23948sdkhjf

Iskall tradition het igen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ett vinterbada gör gott för både kropp och knopp, det visar forskningen – TanumStrand tar fasta på det och bjuder in till en het, iskall upplevelse.

Den gamla bohuslänska traditionen att vinterbada har flerhundraåriga anor och lagom till advent inviger man en ny liten bastu, bara några steg från badstegen. Det första badhuset i Grebbestad byggdes redan 1844. Specialiteten var kurer med gyttja från havsviken som ansågs kunna göra mirakel. Under perioden fanns det både varmbadhus och kallbadhus. Det senare bevarades längst men revs 1974.

-Jag kommer själv från Grebbestad och vet många lokalbor som håller liv i traditionen att kallbada. Därför känns det extra kul att kunna erbjuda våra gäster denna härliga upplevelse, säger Marthina Lindberg Listad, SPA-chef på TanumStrand i Grebbestad

På träbryggan, bara några steg från det friska salta havet har man byggt en mysig, rykande het liten bastu. Lagom till advent och julbordstider står den klar att invigas.

- När man nämner kallbad så skakar många på huvudet men jag rekommenderar verkligen alla att testa minst en gång. Man brukar bli fast... Det är en fantastisk upplevelse och kick! Dessutom så visar forskning på att det är rena hälsokuren. Att vinterbada minskar spänningar, trötthet, dåligt minne och humöret blir bättre. Utmärkt i stressiga juletider med andra ord, säger Marthina Lindberg Listad.

Konceptet bakom Spa Horisont heter Fire & Ice och växlar mellan värme och kyla. Flera mindre eldstäder bidrar till stämningen och varma bastubad möter sin motpol i kalla duschar och is­scrub.

- Att vi nu dessutom har ett riktigt vinterbad – det känns fantastiskt bra och passar vårt koncept som handen i handsken.

De gäster som bokat julbord på TanumStrand kan välja mellan flera olika upplevelser att inleda vistelsen med – innan man slår sig till bords. Bland utbudet finns exempelvis ölprovning i sjöboden, kräftkok bryggan, sillprovning med Peter Harryson eller bastubad och juldopp i havet.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Norweigian in efter flygkonkursen

Ryslig Hallowen i Kolmården

Rusning efter Interrail-kort

Ännu en rekordsäsong i Stockholm

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms Hamnar ökar stadigt och slår även i år nytt rekord – det innebar mer körningar för bussföretagen.

Kocken avslöjar sin skäms-mat

Årets kock 2018, David Lundqvist, delar med sig av sina tankar kring hållbarhet och avslöjar sin ”skäms-mat”.

Gästrekord i Västsverige

Den rekordvarma sommaren har varit mycket positiv för Västsveriges hotell, stugbyar, vandrarhem och campinganläggningar – det blev gästnattsrekord.

Nyhetsbrev

Flygkonkurs – då torskar direktbokarna

Arkiv

Icehotel fick fint pris

Icehotel i Jukkasjärvi mottog 11 oktober Fonden för Exportutvecklings Export Hermes-pris för sina exportframgångar inom turism och för sitt internationella PR-arbete.

Koldioxid - så tungt väger resmålet

Hälften har aldrig sett en älg

Tio oupptäckta resmål

Hållbara svenska resmål

Det går att hitta upplevelser utöver det vanliga utan att behöva flänga jorden runt – något att ta fasta på för bussresearrangörer som vill erbjuda miljösmarta alternativ.

Storsatsning på nattåg

Tåg till Lapplandsfjällen

Nu lanseras ”Fjälltåget” – genom ett samarbete mellan Snälltåget och Inlandsbanan går det att åka tåg från Malmö ända till Lapplandsfjällen under ett par veckor i vinter.

Nytt fartyg Karlskrona-Gdynia

6 oktober gick Stena Nordica i trafik som det fjärde ordinarie fartyget mellan Karlskrona och Gdynia - därmed möter rederiet den ökade efterfrågan till norra Polen.

Sänkt prognos för flygresor

Primera Air i konkurs

Trerätters och surf för bussresenärerna

Volvo Bussar har undersökt vad bussresenärerna helst vill ha – fin mat och wifi stod högt i kurs samtidigt som 66 procent använde säkerhetsbälte.

Digital direktbokning till Åre

Det digitala turistbolaget ”This is Åre” är först med direktbokning av flygbiljetter plus ”allt” på egna sajten – detta blev möjligt genom ett samarbete med Citybreak.

Turisttrafiken ökar på Inlandsbanan

Plus

Shanghai - ett mäktigt resmål

Den som inte sett den kinesiska muren har inte varit i Kina sägs det. Men den som missar mångmiljonstaden Shanghai har missat Kinas största stad och även en av hela världens mäktigaste städer. Här blandas högt och lågt, gammalt och supermodernt i världens största hamnstad.

Nya stjärnor till Norwegian

Plus

Barometern pekar ut Prag

Plus

CERN – en hisnande resa

Vad sägs om en annorlunda resa till universums yttersta gräns och in i materiens innersta beståndsdelar? En resa med grundforskning som tema där världens största vetenskapliga maskin avslöjar det allra minsta i tillvaron. Välkomna till CERN!

Manner till Finnair

Sänd till en kollega

0.199