23948sdkhjf

Ny spårvagn i Göteborg

En modern spårvagn som smälter in i Göteborgs stadsbild – det är ledorden för form och design av Göteborgs nya spårvagn M33, läs mer här!

Formen på den nya spårvagnen har bland annat baserats på säkerhets- och tillgänglighetskrav. Det handlar bland annat om på- och avstigning, passagerarytor som placering av sittplatser och funktionsytor för exempelvis rullstolar och barnvagnar. Arbetet har skett i samråd mellan Västtrafik, Bombardier, Göteborgs Spårvägar och Göteborgs Stad.

De nya spårvagnarna kommer att ha betydligt större flexibla ytor, där bland annat rullstolar och barnvagnar kan stå. Möjligheterna till ett effektivt tekniskt underhåll har också setts över i arbetet.

Interiört blir det en ny färgsättning som har tagits fram med hjälp av ledorden enkelhet, modernt, ljust och transparent. Målet har varit att ha en färgsättning och ett materialval som ger en attraktiv och välkomnande känsla, samtidigt som det är ljust och transparent.

Exteriört får de nya vagnarna den göteborgska spårvagnsdesignen i spårvagnsblått och -beige, i linje med de tidigare vagnsmodellerna M31 och M32.

Styrelsen för Göteborgs Spårvägar, som har uppdraget att köpa in och utveckla M33, har tagit beslut om vagnens form i juni 2017 samt om exteriör och interiör färgsättning idag den 26 oktober 2017.

Tillverkning startar under 2018

Vid årsskiftet 2017/2018 går konstruktionsfasen för den nya spårvagnen M33 i mål. I arbetet har bland annat den slutgiltiga utformningen, såväl tekniskt som funktionellt, färdigställts tillsammans med interiör och exteriör design.

I början av 2018 inleds tillverkningsfasen för de nya spårvagnarna, där även provkörningar ingår. De två första provvagnarna väntas till Göteborg under senvåren 2019. De ska köras 20 000 km vardera i linjetrafik med godkänt resultat innan leveransen av övriga 38 vagnar får starta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078