”Samma elskatt för elbussen”

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

UITP kräver samma skatt på elbussar som spårfordon och långsiktiga villkor för kollektivtrafikens biodrivmedel - Läs mer om det här!

Den internationella kollektivtrafikorganisationen UITP har nyligen publicerat att positionspapper kring behovet av politiska initiativ för en klimatsmart kollektivtrafik. sitt positionspapper tar UITP upp flera av de frågor som bland annat UITPs svenska medlem Sveriges Bussföretag drivit tillsammans med andra medlemmar i UITP.

UITP pekar på det orimliga i att EUs energiskattedirektiv 2003/96/EC tillåter reducerad skatt på kollektiva transporter men inte har med elbussar. Här, menar UITP måste en ändring göras snarast med tanke på den snabba tekniska utvecklingen.

UITP pekar också på det kontraproduktiva i att inte tillåta minskad skatt på biodrivmedel såsom HVO med tanke på EUs målsättning om ett skifte till en helt fossilfri fordonsflotta. Sverige lyfts som ett exempel, och UITP pekar på att det svenska undantaget fram till 2020 knappast uppmuntrar företag och offentliga myndigheter att investera i kostsamma anläggningar och infrastruktur för biodrivmedel.

En uppmaning riktas också till upphandlande enheter om att inte peka ut en särskild sorts fordon eller teknik i upphandling av kollektivtrafik utan istället låta trafikföretaget välja och föreslå de lösningar som passar bäst för uppdraget.

– Att UITP väljer att inta samma ståndpunkter som vi länge drivit visar tydligt att vi i Sverige är på rätt väg, säger Anna Grönlund, vice vd på Sveriges Bussföretag som är en av de svenska företrädarna i UITP:s EU-kommitté tillsammans med företrädare för Svensk Kollektivtrafik och SLL Trafikförvaltningen.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Strategier för framtidens kollektivtrafik

Torbjörn Eriksson, Sverigechef på norska analysföretaget Urbanet, kommer att medverka regelbundet i RT-Forum under 2018 - Det blir analyser på djupet som berör hela branschen, läs mer här!

5 snabba frågor…

...till Christer Ljungberg, vd Trivector som medverkar i Kollektivtrafik SYD 21 februari i Malmö för att tala om framtidens kollektivtrafik. Inte anmäld? Då är det hög tid att göra det nu!

Plus

Fler Iveco-bussar i Sveriges

Peder Jältborg, vd för Wetlandia och EA Verksta i Vetlanda, ska se till att bussarna från Iveco börjar rulla på svenska gator och vägar i betydligt större omfattning än vad som är fallet i dag, läs om hur det ska gå till här!

Nyhetsbrev

Höga betyg för sjukresor

Arkiv

Fler bussmiljönärer i Skövde

Plus

Billig biodiesel kan slå ut eldrift

Plus

Vetlanda samlade bussfolket

Plus

Maria Börjesson: ”Fördubblingsmålet kontraproduktivt”

Att sätta målet att fördubbla kollektivtrafiken är kontraproduktivt när det egentliga syftet är att minska biltrafiken – Det anser Maria Börjesson, professor på VTI som synat orsakerna till kollektivtrafikens skenande kostnadsökning. Läs hennes argumentation här!

Plus

Iskall tågprövning

Rail Tec Arsenal, RTA, är en enorm testanläggning för tåg och bussar i norra centrala Wien i Österrike. Nyligen testade tågtillverkaren Stadler sitt Smile-tåg som fick utstå fruktansvärda förhållanden i fråga om vind, köld och fukt, läs mer här!

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Branschen frågar politikerna

Kollektivtrafiken tillhör de branschen som är mest politiska av alla. Därför är det extra viktigt att få klart för sig vad de olika partierna står i frågor som kan vara helt avgörande för branschens framtid, läs deras svar här!

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Nobina vinner i Danmark

Säkrare i bussen för barn

Nya riktlinjer ska ge säkrare bussresor för barn och unga – NTF och Sveriges Bussföretag har tillsammans tagit fram tips om hur det ska gå till, läs mer här!

Bussbolag vann mot Transportstyrelsen

Många bussbolag har nitats av Transportstyrelsen – Men nu har Byberg & Nordin Buss vunnit mot myndigheten gällande kör- och vilotidsreglerna, läs mer här!

Bergman tar över

Här är bussen som ska minska bilbehovet

Klart med nya Upptåg

Meyer växlar upp

Miljonrekord för SJ

Plus

Basar Indexrådet

Siktar på bussförarjobbet

Plus

Klar bussförare

Sänd till en kollega

0.937