23948sdkhjf

Fossilfritt i Kalmar

Tidigt på måndag morgon 21 augusti rullade hundratals nya bussar drivna av fossilfritt bränsle ut i Kalmar länstrafik - Läs om det här!

Scania Sverige har tillsammans med sina återförsäljare levererat 109 av bussarna i vad som är den största omställningen i svensk busstrafik på länge. Genom återförsäljarna Be-Ge Lastbilar Oskarshamn, Atteviks Kalmar och Engströms Lastbilar i Västervik har Scania Sverige haft en central roll när Kalmar länstrafik ställer om till fossilfri busstrafik.

Totalt handlar Scanias leverans om 95 biogasanpassade bussar och 14 som drivs på biodieseln HVO. Christer Engemoen, som har koordinerat och varit ansvarig för Scanias del i affären, framhåller särskilt samarbetet med Be-Ge Lastbilar som omfattar ett helhetsavtal med Flexbuss om flera tjänster.

– Flexbuss har köpt ett totalt serviceavtal på tio år med fasta kostnader för drift och underhåll, inklusive finansiering från Scania Finans, säger Christer Engemoen.

Förutom återförsäljarna tackar han alla som har varit inblandade, från Scania Finans, försäljning, avtal och serviceavtal.

– Vi är ett stort team som har genomfört hela projektet, säger Christer Engemoen.

Den officiella trafikstarten skedde den 21 augusti i hela länet. Under två år har Christer Engemoen och hans kollegor förberett övertagandet. Med tre återförsäljare och fyra kunder med olika förutsättningar och avtal är det mycket som måste synkas och klicka i projektet. Över tusen förare och femhundra nya fordon ska ut i trafik och även om det är en stort projekt har Christer Engemoen fullt förtroende för fordonens prestanda.

– Våra Euro 6-gasmotorer är utvecklade för gasdrift. Vi har en fantastisk motor i effekt, vridmoment och funktion med en räckvidd på hela 70 mil. Det är unikt. Förarna skulle inte notera att det är en gasdriven motor i jämförelse med en dieseldriven motor.

Man har satsat mycket på att bussarna ska bli säkra och attraktiva att åka med. Utöver själva fordonsleveransen är det mycket kringutrustning som ska in. Det är WiFi-system, USB-laddning, biljettmaskiner, inbyggda barnstolar, handikappslyft för rullstolar, informationsskärmar och mer enligt Scania.

– Vi har dragit väldigt mycket nytta och lärdom inför andra upphandlingar. Det här är början på ny era, säger Christer Engemoen som tror att upphandlingen kommer att betyda mycket för busstrafiken i Sverige..

FAKTA/Scania levererade

  • Återförsäljaren BeGe Lastbilar, Oskarshamn 49 bussar
  • Återförsäljaren Engströms Lastbilar, Västervik 17 bussar
  • Återförsäljaren Atteviks, Kalmar 43 bussar
  • Bussoperatörer: Flexbuss, Berkvara Buss, Sönebuss och Hjalmarssons Buss.
  • Serviceavtal
  • Finansieringsavtal
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109