23948sdkhjf

Miljövänligare resor i Uppsala

Region Uppsala har reviderat sina tillämpningsföreskrifter för resepolicyn, de nya mer klimatvänliga reglerna antogs av regionstyrelsen på tisdagen.

Tjänsteresor görs allt för ofta med flyg och bil, det vill politkerna i Uppsala län ändra på. Nu gäller bland annat att det i första hand är tåg som ska väljas för resor upp till 55 mil från Uppsala, därtill införs regler för klimatväxling.

Bakgrunden är att trots höga ambitioner för att minska klimatpåverkan så ökar Region Uppsalas koldioxidutsläpp, detta främst från flygresor. Därför förlängs distansen där tåg i första hand ska väljas från 50 till 55 mil fågelvägen, vilket bland annat inkluderar Malmö, Umeå, Jönköping, Helsingborg och Östersund.

Det förtydligas också att distansmöten (exempelvis videokonferens) ska väljas om det går, och vid taxiresor ska miljöbil efterfrågas i första hand. Upphandlad resebyrå ska i första hand välja hotell med ett aktivt miljöarbete, exempelvis Svanenmärkta hotell. Dessutom införs intern klimatväxling. Detta innebär att det påförs en intern avgift på 30 procent på flygresor till Göteborg, Malmö och Umeå (de tre destinationerna utgör runt 90 procent av Region Uppsalas inrikes flygresor).

Pengarna samlas i en pott som ska användas för klimatförbättrande åtgärder. Om det första steget faller ut väl bör klimatväxling för flygresor utsträckas till att gälla för samtliga inrikes flygresor, enligt handlingarna i ärendet.

- Det är viktigt att vi i Region Uppsala nu kan ta ytterligare ett steg för att minska vår klimatpåverkan. Digital teknik innebär möjlighet till digitala möten med mindre miljöbelastning, och de inrikesresor som ändå måste göras med flyg får en intern avgift som kan användas till klimatförbättrande åtgärder, säger Jenny Lundström (MP), regionråd tillika ledamot i regionstyrelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094