Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nya offentligägda bussbolaget Svealandtrafiken storköper bussar av Svenska Neoplan – Totalt handlar det om 184 bussar av fabrikatet MAN.

Av de 184 bussarna är 32 stycken 18-meters stadsbussar som ska levereras till Västerås under december i år. Resten av bussarna kommer att levereras senare; det handlar om 18 stycket 12-metersbussar till Örebro under sommaren 2019, ytterligare 30 stycken 15-meters bussar till Odesbacken våren 2019.

Även Örebro får 15-metersbussar under sommaren 2019, åtta bussar av samma busstyp ska sedan levereras till Västerås under 2020.

Det är en väldigt stor investering som det nya offentligägda bussbolaget Svealandstrafiken gör, det handlar om nära en halv miljard kronor. Bolaget ägs gemensamt av Örebro- och Västmanlandslän som nu gör allvar av sina planer att ta över stora delar av den upphandlade busstrafiken i egen regi. Alla de beställda bussarna köps direkt av Svealandstrafiken utan upphandling - som garant för jätteaffären står landstingen i Örebro- och Västmanlandslän eller ytterst skattebetalarna.

I Västerås kommer fler bussar att bädda för bättre trafik i framtiden, det hoppas i alla fall stadens invånare: Svår bussbrist har gjort att turer fått ställas in. Med nya bussar kan uttjänta bussar fasas ut i takt med att många nya sätts i trafik från och med slutet av 2018.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Kristdemokraterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Nyhetsbrev

Plus

Vänsterpartiet

Arkiv
Plus

Nya Moderaterna

App fixar språkförbistring

Transdev och Lingio har i innovativt språksamarbete skapat en polyglottisk språkapp – En slags ”Babel Fish” för bussförare, läs här!

Plus

Full fart i Kina

Medan Sverige funderar bygger Kina ut sitt nät av höghastighetsbanor för tåg i en rasande fart – Den nyaste modellen är för närvarande det snabbaste tåget i trafik över längre sträckor, läs mer om det här!

Framtidsfokus på Kollektivtrafik SYD

Plus

Optimisten mot pessimisten i klimatfrågan

När Transportföretagen bjöd in till frukostseminarium lät man optimisten Svante Axelsson gå en match mot Ulf Perbo i rollen som pessimistkonsult.

Plus

Färre hållplatser – fler resande

Det är inte fler busshållplatser som ger fler resande – tvärt om, enligt artikelförfattarna från Urbanet Analys. Färre hållplatser ökar bussens hastighet vilket kan locka dem som normalt väljer bort kollektivtrafiken.

Plus

EU-parlamentet godkände tallolja

Plus

Provkörd: Scania Citywide Elbuss

Som första journalist i världen fick Trafikforums redaktörskollega Tom Terjesen, norska Bussmagasinet, provköra Scanias hel nya elektriska buss. den typ som nu rullar i stadstrafiken i Östersund. Och den överraskade positivt, läs mer här!

Plus

Åkerhielm lämnar kollektivtrafiken

Keolis är en av Europas allra största aktörer inom kollekivtrafiken och den näst största i Sverige. Magnus Åkerhielm är vd sedan 2011 men nu har han valt att kliva av – i maj lämnar han jättebolaget som utvecklats bra under hans år i ledningen.

Tre bolag – ett biljettsystem

Gratis Krösatåg i sydväst

Barfota? Nej tack!

Kollektivtrafikdagen närmar sig

Kollektivtrafikdagen 2018 genomförs i Stockholm 14 maj på Courtyard By Marriott, stadsdelen Kungsholmen - Branschmötet som samlar många fordonsleverantörer, beslutsfattare och andra får du inte missa!

Hållbart resande med elbussar

250 Scania-bussar till Lagos

Skeppsbrons säljer Otokar

Plus

”Nya regler drabbar gasbussarna”

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Sänd till en kollega

0.629