23948sdkhjf

Ny badplats i Varberg

Med soldäck, badbrygga och två hopptorn förväntas den nya badplatsen bli en ny mötesplats i Varberg – Svevia anlägger den för 14 miljoner kronor, läs mer här!

Svevia har fått uppdraget att anlägga den nya badplatsen strax väster om Varbergs fästning, bredvid stenpiren med det gamla kallbadhuset. Enligt planerna ska den vara klar i juli. Badplatsen blir en extra krydda på bussresan till fästningsstaden under sommaren. 

Det kommer att bli en otroligt fin badplats. Det är ett fantastiskt läge, säger Henrik Johansson, platschef, Svevia.

Svevias uppdrag omfattar nybyggnad av soldäck, brygga samt kompletterande arbeten på den intilliggande stenpiren där det ska byggas stödmurar, balkar och bänkar av betong. Badplatsen ska handikappanpassas och kommer också att få ett hopptorn, 3,7 meter högt, på den västra bryggarmen samt ett lite lägre på den östra bryggarmen.

Vi börjar med pålningen. Det är 120 pålar som ska pålas ner i havsbotten och som utgör själva stommen till bryggarmarna. Vid piren ska vi gjuta 24 betongbalkar som utgör stommen av den inre delen av bryggan ihop med stödmurarna, säger Henrik Johansson.

Trallvirket till det cirka 2000 kvadratmeter stora trädäcket är Azobé. Till räckena används Jatobavirke i kombination med rostfritt stål.

Azobé är ett träslag från Afrika med otrolig hållfasthet men också mycket hög densitet. Det är riktigt tunga pjäser och för att kunna arbeta i dem måste vi ha specialverktyg. En vanlig såg eller borr funkar inte, säger Henrik Johansson.

Byggstarten av badanläggningen var planerad till november men har skjutits fram på grund av andra byggnadsarbeten som pågår i området. Det gör projektet till en tidsmässigt tight utmaning.

Pålning och betongarbeten i marina miljöer innebär framförallt två utmaningar. Tiden och vädret. För att det marina djurlivet inte ska påverkas av grumling i vattnet är vi begränsade till att utföra det arbetet fram till den sista mars. Vi är också väldigt väderberoende. Det här är västkusten. När det blåser in från öppet hav finns det begränsningar för hur mycket arbete som kan utföras, säger Henrik Johansson.

Projektet utförs på uppdrag av Varbergs kommun och är värt cirka 14 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063