Estland snart 100 år

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Att Finland fyller 100 år i år kan knappast ha undgått någon, nästa år är det Estland tur att fylla lika mycket - Något som firas i Sverige redan i år!

Efter Rysslands separatfred utbröt den ryska revolutionen 1917. Ett år senare, 1918 innebar denna stora omvälvning och slutet på tsarväldet att bland andra Estland, de övriga två baltiska staterna blev självständiga. För Estlands del blev dock självständigheten avbruten 1940 av rysk ockupation. Ett tillstånd som kom att vara i 50 år och ses av de allra flesta som en dyster tid i landets historia.

Nästa år är det alltså 100-årsjubileet som gäller, dagens generationer estländare har kanske lättare att bortse från den 50-åriga ockupationsparentesen än de som är något äldre och har minnena kvar av alla begränsningar som rådde då landet var en sovjetrepublik. Så varför inte nu som under befrielsen fira med musik och sång. Och firas ska de 100 åren även i Sverige med bland annat musik och det redan i år. 

Två av Estlands mest berömda musikrepresentanter gästar Sverige i augusti för att inleda Estlands 100-årsjubileum. Trad.Attack!, som har tagit Estland och världen med storm med sitt unika sound av traditionell estnisk folkmusik, spelar i Näsåker 5 augusti och i Örebro 30 augusti till 2 september.

Den världsberömde dirigenten Paavo Järvi och hans Estonian Festival Orchestra gör sin första utlandstour och ger en konsert på Östersjöfestivalen i Stockholm den 24 augusti.

2018 firas frigörelsen för Estland och landets 100 år som republik, men firandet har redan inletts och fortsätter till februari 2020 för att markera alla viktiga milstolpar i Estlands statsuppyggnad. Samtidigt håller Estland ordförandeskapet för Europeiska unionens råd under sista halvåret 2017.

Musiken var en del av Estlands och Baltikums frigörelse, som har kallats den sjungande revolutionen, och den utgör likaså en mycket stor del av det ett år långa firandet.

Det gemensamma internationella programmet innehåller ett brett utbud av konserter, utställningar och installationer, både i Estland och flera utländska städer. I Sverige startar 100-årsjubileet nu i augusti med två världsberömda estländska framträdanden på svenska musikfestivaler, Trad.Attack! och Paavo Järvi och The Estonian Festival Orchestra.

Den innovativa folkmusikgruppen Trad.Attack! gör två spelningar i Sverige på sin EU-stödda världsturné för att sprida sin musik och främja 100-årsjubileet. Den 5 augusti uppträder de på folkfestivalen Urkult i Näsåker och 30/8-2/9 spelar tremannabandet på Örebrofestivalen Live at Heart.

Trad.Attack! har förnyat den estniska folkmusiken och de senaste åren tagit plats på de stora världsscenerna. Hittills har de spelat i 27 länder men målet är att turnén ska nå alla världens länder. Trad.Attack! blandar gammal arkivmusik med traditionell folkmusik, folkmusikinstrument som harpa, säckpipa, flöjt och trummor och moderna musikaliska tongångar. Tremannabandet låter som en stor orkester och har med sitt sound fått många hits och 14 estländska musikpriser sedan de startade 2014.

En av höjdpunkterna på den årliga Östersjöfestivalen på Berwaldhallen 21-29/8 i Stockholm blir ett efterlängtat framträdande av den världsberömda dirigenten Paavo Järvi och The Estonian Festival Orchestra, som han grundade 2011 i samband med Pärnu Music Festival. Orkestern består av internationella musiker som är handplockade av Paavo Järvi. Det här är deras första framträdande utanför Estland.

Den 24 augusti framför de två symfonier, Dmitrij Sjostakovitjs Symfoni nr 1 och Jean Sibelius Symfoni nr 2 samt den estländske kompositören Erkki-Sven Tüürs accordeonkonsert Prophecy , med den kända accordeonisten Ksenija Sidorova.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Eskilstuna leder elbussligan

Med tolv elbussar i trafik är Eskilstuna den stad i Sverige som har flest elbussar - Läs mer här!

Plus

Elmsäter-Svärd till Sveriges Byggindustrier

Konsultföretaget Rud Pedersen har medvetet växlat upp sitt engagemang inom infrastruktur och transportsektorn bland annat med tidigare infrastrukturministern – Catharina Elmsäter-Svärd som snart går vidare, blir vd för Sveriges Byggindustrier.

Plus

Bussbranschen omsätter 31 miljarder

Det finns många aktiva företag i den konkurrensutsatta svenska bussbranschen som totalt omsatte över 31 miljarder kronor – Det och mycket mer visar statistik från Sveriges Bussföretag, läs mer här!

Opsahl till RRCL

Kryssningsrederiet RRCL har utnämnt Simen Opsahl till ny Head of Sales i Norden - Kryssningsmarknaden växer snabbt just i Norden.

Körtävling till Göteborg

MHF: ”Rattfulla ska straffas hårdare”

MHF kräver en översyn av straffskalan och en skärpt syn på vållandebrott som skett i samband med rattfylleri - I dag kommer de rattfulla alltför lindrigt undan, enligt förbudets debattartikel, läs den här!

Älgmage för nya biobränslen

Arkiv

Fler oskyddade dog i julitrafiken

Dubbelspår i Karlstad försenas

Varning för trafikfarliga föräldrar

Höstterminen har startat och många rektorer är oroade enligt If:s enkät - Allt fler föräldrar struntar i trafikregler och utsätter egna och andras barn för livsfara, läs mer här!

Turistresan brister i hållbarhet

Det är för lite fokus på turistresors hållbarhet - Det visar en ny VTI-rapport, läs om det här!

Bussfest i Vetlanda

10 augusti levererade EvoBus den 2000:e Setra MulitClassbussen till dess nya ägare Nilsbuss - Men många fler bussar är på väg ut, läs om det här!

Bilen avslöjar partisympati

Den som kör bil avslöjar sin politiska uppfattning genom sitt val av fabrikat - Åk kollektivt i stället och bevara din valhemlighet, läs om det här!

Plus

Flygvapenmuseum till nya lokaler

Snart inleds flytten av 30 flygplan i Linköping och Malmslätt till en ny utställningslokal på Flygvapenmuseum - Ett spännande mål för bussresan, läs om det här!

Dubbelspår lyft för Karlstad

Ett nytt mötesspår blir första steget mot ett nytt resecentrum i Karlstad - Läs här om hur det ska gå till!

Var sjätte cyklar

Var sjätte svensk cyklar till jobbet under sommarhalvåret, men skillnaden mellan länen är stor - Läs om det här!

Rosén om nya upphandlingslagen

Mer trafik under Malmöfestivalen

Skånetrafiken anpassar kollektivtrafiken under Malmöfestivalen som genomförs 7–21 augusti - Mer trafik ska ta hand om besökarna.

Regeringen synar Transportstyrelsen

Transportstyrelsens arbetssätt ska utredas, det bestämde regeringen 3 augusti med anledning av hur myndigheten skött sin IT-upphandling.

Estland snart 100 år

Att Finland fyller 100 år i år kan knappast ha undgått någon, nästa år är det Estland tur att fylla lika mycket - Något som firas i Sverige redan i år!

Bra juli för Viking Line

Det blev en riktigt bra juli i år för rederiet Viking Line - Antalet passagerare ökade med 9 procent jämfört med juli 2016, läs mer om rekordet här!

Rekord för Tallink

Under juli slog Tallink Grupp rekord med sammanlagt 1,2 miljoner passagerare på samtliga rutter - Det högst uppmäta passagerartalet för en månad i rederiets historia. Läs mer här!

Femte Pride för Nobina

Nobina firar i år femårsjubileum som stolt partner och sponsor till Stockholm Pride - festivalen som avslutas 6 augusti. Läs mer här!

Plus

Mercedes toppar Bussligan

Juli bjöd på en rad överraskningar i Tunga Bussligan 2017 - Mercedes-Benz är ny ledare, MAN tvåa och tidigare ledaren Setra har halkat ner till tredje plats - Läs mer här!

Återhämtning för bussarna

Öppning för nya drivmedel

Ommöblering av Transportstyrelsen

Eneroth in - Johansson ut

Plus

Segt för svenska superbussar

Citaro för Nobina i Malmö

RT-forum önskar trevlig sommar!

Plus

Forskningens roll i kollektivtrafiken

Keolis kör på i Jönköping

Mer transport för Hogia

Busch Thor ratade kollektivtrafiken

Rosén ny ordförande

Sänd till en kollega

0.129