23948sdkhjf

Gratis buss för skolbarn

Nästa sommar kan alla skolungdomar åka gratis med kollektivtrafiken - Detta efter en uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Alla skolungdomar, oavsett vilken ekonomisk situation de befinner sig i, ska kunna ta sig till sommarjobb och fritidsaktiviteter under sommarloven. Därför föreslår regeringen i budgetpropositionen ett treårigt statligt bidrag på 350 miljoner kronor per år för att möjliggöra avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarloven.

– Avgiftsfri kollektivtrafik under sommarloven kan göra det möjligt för alla skolungdomar att åka till sommarjobb eller fritidsaktiviteter oavsett hur familjens ekonomi ser ut, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Regeringen anser att det är angeläget att främja kollektivtrafik och minska resandets miljöpåverkan. I det ekonomiska läge Sverige nu befinner sig i finns möjlighet för denna investering som når skolungdomar i hela landet. Målgruppen för denna satsning är skolungdomar i årskurserna 6–9 i grundskolan och de som studerar första och andra året på gymnasiet.

Nu kommer en process att inledas för att ta fram en ordning för hur och vilken aktör som ska kunna ansöka om medel. Budgetpropositionen för 2018 baseras på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157