23948sdkhjf

Mezghani till UITP

Mohamed Mezghani är ny generalsekreterare för UITP – den internationella kollektivtrafikorganisationen som möts i Stockholm 2019.

Mohamed Mezghani inledde sin karriär inom kollektivtrafiken redan 1989 och har sedan dess arbetat mycket brett internationellt - bland annat inom EU, Öst- och Centraleuropa,  i Mellanöstern och i Afrika. Nu greppar Mohamed Mezghani ridret i den stora internationella organisationen vilket stod klart 9 november.

UITP är en internationell kollektivtrafikorganisation med kontor i Bryssel. UITP var initialt de offentligt ägda tåg- och bussbolagens organisation. I takt med att framförallt EU:s marknad för kollektivtrafik öppnats och mycket av kollektivtrafiken runt om i Europa öppnats för upphandling och konkurrens, har UITP breddat sin medlemsbas och är idag organisation även för privata företag och företagarorganisationer. Sveriges Bussföretag är liksom Svensk Kollektivtrafik medlemmar i UITP och i UITP:s EU-kommitté, det organ inom UITP som bereder och fattar beslut med bäring på EU.

UITP har gentemot kommissionen och EU:s övriga institutioner en stark ställning som företrädare för den linjelagda (upphandlade eller egen-regi-drivna) kollektivtrafiken. Frågor kring upphandling, marknadsöppning, miljö, stadsutveckling, teknik samt informations- och biljettsystem är frågor som UITP aktivt arbetar med och ses som företrädare för.

En viktig del i UITP:s verksamhet är de kongresser man ordnar runt om i världen vartannat år, UITP Global Summit. 2019 äger konferensen rum i Stockholm med Trafikförvaltningen SLL som värd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156