23948sdkhjf

Körkort med studielån

Snart kanske möjligt att finansiera körkort med studielån i både Sverige och Norge - Men bara för personbil.

Regeringens besked den 6 september att man vill öppna för möjligheten att ta körkort med CSN-lån får nu Sveriges Bussföretag att kräva att en sådan möjlighet också bör omfatta även C- och D-behörighet. Bussbranschen har stora rekryteringsbehov och ett B-körkort är ett nödvändigt första steg mot branschens jobb. Men Caj Luoma, chef för utbildning och kompetensförsörjning på Transportföretagen inom Svenskt Näringsliv, där bland andra Sveriges Bussföretag ingår, är inte enbart glad över beskedet.

– Vi välkomnar beskedet om CSN-lån för körkort men hade gärna önskat att det även omfattat C- och D-behörighet. För att transportbranschen ska kunna möta det omfattande rekryteringsbehov som råder behöver fler få möjlighet att ta relevant körkort, säger Caj Luoma.

 I Norge har Sveriges Bussföretags systerorganisation NHO Transport i augusti fått ett sådant positivt besked. Det norska Kunskapsdepartementet sa i augusti att en sådan möjlighet kan komma att presenteras i den norska regeringens förslag till budget för 2018. Som grund för förslaget finns bland annat en studie gjord av konsultföretaget Urbanet Analyse A/S som visar att de norska bussföretagen räknar med att behöva rekrytera cirka 1000 bussförare årligen fram till 2030.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219