23948sdkhjf

Upprop för öppet Europa

Ett gemensamt upprop för ett för bussresenärer på riktigt öppet Europa publicerades 19 oktober – Bakom uppropet finns bland andra IRU och ACEA.

Det är riktigt tunga organisationer som står bakom uppropet för ett riktigt öppet Europa. Där finns organisationer som den internationella vägtransportorganisationen IRU, fordonsindustrins internationella organisation ACEA, det tyska bussbranschförbundet BDO och svenska Sveriges Bussföretag.

I uppropet riktar man gemensamt kritik mot flera nya nationella och lokala initiativ bland EU:s medlemsstater, till exempel om regler för momsöverensstämmelse och mot begränsningar för busstrafik i städer. Framförallt, skriver man, har detta skapat en miljö som kraftigt avskräcker europeiska turistbussföretag från att erbjuda internationella transporttjänster. Detta begränsar den fria rörligheten för människor inom EU och i slutändan innebär det svårigheter för turistbussföretagen att bedriva sin verksamhet och bidra till att ge människor möjlighet att resa och uppleva hela Europa på ett trafiksäkert, klimatsmart och kostnadseffektivt vis.

Uppropet lanseras inför den konferens om turistbussens framtid som IRU arrangerar fredag 20 oktober i samband med den stora mässan BusWorld i Kortrijk i Belgien. På konferensen medverkar bland andra Tomas Byberg, vd Byberg & Nordin och vice ordförande i Sveriges Bussföretag i en paneldiskussion kring utvecklingen av framtidens klimatsmarta och rena fordon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.155