23948sdkhjf

Ågren fick sparken

Statens ansvarsnämnd avskedar förre generaldirektören Maria Ågren från sin anställning i Regeringskansliet - Ågren har grovt åsidosatt sina åligganden mot regeringen enligt nämnden.

Maria Ågren var fram till januari 2017 chef för Transportstyrelsen. Hon blev då misstänkt för brott i en av Säkerhetspolisen bedriven förundersökning varför hon fick avsluta sin anställning som myndighetschef.

I stället fick hon en ny anställning som generaldirektör i Regeringskansliet. I juni 2017 godkände Maria Ågren ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift. Påföljden bestämdes till dagsböter. Regeringen beslutade i juli 2017 att en begäran om avskedande skulle lämnas in till Statens ansvarsnämnd som prövar frågor om bland annat avskedande av domare och andra högre tjänstemän.

Maria Ågren har motsatt sig begäran om avskedande. Hon har förnekat att hon grovt har åsidosatt sina skyldigheter mot regeringen. Statens ansvarsnämnd konstaterar nu att det finns grund för att avskeda Maria Ågren. Det förhållandet att hon, som chef för Transportstyrelsen, har gjort sig skyldig till ett brott mot Sveriges säkerhet har inneburit att hon grovt har åsidosatt sina åligganden mot regeringen.

Ansvarsnämnden framhåller att en myndighetschef handlar under sitt eget tjänsteansvar. Att hon kan ha informerat om eller förankrat sina ställningstagande i styrelsen eller regeringskansliet påverkar inte detta ansvar. Ansvarsnämnden finner inte heller att det finns något annat hinder mot ett avskedande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125