23948sdkhjf

Värmlandsupphandling överprövas ej

Värmlandstrafik fick rätt i Förvaltningsdomstolen som avslår överprövning av servicetrafiken – Domen kan dock överklagas ännu en gång.

Förvaltningsdomstolen avslår Eda Glasbruk Taxis ansökan om överprövning av servicetrafikupphandlingen. Domstolen ger Värmlandstrafik rätt och slår fast att upphandlingen inte strider mot Lagen om Offentlig Upphandling (LOU).

- Även om domen var väntad känns det skönt att få bekräftelse på att vi upphandlat rätt. Vi kan nu lägga hela vårt fokus på att tillsammans med trafikbolagen bygga en väldigt bra servicetrafik för våra kunder och ägare, säger Anders Wahlén, chef för servicetrafiken hos Värmlandstrafik.

Eda Glasbruk Taxi (EGT) ansökte om överprövning av nyss genomförda upphandling rörande servicetrafik. EGT anförde att upphandlingen skulle stå i strid med LOU och att den diskriminerar små taxibolag.

I förvaltningsrättens dom, där man avslår EGT:s ansökan, kan man utläsa:

Det är den upphandlade myndigheten som bestämmer vad som ska upphandlas och som därmed också har förhållandevis stor frihet att utforma upphandlingen och ställa de krav den anser nödvändiga för att syftet med upphandlingen ska tillgodoses så länge som dessa krav inte är diskriminerande eller på annat sätt strider mot de grundläggande principerna i LOU…Förvaltningsrätten finner därmed att upphandlingen i detta avseende inte strider mot LOU.”

Domen kan överklagas till Kammarrätten, men som då måste fatta ett prövningstillstånd för att målet ska tas upp. Det krävs särskilda skäl för det. Om inte kammarrätten beslutar om inhibition (interimistiskt beslut) får ordinarie trafikavtal slutas tidigast under januari månad.

Det blir då som tidigare avtalat fyra bolag som tar över efter Keolis. Trafiken är ny i fem av de sex körområdena i Värmland. I Körområde 2 (Säffle och Grums) fortsätter Karlstad Taxitransporter AB köra trafiken. Bolaget har ett gällande avtal som fungerat mycket bra under ett drygt år sedan trafikstarten i juli 2016. Karlstad Taxitransporter kommer nu också att köra trafiken i Körområde 4 (Kil, Forshaga, Hammarö och Karlstad).

- Vi har fått in robusta företag med erfaren personal, säger Anders Wahlén som kunde summera en mycket bra start för den nya servicetrafiken den 22 december.

De nya (ordinarie) servicetrafikavtalen gäller till och med 31 augusti 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094