2017 – rekordår för Skånetrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Det kollektiva resandet i Skåne slog rekord under 2017 – Faktiskt har trafiken ökat varje år under hela 2000-talet, läs här!

När Skånetrafiken summerar 2017 konstateras en stadig ökning av resandet för sjuttonde året i rad med 1,6 procent*. Till årets viktigaste händelser räknas lanseringen av den nya Skånetrafiken-appen med ett helt nytt biljettsystem, att ID-kontrollerna tas bort med snabbare resor över Öresund och fler avgångar som följd, samt en rad beslut om satsningar för framtidens kollektivtrafik.

2017 har varit lite av ett rekordår för Skånetrafiken. Samtidigt går den skånska kollektivtrafiken in i en mer expansiv fas än någonsin tidigare. Under året togs en rad strategiska beslut som att ta hem beställningscentralen för serviceresor i egen regi, Spårväg Lund, elektrifieringen i Landskrona, elbussar i Malmö stad, stadsbussexpresser i Helsingborg, 30 nya Pågatåg och ett helt nytt tågsystem.

- Det är mycket glädjande att allt fler väljer att resa kollektivt. De satsningar vi har gjort under året är en central del i samhällsutvecklingen så att fler skåningar kan resa till och från jobbet, studier och fritidsaktiviteter på ett hållbart sätt, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

Bättre kundinformation 2018

Under 2017 gjordes det drygt 166 miljoner resor med Skånetrafiken. Skånetrafikens alla tåg, bussar och servicefordon ska vara hela, rena och i tid.

- Det viktigaste för oss är att skåningarna känner att det är tryggt och säkert att resa med oss. Därför håller vi en hög takt när det gäller att byta ut eller rusta upp våra fordon. Under året har Malmö fått 68 nya bussar, 30 nya Pågatåg har börjat levereras och Öresundstågen håller på att rustas upp, säger Linus Eriksson.

Punktligheten under året ligger två procentenheter under målet för tågtrafiken och ytterligare något sämre för stadsbussar, vilket har stark koppling till de många byggnadsarbeten som pågår i de större städerna. Serviceresor når sitt mål för punktlighet på 87 procent.

Inför 2018 satsar Skånetrafiken på bättre och enklare information för sin resa.

- Infrastrukturen på järnväg och väg är hårt ansträngd med högt kapacitetsutnyttjande i Skåne, det leder ibland till störningar. När det inträffar vill vi bli bättre på att ge kundinformation. Under året har vi lanserat en ny enkel reseplanerare med realtidsdata och vi har infört informationstavlor med realtidsinformation på många busshållplatser. Nu startar vi ett program för att se över hela informationskedjan, säger Linus Eriksson.

Positivt resultat

Skånetrafikens budget för 2017 var 5 452 miljoner kronor. Genom effektivisering av verksamheten, ökat resande och kompensation från staten för delar av kostnader som uppstått i samband med ID-kontrollerna når Skånetrafiken ett resultat något bättre än budget.

- Så här några dagar före årsskiftet ser resultatet ut att bli i storleksordningen cirka 45 miljoner kronor säger Linus Eriksson.

De viktigaste händelserna under 2017 i urval

 1. Beslut om att ta hem beställningscentralen för serviceresor i egen regi – genomförs 2018 med 45 nya arbetstillfällen i Hässleholm.

 2. Lansering av en ny Skånetrafiken-app som gör det enklare att köpa biljett och söka sin resa. Bland annat innebär en helt unik pris- och zonmodell från 200 zoner till tre personliga zoner. Skånetrafikens nya biljettsystem är nominerat i den internationella tävlingen Transport Ticketing Global Awards den 23 januari 2018 i London.

 3. Beslut om ett helt nytt tågsystem för sträckan Helsingborg-Köpenhamn för att möta resenärernas förväntningar och behov på önskemål om bekvämlighet och kvalitet.

 4. Upphandling slutförs om trafikeringen av Pågatåg från dec 2018 med större fokus på resenärernas upplevelse och högre kvalitet.

 5. Skånes första Spårväg Lund med planerad trafikstart 2020 har börjat byggas.

 6. Rekord för Jojo Sommar igen. Ännu en gång har det visat sig att skåningarna älskar Jojo Sommar. Totalt har det i år sålts 210 800 Jojo Sommar. Året innan såldes det 202 000 kort vilket i sin tur var drygt 10 000 fler än 2015.

 7. Lyckad pilot med påstigning i alla dörrar på bussar i Lund som nu blir permanent. Något som öppnar upp för enklare resa.

 8. Beslut om att göra Landskrona stadstrafik ännu grönare vilket innebär att enbart elbussar rullar i staden från och med årsskiftet 2018/2019.

 9. Byggnationen av ny tågdepå i Hässleholm startar och ger cirka 150 nya arbetstillfällen från och med 2020.

 10. 68 nya stadsbussar i Malmö med högre komfort, wifi och infotainment.

 11. Id-kontrollerna på CPH Airport tas bort vilket innebar att tiominuterstrafiken kom igång och samtidigt kunde 32 nya avgångar sättas in.

 12. Danskt besked att Skånetrafiken tar över tågtrafiken mellan Malmö och Köpenhamn preliminärt från dec 2020.

 13. Skånetrafikens kundtjänst vinner Stora likarättspriset som delas ut av Region Skåne till ett team som erbjuder tjänster och service på ett likvärdigt sätt.

 14. Som ett resultat av Sverigeförhandlingen finns det nu utpekade satsningar om sammanlagt åtta stadsexpresser i Malmö och Helsingborg.

*Ackumulerat november 2017Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Framtidsspaning 21 februari

Kollektivtrafik SYD genomförs 21 februari på Luftkastellet i Malmö, bland annat blir det framtidsspaning med Christer Ljungberg – Missa inte konferensen, anmäl deltagande nu!

Klart med nya Upptåg

Intet nytt på förseningsfronten

Johansson lämnar EvoBus

Nära 200 på Setra-Träffen

Den stora kundträffen i Vetlanda - Setra-Träffen - samlade närmare 200 besökare under andra dagens öppet hus, läs mer här!

Ny finansieringsform för järnvägsfordon

Nyhetsbrev

Framkomlighet på Kollektivtrafik SYD

Karin Wiklund, ansvarig för kommunikation och marknad på innovationsföretaget Edeva i Linköping kommer till Kollektivtrafik Syd där hon bland annat tar upp framkomlighet för bussen, läs mer här!

Arkiv

Stadler köper Swedtrac

Schweiziska Stadler förvärvar svenska Swedtrac – Affären innebär att det schweiziska företaget blir en av de ledande leverantörerna av service på järnvägsfordon i Sverige, läs mer här!

Hållbara studentuppsatser prisade

Fyra studenter och två uppsatser belönades när pris för bästa uppsatser inom hållbar mobilitet delades ut under Transportforum 11 januari - Läs om vad de gjort här!

Björfjäll lämnar Göteborgs Spårvägar

KD-utspel om pendeltågen

Kristdemokraterna i Stockholms län går till val på att skippa skip-stop i pendeltågstrafiken, alltså vissa tåglinjer inte stannar vid alla stationer.

Meyer växlar upp

IRU kräver bussvänligare EU-regler

IRU vill ha bussanpassade villkor i EU:s nya regelverk för vägtransporter – Det sker i samband med att mobilitetspaketen ska lämnas till EU:s beslutsfattare, läs här!

Närkebilister lockas åka buss

1

Falun tågökar mest

Fler tåg i tid med Citybanan

Volvobuss kör själv i Singapore

Volvo Bussar och Nanyang Technological University (NTU) i Singapore har tecknat ett samarbetsavtal om forskning och utveckling av självkörande eldrivna bussar, läs mer här!

HVO befriad till 2020

Det alternativa fossilfria bränslet HVO får fortsatt skattebefrielse till och med 2020 – Sveriges Bussföretag jublar.

Eneroth: ”Det går bra nu”

1600 på Transportforum i Linköping

Dags för Kollektivtrafik SYD!

Kollektivtrafik SYD som planlades i början av december 2017 kommer nu som meddelats att arrangeras den 21 februari – Hög tid att anmäla deltagande, läs mer här!

Holmgren till Öresundståg

Kollektivavtal för Samtrans

2017 – rekordår för Skånetrafiken

Det kollektiva resandet i Skåne slog rekord under 2017 – Faktiskt har trafiken ökat varje år under hela 2000-talet, läs här!

Miljonrekord för SJ

Plus

Basar Indexrådet

Siktar på bussförarjobbet

Plus

Klar bussförare

Trevlig helg!

Åkerhielm lämnar Keolis

Sänd till en kollega

0.177