23948sdkhjf

Busworld om turistbussens framtid

Den stora mässan Busworld i belgiska Kortrijk inleddes 19 oktober – 21 oktober diskuterades turistbussens framtid av tunga branschrepresentanter.

Tomas Byberg, vd för Byberg & Nordin samt vice ordförande i Sveriges Bussföretag, representerade den svenska bussnäringen i ett panelsamtal om turistbussens framtid i samband med världens största bussmässa, Busworld i Kortrijk i Belgien. Samtalet var en del av programmet på heldagskonferensen om turistbussens villkor och framtid, arrangerat av den internationella vägtransportorganisationen IRU, International Road Transport Union, i vilken Sveriges Bussföretag är ett av medlemsförbunden.

- Lösningen för framtida klimatsmarta turistbussar är inte antingen elektricitet eller biodrivmedel - det är en mix och en valfrihet anpassad efter företagets och verksamhetens förutsättningar. Förutsättningarna i form av långsiktiga villkor och skatteregler är också avgörande för framtida klimatval, sa Tomas Byberg i debatten.

Många åhörare nickade också instämmande när han i debatten lyfte branschens problem med ständigt nya nationella regler och villkor för turistbussar inom EU ”snart kan vi fylla halva bussens bagagerum med högar av dokument och tillstånd på en resa genom Europa”.

I panelen tillsammans med Tomas Byberg fanns bland andra Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar och representant för fordonsinterstrins internationella organisation ACEA samt företrädare för IRU, flera stora busstillverkare och bussföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173