”Samma elskatt för elbussen”

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

UITP kräver samma skatt på elbussar som spårfordon och långsiktiga villkor för kollektivtrafikens biodrivmedel - Läs mer om det här!

Den internationella kollektivtrafikorganisationen UITP har nyligen publicerat att positionspapper kring behovet av politiska initiativ för en klimatsmart kollektivtrafik. sitt positionspapper tar UITP upp flera av de frågor som bland annat UITPs svenska medlem Sveriges Bussföretag drivit tillsammans med andra medlemmar i UITP.

UITP pekar på det orimliga i att EUs energiskattedirektiv 2003/96/EC tillåter reducerad skatt på kollektiva transporter men inte har med elbussar. Här, menar UITP måste en ändring göras snarast med tanke på den snabba tekniska utvecklingen.

UITP pekar också på det kontraproduktiva i att inte tillåta minskad skatt på biodrivmedel såsom HVO med tanke på EUs målsättning om ett skifte till en helt fossilfri fordonsflotta. Sverige lyfts som ett exempel, och UITP pekar på att det svenska undantaget fram till 2020 knappast uppmuntrar företag och offentliga myndigheter att investera i kostsamma anläggningar och infrastruktur för biodrivmedel.

En uppmaning riktas också till upphandlande enheter om att inte peka ut en särskild sorts fordon eller teknik i upphandling av kollektivtrafik utan istället låta trafikföretaget välja och föreslå de lösningar som passar bäst för uppdraget.

– Att UITP väljer att inta samma ståndpunkter som vi länge drivit visar tydligt att vi i Sverige är på rätt väg, säger Anna Grönlund, vice vd på Sveriges Bussföretag som är en av de svenska företrädarna i UITP:s EU-kommitté tillsammans med företrädare för Svensk Kollektivtrafik och SLL Trafikförvaltningen.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Taxiplagiat kostade halv miljon

Friåkare trotsade domstolsförbud att kopiera Taxi Göteborgs profil 2015 – döms nu till vite om en halv miljon kronor, läs mer här!

Bara elbussar i Landskrona

Julhandla med buss

MTR får bakläxa av SL

Självkörande bussar i Danmark

Under tre år kommer Nobina att ansvara för och drifta ett pilotprojekt med självkörande bussar i Storköpenhamn – Trafikstart under andra halvåret 2018, läs mer här!

Cube tar över Bergkvarabuss

Infrastrukturfonden Cube II tar över 60 procent av Bergkvarabuss, i dag Sveriges största privata bussbolag – Affären ska säkra generationsskiftet, läs mer här!

Nyhetsbrev

Tydal Årets Trafiklabhjälte

Utmärkelsen Årets Trafiklabhjälte 2017 går till Thomas Tydal – För sitt bidrag till digitaliseringen av det svenska järnvägssystemet, läs mer här!

Arkiv

Bussbranschen sågar regelskärpning

Branschen i Sverige är djupt kritisk till höjda sanktionsavgifter för kör- och vilotider – Det skulle bli enklare men det blev precis tvärt om, läs mer här!

Fyra i kamp om Trafiklab-pris

Skoltrafikbråk i Lekeberg

Kontaktlös betalning i London

Swish i Västtrafik

Nu går det att betala Västtrafikbiljetten med Swish i appen Västtrafik To Go – Det blir nu betydligt smidigare att betala för sin resa, lovar Västtrafik, läs mer här!

UbiGo lanseras i Stockholm

I mars 2018 blir det möjligt för hundratalet Stockholmshushåll att abonnera på mobilitet – allt i en app, allt på en faktura via tjänten UbiGo.

Stadler servar norska FLIRT-tåg

Schweiziska tågbyggaren Stadler har vunnit ett första servicekontraktet för FLIRT-tåg i Norge – Åtagandet inleds 1 januari 2018, läs mer här!

Mezghani till UITP

Plus

Internationellt toppjobb för Grönlund

Vid IRU:s årsmöte i Genève 9 november valdes Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund till vice ordförande i IRU:s passagerarkommitté, läs mer här!

Rika män kör bäst

En svensk man med hög inkomst tillhör eliten bland Sveriges bilförare – I alla fall enligt hans egen uppfattning, det framgår av försäkringsbolaget If:s undersökning, läs mer här!

Mobilitetslösningar för landsbygd

Östgötatrafiken valde Hogia

Östgötatrafiken förser sina resenärer med reseinformation via Hogia TransitCloud – En teknik som ökar resenärens fler alternativ under resans gång, läs mer här!

Transdev testar Mobileye

Transdev i Skåne inleder ett samarbete med Mobileye för sina flygbussar – Det handlar om system för förarassistans för att förhindra trafikolyckor, läs mer här!

Hybricon byter motorleverantör

SL sågar signalsystemsleverantör

Plus

Temsa bäst i oktober

Fortsatt betryggande ledning för Mercedes-Benz i Tunga Bussligan 2017 - Men bakom ledaren händer det, bland annat blev Temsa bäst under oktober, det visar Bil Swedens siffror, läs mer här!

Bra oktober för bussarna

Värmbrink till Neoplan Väst

Bra möten på Elmia

Malmström in i KollA

Interaktiv busskarta i Östergötland

Bussavtal klart

Höstnit för bussarna

Ågren fick sparken

Sänd till en kollega

0.14