Iskall tradition het igen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ett vinterbada gör gott för både kropp och knopp, det visar forskningen – TanumStrand tar fasta på det och bjuder in till en het, iskall upplevelse.

Den gamla bohuslänska traditionen att vinterbada har flerhundraåriga anor och lagom till advent inviger man en ny liten bastu, bara några steg från badstegen. Det första badhuset i Grebbestad byggdes redan 1844. Specialiteten var kurer med gyttja från havsviken som ansågs kunna göra mirakel. Under perioden fanns det både varmbadhus och kallbadhus. Det senare bevarades längst men revs 1974.

-Jag kommer själv från Grebbestad och vet många lokalbor som håller liv i traditionen att kallbada. Därför känns det extra kul att kunna erbjuda våra gäster denna härliga upplevelse, säger Marthina Lindberg Listad, SPA-chef på TanumStrand i Grebbestad

På träbryggan, bara några steg från det friska salta havet har man byggt en mysig, rykande het liten bastu. Lagom till advent och julbordstider står den klar att invigas.

- När man nämner kallbad så skakar många på huvudet men jag rekommenderar verkligen alla att testa minst en gång. Man brukar bli fast... Det är en fantastisk upplevelse och kick! Dessutom så visar forskning på att det är rena hälsokuren. Att vinterbada minskar spänningar, trötthet, dåligt minne och humöret blir bättre. Utmärkt i stressiga juletider med andra ord, säger Marthina Lindberg Listad.

Konceptet bakom Spa Horisont heter Fire & Ice och växlar mellan värme och kyla. Flera mindre eldstäder bidrar till stämningen och varma bastubad möter sin motpol i kalla duschar och is­scrub.

- Att vi nu dessutom har ett riktigt vinterbad – det känns fantastiskt bra och passar vårt koncept som handen i handsken.

De gäster som bokat julbord på TanumStrand kan välja mellan flera olika upplevelser att inleda vistelsen med – innan man slår sig till bords. Bland utbudet finns exempelvis ölprovning i sjöboden, kräftkok bryggan, sillprovning med Peter Harryson eller bastubad och juldopp i havet.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Porträtt av Estland i Stockholm

Sista smakresan med Bengtsson

Mariestads Islagrad Rothpils är inspirerad av Berlin där bryggmästaren Richard Bentsson startade sin karriär inom öl - Det handlar om en ädel brygd i samma klass som föregångarna, läs mer här!

Plus

Proffsig hemsida för alla

Plus

Nytt på Birka 2018

Plus

5 snabba fågor…

Plus

Fint flyt för Birka

Satu Andersson kom till Birka Cruises sommaren 2013 och i sommar har hon varit vd för rederiet i fem år. Rederiet har profilerat sig på just kryssningar av olika längd och inriktning och kryssningar ligger i tiden.

Nyhetsbrev

Plus

Julen - väl värd en marknad

Arkiv
Plus

Julmarknader i grannländerna

RT-Forum har här plockat ihop några i Danmark, Norge, Finland, Estland och Lettland.

Några julmarknader i Sverige

Nora-pärla öppnar

Stora Trädgårdsfesten i Sofiero

Leap flyger in

Vinnaren från Busstorget utsedd

Det blev en bussbranschperson från Uppland som vann Busstorgets fina bokpris – Detta tack vare att hon snabbt besvarat utvärderingen av konferensen, läs vem vinnaren är här!

Dalslands kanal blev årets industriminne

Dalslands kanal fyller 150 år och transportleden får pris för ett ambitiöst bevarandearbete.

Kalkylator för hållbar turism

En svensk flyger sju gånger mer än den genomsnittlige världsmedborgaren – Nu har Chalmersforskare tagit fram en semesterkalylator som håller koll.

Upplagt för tågsemester

Ö-hopp i Thailands skärgård

Västmanland lockar

Laddat för Stockholm Jazz

Sveriges vackraste tågresa

Nu är Sveriges vackraste tågresa utsedd i tuff konkurrens – Här presenteras vinnaren och de övriga toppensträckorna!

Storbritannien lockar

Från den engelska sydkustens böljande landskap till Cornwalls lantliga charm och Lake Districts sägenaktiga natur – Det lockar resenärerna enligt Scandorama, läs mer här!

Det går bra för BRA

Guldmisteln drar igång

Nyttig buffé för juniorkryssare

Olderius avgår

Helsingborg rockar

Sänd till en kollega

0.475