23948sdkhjf

Ryska revolutionen 100 år

7 november 1917 avlossade pansarkryssaren Aurora skotten som blev startsignalen till bolsjevikernas revolution i Petrograd - som Sankt Petersburg hette då.

Pansarkryssaren Aurora låg vid floden Neva 7 november 1917 och väntade på att få ge den klarsignal som de ryska bolsjevikerna med Vladimir Lenin och Lev Trotskij i spetsen väntade på. Kryssaren sköt visserligen med lösa skott, men snart var oktoberrevolutionen ett faktum - av vissa kallad en stadskupp, av andra en logisk följd av tidigare politiska händelser i Ryssland.

Oktoberrevolutionen inföll alltså i november, helt enkelt på grund av att Ryssland ännu höll fast vid den julianska kalendern varför de släpade efter. 7 november i till exempel Sverige motsvarades av 25 oktober i Petrograd. Så kallades staden under den här tiden och det hade redan varit en revolution i landet, nämligen i februari då Karenskij kom till makten och ett första försök till en västerländsk demokrati startade. Några år senare bytte Petrograd namn till Leningrad efter Sovjetunionens förste ledare.

Tsarväldet hade redan störtats tidigare samma år och försök till en ny ordning med ett demokratiskt valt parlament hade inletts, dock var det nytt och svajigt samt ovant i ett land som ännu in på 1900-talet närmast var att betraka som en federalt imperium. Men bolsjevikerna litade inte på att det verkligen skulle bli någon förändring på det sättet med den agenda de själva hade: Nämligen en världsrevolution under proletariatets diktatur. Deras plan var dock inte nationell alls, utan meningen var att Rysslands revolution skulle inspirera framför allt arbetarna i den tidens stora indurstrination Tyskland att göra lika dant - ta över makten och införa proletariatets diktatur även där, sedan skulle Frankrike, Storbritannien och de andra indusrtriländerna följa efter.

Så blev det som bekant inte men oktoberrevulutionen innebar en enorm omsvängning av den ryska politiska kursen för lång tid framöver. Då, 1917, fanns många svenskar i Petrograd, bland annat Nobel-familjen. Alla lämnade Ryssland - men pansarkryssaren Aurora ligger nu förtöjd vid Neva och är ett populärt museeum, inte minst för alla historieintresserade. Fartyget ligger inte direkt vid den plats där de lösa skotten sköts, det är dock en helt annan historia.

Dagens Sankt Petersburg har genom historien haft åtskilliga kontakter med Sverige, både krigiska som fredliga. I dag är staden den största kuststaden i Östersjön och väl värd ett besök av svenska bussresenärer. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063