåller ett brett utbud av konserter, utställningar och installationer, både i Estland och flera utländska städer. I Sverige startar 100-årsjubileet nu i augusti med två världsberömda estländska framträdanden på svenska musikfestivaler, Trad.Attack! och Paavo Järvi och The Estonian Festival Orchestra.

Den innovativa folkmusikgruppen Trad.Attack! gör två spelningar i Sverige på sin EU-stödda världsturné för att sprida sin musik och främja 100-årsjubileet. Den 5 augusti uppträder de på folkfestivalen Urkult i Näsåker och 30/8-2/9 spelar tremannabandet på Örebrofestivalen Live at Heart.

Trad.Attack! har förnyat den estniska folkmusiken och de senaste åren tagit plats på de stora världsscenerna. Hittills har de spelat i 27 länder men målet är att turnén ska nå alla världens länder. Trad.Attack! blandar gammal arkivmusik med traditionell folkmusik, folkmusikinstrument som harpa, säckpipa, flöjt och trummor och moderna musikaliska tongångar. Tremannabandet låter som en stor orkester och har med sitt sound fått många hits och 14 estländska musikpriser sedan de startade 2014.

En av höjdpunkterna på den årliga Östersjöfestivalen på Berwaldhallen 21-29/8 i Stockholm blir ett efterlängtat framträdande av den världsberömda dirigenten Paavo Järvi och The Estonian Festival Orchestra, som han grundade 2011 i samband med Pärnu Music Festival. Orkestern består av internationella musiker som är handplockade av Paavo Järvi. Det här är deras första framträdande utanför Estland.

Den 24 augusti framför de två symfonier, Dmitrij Sjostakovitjs Symfoni nr 1 och Jean Sibelius Symfoni nr 2 samt den estländske kompositören Erkki-Sven Tüürs accordeonkonsert Prophecy , med den kända accordeonisten Ksenija Sidorova.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bussbranschen sågar regelskärpning

Branschen i Sverige är djupt kritisk till höjda sanktionsavgifter för kör- och vilotider – Det skulle bli enklare men det blev precis tvärt om, läs mer här!

Plus

Gasell för fjärde året

17 november utsågs Rolfs Flyg & Buss till Gasellföretag av Dagens Industri – för fjärde året i rad, läs mer här!

Bättre för bussgrupper i Åre

Fyra i kamp om Trafiklab-pris

Skoltrafikbråk i Lekeberg

Kontaktlös betalning i London

Nyhetsbrev

Nytt avtal om Ostlänken

Arkiv

Swish i Västtrafik

Nu går det att betala Västtrafikbiljetten med Swish i appen Västtrafik To Go – Det blir nu betydligt smidigare att betala för sin resa, lovar Västtrafik, läs mer här!

UbiGo lanseras i Stockholm

I mars 2018 blir det möjligt för hundratalet Stockholmshushåll att abonnera på mobilitet – allt i en app, allt på en faktura via tjänten UbiGo.

Plus

Mer Birka-kryssningar 2018

Från nio till elva kryssningar och 3 000 fler platser – Birka vässar sitt utbud till sommaren 2018, läs mer här!

Rasta köper pub i Göteborg

Stadler servar norska FLIRT-tåg

Schweiziska tågbyggaren Stadler har vunnit ett första servicekontraktet för FLIRT-tåg i Norge – Åtagandet inleds 1 januari 2018, läs mer här!

Amazon kan komma att skicka leveranser med buss

Har planer på att skicka paket med kollektivtrafiken.

Mezghani till UITP

Plus

Internationellt toppjobb för Grönlund

Vid IRU:s årsmöte i Genève 9 november valdes Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund till vice ordförande i IRU:s passagerarkommitté, läs mer här!

Rika män kör bäst

En svensk man med hög inkomst tillhör eliten bland Sveriges bilförare – I alla fall enligt hans egen uppfattning, det framgår av försäkringsbolaget If:s undersökning, läs mer här!

Mobilitetslösningar för landsbygd

Östgötatrafiken valde Hogia

Östgötatrafiken förser sina resenärer med reseinformation via Hogia TransitCloud – En teknik som ökar resenärens fler alternativ under resans gång, läs mer här!

Fler utlänningar till Stockholm

Räddning mot ensamjul

För den som lever ensam kan julen göra att ensamheten känns ännu tyngre än annars - Men det finns bot i form av en gruppresa i juletid enligt en av Sveriges största gruppresearrangörer...

Transdev testar Mobileye

Transdev i Skåne inleder ett samarbete med Mobileye för sina flygbussar – Det handlar om system för förarassistans för att förhindra trafikolyckor, läs mer här!

Hotellkedja satsar på hälsoprogram

Hybricon byter motorleverantör

Ryska revolutionen 100 år

Värmbrink till Neoplan Väst

Andersson till Ehrenberg

Bra möten på Elmia

Malmström in i KollA

Scandic säljer Vierumäki

Interaktiv busskarta i Östergötland

Bussavtal klart

Höstnit för bussarna

Ågren fick sparken

Sänd till en kollega

0.117