23948sdkhjf

Museer för transporthistoria

Järnvägsmuseet i Gävle och de transporthistoriska samlingarna blir en del av Statens maritima museer – Flera intressanta resmål för bussresan.

1 januari inordnades de transporthistoriska samlingarna i Statens maritima museer. Samlingarna består av Järnvägsmuseet i Gävle, en väghistorisk samling samt en flyghistorisk samling och har tidigare hört till Trafikverket. Statens maritima museer ansvarar sedan tidigare för det maritima kulturarvet och får genom inordnandet även ansvar för det transporthistoriska kulturarvet.

- Statens maritima museer har nu också ett fjärde museum, fler samlingar samt nya medarbetare med ny kunskap och kompetens. Vi må ha verkat inom lite olika områden tidigare men vi har också mycket gemensamt, bland annat forskning och samverkan med civilsamhället. Vi kommer kunna lära av varandra och vi blir nu också representerade i fler delar av landet, säger Leif Grundberg, överintendent vid Statens maritima museer.

De fyra museerna är Sjöhistoriska Museet, Vasa Museet i Stockholm, samt Marinmuseet i Karlskrona och så då Järnvägsmuseet i Gävle som dock är delvis stängt för renovering i år. I stället arrangeras resor med historiska tåg på olika platser i landet. I samlingarna ingår cirka 300 järnvägsfordon, ett hundratal vägmaskiner och ett femtiotal flygplan.

Inordnandet i Statens maritima museer har skett på uppdrag av regeringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078