23948sdkhjf

Ölfestivaler i Belgien 2018

I Belgien är öl mer än bara något man dricker, en stor del av landets kultur är relaterad till öl - Här ges tips om landets tio främsta ölfestivaler!

RES Dryck & Smak

Öl i Belgien är ett rent hantverk och traditionen med att göra och uppskatta öl är ett levande kulturarv i hela landet. Det är också anledningen till att UNESCO under förra året lade till belgisk öl till sin lista över immateriella kulturarv. I Flandern, som är en region i norra delen av Belgien, kan besökare utforska landets ölkultur genom att besöka bryggerier, pubar, gå på ölprovningar, ölmuseer och ölrestauranger. Vill man fördjupa sig ytterligare i de kreativa belgiska brygderna kan man besöka en av landets många ölfestivaler. Varje år arrangeras i snitt en ölfestival per vecka. Här presenteras de tio mest intressanta festivalerna under 2018, något för bussresearrangörerna att tänka på för resan på temat dryck & smak!

1. Bruges Beer Festival (Brygge, 3-4 februari 2018) 

Bruges Beer Festival äger rum i hjärtat av Brygges vackra och välbevarade medeltida centrum. Festivalen äger rum vid klocktornet Belfort som är ett av stadens mest kända landmärken. Under festivalhelgen kan besökare träffa mer än 80 olika bryggerier och provsmaka uppemot 350 olika sorters öl - däribland många helt nya varianter. Med anledning av festivalen serverar flera restauranger i staden också speciellt framtagna menyer som skapats med öl som ingrediens eller som serveras med speciellt utvalda öl till varje maträtt.
www.brugsbierfestival.be

2. Leuven Innovation Beer Festival (Leuven, 13-15 april 2018) 

Leuven Innovation Beer Festival är en plats där innovativa specialbryggerier från hela världen möts. Festivalens nyckelord är kreativitet och originalitet, och besökare kan se fram emot att få smaka på experimentella ölsorter och lära sig allt om ingredienserna och teknikerna som använts för att skapa dem, samt ta del av receptens ursprung. Leuven Innovation Beer Festival äger rum i bryggeriet De Hoorns tidigare lokaler - på samma plats som man bryggde den allra första Stella Artois.
www.leuveninnovationbeerfestival.com 

 

3. The Night of the Great Thirst (Payottenland i utkanten av Bryssel, 27 april 2018) 

Den internationella Gueuze & Kriek Festival, även känd som "Night of the Great Thirst", hyllar ölsorterna lambic och geuze - två mycket sällsynta ölsorter som enbart bryggs i den här regionen. Ölen är spontanjäst vilket innebär att man inte tillsätter någon "kontrollerad jäst" utan ölet jäser istället med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Därefter får ölen mogna i trätunnor under flera år. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor. Belgiska lambic och geuze är kända över hela världen och den eftertraktade festivalen, som går av stapeln vartannat år, lockar öl-entusiaster från när och fjärran. 
www.geuzegenootschap.be/en/the-night-of-great-thirst 

 

4. Zythos Beer Festival (Leuven, 28-29 april 2018) 
Zythos Beer Festival är den enda ölprovningsfestivalen i sitt slag i Europa. Här kan belgiska ölfantaster från världens alla hörn träffa mer än 100 belgiska bryggare och smaka 500 olika sorters öl. Under festivalhelgen arrangeras även ölvandringar, workshops, föredrag och studiebesök på Leuvens två bryggerier. Det ena heter Domus och är ett småskaligt litet byggeri. Det andra, AB Inbev är gigantiskt med kända varumärken som Budweiser, Stella Artois och Corona.  
www.zbf.be 

 

5. Beer Passion Weekend (Antwerpen, preliminära datum: 22-24 juni 2018) 
Festivalen Bierpassieweekend (Beer Passion Weekend) är ett perfekt tillfälle att smaka på massor av belgiska öl och samtidigt njuta av Antwerpens historiska charm. På Groenplaats, en av Antwerpens vackraste platser med katedralen som kuliss, serverar 40 bryggerier mer än 200 olika sorters öl och bjuder på livemusik i bakgrunden.
www.bierpassieweekend.be 

 

6. Ghent Beer Festival (Gent, preliminärt datum: 18 augusti 2018)
Charmiga Gent, som i reseguider ofta beskrivs som Europas bäst bevarade hemlighet, har självklart också en egen ölfestival. Festivalen äger rum i en grönskande trädgård på gångavstånd från stadens historiska centrum och kännetecknas av dess avslappnad stämning. Här samlas både allmänt ölintresserade och passionerade ölnördar. 
www.gentsbierfestival.be 

 

7. North Sea Beer Festival (Ostend, 24-26 augusti 2018)
Den sista helgen i augusti samlas ölälskare, semesterfirare och solbadare i Leopold Park i kuststaden Oostende. Festivalen kännetecknas av en gemytlig atmosfär som förutom öl bjuder på food trucks, livemusik och DJ's.
www.northseabeerfestival.com

 

8. Belgian Beer Weekend (Bryssel, 31 augusti-2 september 2018) 
Belgian Beer Weekend äger rum på Grand Place, Bryssels historiska torg som utsetts till världskulturarv av UNESCO. Festivalen inleds med en hyllning till Saint-Arnould, bryggarnas skyddshelgon, samt en välsignelse av ölen i Bryssels katedral. Under lördagen kan besökare även beskåda en parad med historiska bryggerivagnar och ölvagnar, som kommer att köra runt i centrala Bryssel. 
www.belgianbrewers.be 

 

9. Modeste Beer Festival (Antwerpen, preliminära datum: 29-30 september 2018) 

Modeste Beer Festival i Antwerpen är en av de nyare ölfestivalerna i Belgien och  2018 kommer festivalen att arrangeras för 8:e gången. Festivalen är mycket populär bland konnässörer eftersom man kan lära sig mer om öl som bryggs av mindre - ofta familjeägda - specialbryggerier. Det är nämligen bara små, "modesta" bryggerier som kan delta på festivalen. Det är också bryggarna själva som serverar ölen på plats, vilket bidrar till spännande historier och diskussioner om bryggmetoder, aromer och smaknyanser. 
www.modestebierfestival.be  

 

10. Christmas Beer Festival (Essen i Antwerpen-regionen, preliminära datum: 15-16 december 2018)

På den årligt återkommande Christmas Beer Festival i Essen kan man varje år smaka på omkring 170 olika belgiska jul- och vinterölsorter. Öllistan anses vara en av världens bästa och inkluderar en mängd experimentella öl, specialutgåvor samt världsklassiker. På grund av evenemangets stigande popularitet, samt den begränsade platsen på 1000 gäster per dag, rekommenderas att man bokar sin biljett flera månader i förväg. Det blir garanterat en alldeles speciell jul- och ölupplevelse.
www.kerstbierfestival.be 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.234