23948sdkhjf

Scandics resultat backar

Hotellkedjan Scandic förutser lägre resultat för fjärde kvartalet 2017 än planerat – Det är den svenska verksamheten som backar.

Avvikelsen nedåt under fjärde kvartalet i fjol beror enligt hotellkedjans egna uppgifter på ett lägre resultat i den svenska verksamheten samt på grund av kostnader av engångskaraktär för centrala funktioner.

Koncernledningen bedömer att justerat EBITDA för fjärde kvartalet 2017 blir omkring 330 miljoner kronor. Det fjärde kvartalet 2016 uppgick justerat EBITDA till 392 miljoner kronor, exklusive en engångsvinst om 65 miljoner kronor. Avvikelsen förklaras av lägre resultat i den svenska verksamheten samt kostnader av engångskaraktär för centrala funktioner. Norge och Övriga Norden & Europa har haft en fortsatt positiv resultatutveckling under kvartalet.

Scandic bedömer att justerat EBITDA för svenska verksamheten blir omkring 200 miljoner kronor för det fjärde kvartalet jämfört med 264 miljoner kronor under fjärde kvartalet föregående år, exklusive en engångsvinst om 65 miljoner kronor. Resultatnedgången är framförallt hänförlig till verksamheten i Stockholm där marknaden varit svag under kvartalet, och kostnaderna inte kunnat justerats i samma takt som den svagare försäljningen för jämförbara enheter.

Justerat EBITDA för Scandic Hotels centrala funktioner bedöms uppgå till cirka -140 miljoner kronor för det fjärde kvartalet jämfört med -103 miljoner kronor motsvarade period 2016. Ökningen förklaras i stor utsträckning av en rad poster av engångskaraktär, bland annat kostnader för Scandics långsiktiga incitamentsprogram och övriga personalkostnader av engångskaraktär.

Resultatet är ännu preliminärt och har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor. Scandic Hotels publicerar bokslutskommunikén för 2017 klockan 07.30 svensk tid den 20 februari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078