Iskall tradition het igen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ett vinterbada gör gott för både kropp och knopp, det visar forskningen – TanumStrand tar fasta på det och bjuder in till en het, iskall upplevelse.

Den gamla bohuslänska traditionen att vinterbada har flerhundraåriga anor och lagom till advent inviger man en ny liten bastu, bara några steg från badstegen. Det första badhuset i Grebbestad byggdes redan 1844. Specialiteten var kurer med gyttja från havsviken som ansågs kunna göra mirakel. Under perioden fanns det både varmbadhus och kallbadhus. Det senare bevarades längst men revs 1974.

-Jag kommer själv från Grebbestad och vet många lokalbor som håller liv i traditionen att kallbada. Därför känns det extra kul att kunna erbjuda våra gäster denna härliga upplevelse, säger Marthina Lindberg Listad, SPA-chef på TanumStrand i Grebbestad

På träbryggan, bara några steg från det friska salta havet har man byggt en mysig, rykande het liten bastu. Lagom till advent och julbordstider står den klar att invigas.

- När man nämner kallbad så skakar många på huvudet men jag rekommenderar verkligen alla att testa minst en gång. Man brukar bli fast... Det är en fantastisk upplevelse och kick! Dessutom så visar forskning på att det är rena hälsokuren. Att vinterbada minskar spänningar, trötthet, dåligt minne och humöret blir bättre. Utmärkt i stressiga juletider med andra ord, säger Marthina Lindberg Listad.

Konceptet bakom Spa Horisont heter Fire & Ice och växlar mellan värme och kyla. Flera mindre eldstäder bidrar till stämningen och varma bastubad möter sin motpol i kalla duschar och is­scrub.

- Att vi nu dessutom har ett riktigt vinterbad – det känns fantastiskt bra och passar vårt koncept som handen i handsken.

De gäster som bokat julbord på TanumStrand kan välja mellan flera olika upplevelser att inleda vistelsen med – innan man slår sig till bords. Bland utbudet finns exempelvis ölprovning i sjöboden, kräftkok bryggan, sillprovning med Peter Harryson eller bastubad och juldopp i havet.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Äventyrligt dotterbolag

Go 4 Adventure är ett dotterbolag till Jönssons Buss i Sunne som drivs av den ena bussföretagarens dotter – En renodlad gruppresearrangör med fokus på aktiva resor.

Plus

Kryssningar för Gruppresor

Plus

Skräddarsydda resor

Plus

Kallt resmål i sikte

Plus

Jagar exotiska resmål

Plus

Nordnorge året runt

Nyhetsbrev

”Ny paketreselag positiv”

Bussbranschen är positiv till förslaget på ny paketreselag och resegarantilag – Förslaget kan fungera bra för såväl konsumenter som för branschen, enligt Sveriges Bussföretag.

Arkiv
Plus

Norrsken, kyla och äventyr

Nordnorge mitt i vintern – ett äventyr som har mycket mer att bjuda på än mörker is och snö. Kalla destinationer lockar och norr om Sverige väntar spektakulära norrsken, äventyr i naturen men också mycket smak och kulturupplevelser.

Plus

Beijing och kinesiska muren

Det är inte längre än 60 km mellan Beijing och den närmaste delen av kinesiska muren vid Mutianyu – Det gör det möjligt att hinna med både Förbjudna staden och världens längsta byggnadsverk på ett par dagar av hela Kinaresan.

Plus

Mer flyg till Kina

Statliga finska flygbolaget Finnair har sedan länge varit mycket starka på att knyta ihop Europa med Asien åt båda hållen. Helsingfors är den huvudstad inom EU som ligger närmast Fjärran Östern.

Plus

Matka håller ställningarna

Nordens största resemässa, Matka i Helsingfors noterar nära 71600 besökare i år - Ungefär lika många 2018 som under 2017 års mässa, här några godbitar från RT-Froums besök där!

Plus

Krymt busstorg på Matka

Den stora resemässan Matka i Helsingfors har under många år haft en egen avdelning för bussresearrangörerna, Bussitori eller Busstorget – Dock rejält nedkrymt visade det sig när mässan genomfördes i januari i år.

Hallsund till Best Western

Plus

Klackarna i taket på RK:s schlagerfest

Stämningen blev hög under RK Travel Groups schlagerfest efter den traditionella resemässan hos resegrossisten i Göteborg - Närmare 240 personer rockade loss kvällen 15 mars, titta här!

RK öppnar i Kina

Kjetils vann Guldbussen

Albinsson blir hotellchef

Vägtrafikpaketet på Busstorget

Vägtrafikpaketet kommer att påverka hela bussbranschen – På Busstorget 13-14 april behandlas vad det innebär, läs och anmäl deltagande här!

Plus

Spännande öl för bussresan

RT-Forum har provat öl från tre bryggerier som håller litet högre klass än vanlig lager – Det kan ge tips om litet bättre öl på bussresan, läs hela provningen här!

Lissabon-sug av Eurovision

Flygbolag erbjuder 100 procent biobränsle

Mot ett valfritt tillägg på 300 kronor per flygning kan passagerare välja att flyga med biobränsle.

Terrorhot ändrar resvanorna

Bästa resesajten prisad

Kaukasus lockar gruppresenärer

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Fyrkryssningar populära

Rolfs samarbetar med Ticket

Direktflyg till Beijing

Georgien tokökar

Sänd till en kollega

0.565