23948sdkhjf

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nya offentligägda bussbolaget Svealandtrafiken storköper bussar av Svenska Neoplan – Totalt handlar det om 184 bussar av fabrikatet MAN.

Av de 184 bussarna är 32 stycken 18-meters stadsbussar som ska levereras till Västerås under december i år. Resten av bussarna kommer att levereras senare; det handlar om 18 stycket 12-metersbussar till Örebro under sommaren 2019, ytterligare 30 stycken 15-meters bussar till Odesbacken våren 2019.

Även Örebro får 15-metersbussar under sommaren 2019, åtta bussar av samma busstyp ska sedan levereras till Västerås under 2020.

Det är en väldigt stor investering som det nya offentligägda bussbolaget Svealandstrafiken gör, det handlar om nära en halv miljard kronor. Bolaget ägs gemensamt av Örebro- och Västmanlandslän som nu gör allvar av sina planer att ta över stora delar av den upphandlade busstrafiken i egen regi. Alla de beställda bussarna köps direkt av Svealandstrafiken utan upphandling - som garant för jätteaffären står landstingen i Örebro- och Västmanlandslän eller ytterst skattebetalarna.

I Västerås kommer fler bussar att bädda för bättre trafik i framtiden, det hoppas i alla fall stadens invånare: Svår bussbrist har gjort att turer fått ställas in. Med nya bussar kan uttjänta bussar fasas ut i takt med att många nya sätts i trafik från och med slutet av 2018.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Arriva kör Pågatågen

Självkörande bussar - i Borås!

Tågkompaniet kör Krösatågen

Från 8-9 december är det Tågkompaniet som ansvarar för driften av Krösatågstrafiken – det handlar om ett miljardkontrakt för att köra Smålands omfattande pendeltågstrafik.

Elbussbatterier ska lagra solenergi

Nu invigs vad som troligen är Europas första energilager baserat på elbussbatterier – detta genom ett forskningsprojekt i Göteborg.

Mindre utsläpp från transporterna

Transdev vann mellanskärgården

Det blir Transdevs dotterbolag Blidösundsbolaget som för köra kollektivtrafiken i Stockholms mellanskärgård med trafikstart om ett år – det blev klart 4 december.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Veggeland till Nettbuss

Arkiv

Elbusspremiär i Malmö

9 december rullar Malmös första elbussar ut i trafik, det är linje 7 som blir första linje med helt eldrivna bussar - Malmös elbussatsning blir en av de hittills största i Sverige.

Plus

Mercedes tar över ledningen

November innebar ommöbleringar i toppen av Tunga Bussligan 2018 - Mercedes-Benz tar täten före Scania, och nu kommer också Volvo, det visar Bil Swedens statistik.

Bra november för bussarna

Spikat: Tre zoner i Västtrafik

27 november beslutade Regionfullmäktige i Västra Götaland att dagens drygt 70 zoner ska slås ihop till tre – men genomförandet av förändringen dröjer.

Nobina vann miljardkontrakt i Finland

Transportrevolution utmanar privatbilen

Den privatägda bilen har länge dominerat som transportmedel i storstäderna – men nu stundar en transportrevolution som utmanar den privata bilens framtid.

Färgbutik i taxisamarbete

Ett nytt samarbete mellan Taxi Göteborg och Flügger färg hjälper kunderna hem till dörren med allt de handlat - på så vis går det att handla utan att använda bilen.

Lövhalka - nu bevisat snorhal

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Skåne skrotar Jojo - inför återförsäljare

Ta chansen att påverka RT-Forum

Plus

5 snabba frågor...

Elmia expanderar

22 november gav kommunfullmäktige i Jönköping klartecken för Elmias planerade utveckling av anläggningen - nu blir mässan ännu större.

Plus

Hemligaste kollektivtrafiken synad

Det är billigare att köra få personer i ett litet fordon än att köra lika få i en stor linjebuss – en självklarhet som Taxiförbundet vill uppmärksamma för att slå ett slag för ha mer anropsstyrd kollektivtrafik.

Tunisiskt rederi väljer Hogia

Pågatåget Express till Älmhult

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Nytt bussdäck

Nobina i digital final

Blågrön bussatsning i Stockholms län

1

Jensen till MTR

Filmpris delas ut

Heister till Taxiförbundet

Bussen på undantag

Kuren rullar själv

Rusning efter Interrail-kort

Yigit till Taxi Stockholm

Sänd till en kollega

0.183