23948sdkhjf

EU fokuserar på stadsutveckling

EU-kommissionen avser att lägga fram en ny Urban agenda nästa år - Nu blir det också fokus på stadsplanering och projektfinansiering för ökad effektivitet.

EU-kommissionen planerar att publicera en ny Urban agenda nästa år. Plattformen kommer innehålla förslag och lagförslag som berör bland annat kollektivtrafik. Men här ryms också frågor som berör klimatpåverkan, luftkvalité, stadsplaneringering, projektfinansiering för ökad effektivitet i den europeiska kollektivtrafiken.

Redan nu finns flera förslag som kommer påverka utformningen av den nya agendan, bland annat EU-kommissionens förslag på ett nytt direktiv för rena fordon, ett förslag som såväl UITP som svenska kollektivtrafikföreträdare hårt kritiserat då det begränsar möjligheterna till en omställning till en fossilfri fordonsflotta genom att endast peka ut ett begränsat antal tekniker för bland annat bussar som klimatsmarta. Biodrivmedel finns exempelvis inte alls med i den första versionen av förslag, som nu remissbehandlas.

 Målet med plattformen för den urbana agendan är bland annat att lyfta goda exempel. En webbaserad hearing kommer publiceras under sommaren för att ge alla intressenter möjlighet att bidra med kunskap, synpunkter och goda exempel.

 Den internationella kollektivtrafikorganisationen UITP är en av de organisationer som noga följer utvecklingen. I UITPs EU-kommitté ingår från Sverige Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik, Jens Plambeck, Trafikförvaltningen SLL och Sveriges Bussföretags Anna Grönlund. EU:s nya urbana agenda var en av frågorna som diskuterades på UITP:s EU-kommittés möte i Bryssel den 24 januari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095