Porter efter ny smakresa

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Mariestads Emmer Porter är resultatet av en äventyrlig flygresa till Gotland – Ännu en underbar brygd signerad Richard Bengtsson efter årets smakresa, läs mer här!

RES Dryck & Smak

Mariestads Emmer Porter är den sjunde utgåvan i varumärkets limiterade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons hyllning till den smakrika ön Gotland, men även till DC-3:an Daisy som tog honom dit. Mariestads varumärke tillhör Spendrups Bryggeri men var ursprungligen ett bryggverk i staden vid Vänerns nordöstra kust. Mariestads fortsätter dock att vara Sveriges största bryggeris premiumvarumärke vilket i högsta grad visar sig efter årets Den Stora Smakresan. Hur smakar den då? Läs ölprovningen längs ner!

Smakresan utgör Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Efter smakresor söderut, på västkusten och i Norrlands inland flög bryggmästaren i år österut och till Gotland. Resultatet har blivit Mariestads Emmer Porter, den sjunde utgåvan i Mariestads limiterade serie öl.

– Emmer Porter är min hyllning till det underbara och smakrika Gotland, men även till mitt resesällskap – Daisy – den fantastiska DC-3:an, säger Richard Bengtsson.

Richard Bengtsson har även funnit inspirations till sin Emmer Porter i den baltiska portern, den lite mörkare och starkare porter som blev populär i såväl Visby som andra städer runt Östersjön redan på 1700-talet. Valet av att använda emmervete i portern har också en självklar koppling till just Gotland. Emmer är en gammal urvetessort, en korsning mellan enkorn och vildgräs. Det började odlas för cirka 8 000 år sedan, och man trodde att emmer var försvunnet, tills man på 1960-talet hittade det igen hos en bonde på östra Gotland. Emmer har en helt egen unik smak, och med dess stora kärnor och mycket stärkelse, blev det en spännande komponent i bryggningen.

– För att göra en riktigt bra porter behövs också svartmalt. Och för att få den som jag ville ha den har jag rökt den själv, med torv och enris. Malten är den bästa gotländska malten från åkrar vi flög över med Daisy, säger Richard Bengtsson.

Malten som använts i denna pärla är noga utvald gotländsk svartmalt, rökt för hand med enris. För bästa njutning dricks den sval, gärna till en grillad ryggbiff med rotselleri, krämiga kantareller, hasselnötter och rostad vitlökssky. Eller helt enkelt till en smakrik gotländsk ost.

Mariestads Emmer Porter finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 4 december lanserades de i Systembolagets beställningssortiment. Den intresserade bör dock raska sig, många vill säkert smaka den speciella brygden så den lär ta slut ganska omgående. Något för researrangörer att tänka på som vill vässa resa med en stor dryckesupplevelse till sina gäster som tillhör den kategori som kan tänka sig att smaka något starkare och mustigare än vanligt ljust lageröl.

RT-Forums läsare får chanen att digitalt följa med på Den Stora Smakresan och se när Richard Bengtsson flyger till Gotland med den över 70 år gamla DC 3:an Här visas också hur han inspireras av att flyga som  man gjorde förr i tiden sedan bli inspirerad och av gotländska landskap och smaker. Se Den Stora Smakresan genom att klicka HÄR!

ÖLPROVNING - Emmer Porter

Mörkbrun. Skarp doft av kakao, kaffe och inlagd frukt. Stor fyllig rostad smak, brödig och bränd, skarp bitter beska, dov sötma, ganska alkoholtung men en kort och angenäm efterbeska. Ett mästerverk. Betyg: 4+



Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Olycka med svensk turistbuss

En turistbuss med 42 passagerare körde av vägen i Gooiseweg i Amsterdam, Nederländerna den 18 april. Tre personer har skadats, bland dem föraren. Läs mer här!

Fordonstillverkarna om säkerheten

Plus

Bältar i bussen

Plus

Jagar bussförare

Plus

Bussar i Bryssel

Plus

Vi kan vad vi vill!

Nyhetsbrev

Plus

Medlemmar får stöd

Arkiv
Plus

Vann mot staten

Plus

Nya lagen lurig

Plus

Nära 200 på Busstorget

13 april samlas bussresebranschen på Selma Spa i Sunne - Nära 200 deltagare är på plats för att lyssna på föredrag om de viktigaste branschfrågorna, evenemanget sänds live - här visas hur det går till!

Plus

Stöd för bussresearrangörerna

Sveriges Bussföretag utökar sitt medlemsstöd för turist- och beställningstrafik – Det ska bli enklare för bussresearrangörerna, läs här!

Direktsändning från Busstorget!

Via länk kan de som av någon outgrundlig anledning inte anmält sig till årets största branschhändelse Busstorget 2018 följa med via länk, hur det går till hittar du här!

Brunst i Orsa

Flyg viktigt för svensken

Plus

Segel på Viking Grace

Nej, det är inget aprilskämt, rederiet Viking ska använda vindkraft för att driva Viking Grace – Läs här om hur det kommer att fungera!

Tågresenärernas favoriter

Vårens mest populära resmål bland SJ:s resenärer är Stockholm, följt av Göteborg och Uppsala – Men en annan stad bubblar, läs här!

Vinnaren till Busstorget

Tomas Byberg, Byberg & Nordin, kommer till Busstorget och berättar om hur de vann mot Transportstyrelsen i ett fall om kör- och vilotider – Sista chansen anmäla deltagande är nu!

Bruzelius till Resia

Liberalerna sågar OS-planerna

Plus

Påsk runt om i världen

Påskpicknick, fyrverkerier och processioner - Till helgen firas påsken runt om i världen på många olika sätt, läs om det här!

Plus

Belgrad direkt

Karibiskt i Kattegatt

Scandlines sålt för 12 miljarder

Rederiet Scandlines ska få nya ägare - Detta i samband med att en av storägarna sålt ut sin andel till ett konsortium för drygt 12 miljarder danska kronor, läs mer här!

Andersson lämnar Visit Stockholm

Plus

Skräddarsydda resor

Plus

Kallt resmål i sikte

Plus

Nordnorge året runt

Hallsund till Best Western

RK öppnar i Kina

Albinsson blir hotellchef

Sänd till en kollega

0.127