23948sdkhjf

Branschen sågar Trafikanalys statistik

Den officiella kollektivtrafikstatistiken från Trafikanalys har stora brister. Det anser branschorganisationerna i Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik i en skrivelse till infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Den allvarligaste bristen är Trafikanalys otillräckliga kvalitetssäkring av kollektivtrafikstatistiken. Konsekvensen har blivit att statistiken innehåller direkta felaktigheter och ofta inte går att jämföra över tid och mellan län. Detta undergräver statistikens trovärdighet och minskar möjligheterna att använda den som beslutsunderlag hos regionala kollektivtrafikmyndigheter, länstrafikbolag och trafikföretag.

Några av de brister som påpekats för Trafikanalys är felaktig och ofullständig statistik om utbud för tågtrafik, trafikeringskostnader, sittkilometer, antal personkilometer och felräkning kring de storregionala tågtrafiknäten.

Om inte siffrorna är tillförlitliga kan inte Trafikanalys genomföra sin huvuduppgift, som är att utvärdera och redovisa effekter av föreslagna åtgärder inom transportområdet med utgångspunkt i de transportpolitiska målen.

I skrivelsen uppmanar Partnersamverkan till en närmare dialog med branschen för att förbättra statistiken i framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173